Υπουργείο Εσωτερικών. Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Γενικές πληροφορίες

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας ανακοινώνουμε την πρόσληψη (4) τεσσάρων υδρονομέων για τη Δημοτική Ενότητα Ιεράπετρας για την χειμερινή αρδευτική περίοδο από 01/01/2025 έως και 31/03/2025.
Διαβούλευση για το Σχέδιο Κανονιστικής Πράξης για τον καθαρισμό οικοπεδικών και λοιπών ακαλύπτων εκτάσεων στα πλαίσια του καθορισμού προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας  οικοπεδικών  και λοιπών ακαλύπτων χώρων.
Ο Δήμος Ιεράπετρας στα πλαίσια του ν. 5143/2024 (ΦΕΚ/Α΄/161-11.10.2024) «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», ανακοινώνει
Νέα απόφαση Δημάρχου

Υπουργείο Εσωτερικών. Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Γενικές πληροφορίες

[dropcap]Ε[/dropcap]κλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ημερομηνία εκλογών, τρόπος εκλογής, εκλογική Περιφέρεια, ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού,  πώς ψηφίζουμε

Ημερομηνία εκλογών

Στις 25 Μαΐου 2014, ημέρα Κυριακή στη χώρα μας, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα λήξει στις 19:00. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Τρόπος εκλογής

Η εκλογή θα γίνει με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως ορίζεται στις διατάξεις της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας.

Εκλογική Περιφέρεια

Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια (21 έδρες).

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που

  • συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού). Στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2014, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1996.
  • είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό καταλόγο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:

  • διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού). Στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2014, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1996.
  • δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.
  • έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού

  • Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
  • Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Η αναγνώριση των εκλογέων, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή.Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν. Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

1η web έκδοση 28η Απριλίου – Πηγή ΥΠΕΣ

[separator top=”40″ style=”shadow”]

Παράρτημα πληροφοριών & υπερσυνδέσεων

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

[/checklist]

[separator top=”20″ style=”shadow”]

Πληροφορίες σύνταξης και ανάρτησης

[xyz-ihs snippet=”Adminsignature”]

[alert type=”general”]Για πληροφορίες που ενδέχεται να υπάρξουν μεταβολές, μεταγενέστερες από τη ημερομηνία 1ης δημοσίευσης,  παρακαλούμε να ανατρέχετε στον επίσημο ιστοχώρο του Ministry of the Interior[/alert]