ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Δημοσιεύτηκαν οι πίνακες κατάταξης, απορριπτέων και προσληπτέων που αφορούν τη με αριθμό πρωτ. 13294/29-8-2024 (ΑΔΑ:9Ο5ΝΩΡ8-7ΩΥ) της ΣΟΧ 4/2024
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής για τη μελέτη
Στην  προσυνεδριακή  εκδήλωση που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που έγινε  στο Ηράκλειο
Συνάντηση με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας είχε ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Φραγκούλης

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εντάχθηκε ο Δήμος Ιεράπετρας επικαιροποιώντας και υποβάλλοντας  τα απαιτούμενα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν  κατά την  αξιολόγηση, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 770.000,00 €  για την υλοποίηση της  Πράξης: «Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ιεράπετρας».

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος  κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης σκοπός της πράξης είναι μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών ο Δήμος Ιεράπετρας να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης, ο Δήμος σχεδιάζει: 

1)Την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων διαβάσεων πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ Το προτεινόμενο σύστημα προβλέπεται να εφαρμοσθεί σε δεκαπέντε (15) διαβάσεις του Δήμου

2)Τη  διασύνδεση λαμπτήρων νέας τεχνολογίας σε κεντρικό υπολογιστικό κέντρο διαχείρισης.  Η προτεινόμενη πλατφόρμα προβλέπεται να συμπεριλάβει αρχικά την αποτύπωση ~1.500 φωτιστικών σωμάτων, 18 ελεγκτών pillars και 3 ενδιάμεσων κόμβων τηλεδιαχείρισης,  

3)Την  οργάνωση Γραφείου κίνησης και διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων. Προβλέπεται η προμήθεια 20 συσκευών τηλεματικής για τα οχήματα του δήμου και η προμήθεια έξι (6) κινητών συσκευών τύπου tablet για τα απορριμματοφόρα οχήματα. 

4) Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων με την προμήθεια ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσιες υποδομές και κτίρια και συγκεκριμένα σε έξι (6) κτίρια του Δήμου.  

5) Έξυπνος οδηγός πόλης / δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών. Η προτεινόμενη δράση αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας – σημείου κεντρικής πληροφόρησης και επικοινωνίας των τοπικών επιχειρήσεων με τον Δήμο όπου θα καταγράφεται η εικόνα όλων των επιχειρήσεων στις υπηρεσίες του Δήμου, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν είτε συνοπτικά είτε αναλυτικά τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες του με περιοδική επικαιροποίηση. Η πλατφόρμα θα διαθέτει μηχανισμούς μέτρησης της χρήσης της παρεχόμενης πληροφορίας με δυνατότητες ανάλυσης και επεξεργασίας των δεδομένων στα όρια πάντα του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

6)Μία κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ. Η εν λόγω δράση αφορά στην ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας διαχείρισης και συλλογής δεδομένων, για όλα τα δεδομένα της σύγχρονης πόλης. Η πλατφόρμα θα συλλέγει δεδομένα και θα διαχειρίζεται λειτουργίες από επιμέρους «έξυπνες» εφαρμογές και θα παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του δήμου. 

Πρόσθετα στο σύνολο της πράξης θα υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης δημοτών, όπως ενδεικτικά:

•  Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, συνεντεύξεις τύπου, διανομή δελτίων τύπου, καθώς και  Σχολικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων σε θέματα ψηφιακών εφαρμογών και έξυπνων πόλεων

Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2029 και η  συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 770.000,00 €.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.