Περιφέρεια Κρήτης : Μέτρα για το ρυγχοφόρο των φοινικοειδών – Προστασία των Μελισσών

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Η Επιτροπή Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ιεράπετρας, ο Συντονιστής Δημήτριος Μιχελάρος και το Προσωπικό της Δομής, ευχαριστούν από

Με επιτυχία διοργανώθηκε η εσπερίδα του Δήμου  Ιεράπετρας με θέμα: «Ο τουρισμός στον Δήμο Ιεράπετρας» κατά την οποία παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της πράξης: «Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Ιεράπετρας με την προβολή και ανάδειξη του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης, των χωριών και των μνημείων του Δήμου Ιεράπετρας» ενταγμένη στο ΕΠ «Κρήτη 2021-2027». Η παρουσίαση έγινε […]

Σας προσκαλούμε στις 30 Δεκεμβρίου 2024,ημέρα Δευτέρα  και ώρα  20:00 σε τακτική  δια ζώσης συνεδρίαση
Ο Συντονιστής Δημήτριος Μιχελάρος και το Προσωπικό της Δομής ευχαριστούν θερμά την Άτυπη Ομάδα Αλλοδαπών - Φίλων Ελληνικής Γλώσσας,

Περιφέρεια Κρήτης : Μέτρα για το ρυγχοφόρο των φοινικοειδών – Προστασία των Μελισσών

ethnosimo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Τμήμα: Φυτοϋγειονομικου & Ποιοτικού Ελέγχου
Ταχ. Δ/νση: Άγιος Νικόλαος  Ταχ. Κωδ.:72100
Πληρ.: Λιόλιου Ελένη-Καραταράκη Αγγελική –
Τηλ.: 28413-40521/40508 – Fax: 28410 – 26542 Email: u15214@minagric.gr

Άγιος Νικόλαος 02.04.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΓΧΟΦΟΡΟ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Γενικά. Το έντομο Rhynchophorus ferrrugineus, θεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών. Όλα τα στάδια του εντόμου (αυγό, κάμπια-προνύμφη, κουκούλι-νύμφη, ενήλικο), εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοίνικα. Το ενήλικο σκαθάρι μπορεί να πετάξει ημερησίως πολύ μεγάλη απόσταση. Tα θηλυκά γενούν σε ξεχωριστές οπές, πληγές, τομές κλαδέματος στην κορυφή (στεφάνη), στη βάση των νεαρών φύλλων του φοίνικα, καθώς επίσης και στις παραφυάδες (ιδίως του ελληνικού φοίνικα του Θεοφράστου). Προσβάλει όλα τα είδη των φοινικοειδών, με εμφανή προτίμηση, για τα δικά μας δεδομένα, στον κανάριο φοίνικα. Η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες (κάμπιες), που τρέφονται από μαλακούς ιστούς στο εσωτερικό του κορμού.

Συμπτώματα. Συνήθως οι προσβεβλημένοι φοίνικες εντοπίζονται πολύ μετά την έναρξη της προσβολής. Σε αρχικό στάδιο μπορεί ένα φύλλο από τα κεντρικά, νεαρής ηλικίας φύλλα, να παρουσιάσει κλίση και να γέρνει ανάμεσα στα άλλα, που ακόμη δείχνουν υγιή. Επίσης, πιθανό να κάμπτονται τα μεγαλύτερης ηλικίας φύλλα προς τα κάτω, ενώ τα μικρότερης ηλικίας να είναι όρθια και έτσι να δημιουργείται ένα κενό ανάμεσα τους. Αργότερα όλα τα φύλλα γέρνουν προς τα κάτω δίνοντας την όψη ανοικτής ομπρέλας. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να υπάρχουν φαγώματα στα φύλλα.

Μέτρα αντιμετώπισης.:
Α) Αρχικά στάδια προσβολής:
Μπορεί να εφαρμοστεί ένα από τα παρακάτω μέτρα:

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

  • Μηχανική εξυγίανση ή δενδροχειρουργική (καλό καθάρισμα του δένδρου κόβοντας όλα τα προσβεβλημένα τμήματα και ιστούς, φυτοϋγειονομικά ασφαλής απομάκρυνσή τους και ταυτόχρονη χρήση εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος (εγκεκριμένη δραστική ουσία: lambda – cyhalothrin ) από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο.
  • Χρήση σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών (βιολογικά σκευάσματα), υπό τις οδηγίες γεωπόνου.
  • Χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (εγκεκριμένη δραστική ουσία: lambda – cyhalothrin ) υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη γεωπόνου.

[/checklist]

Β) Προχωρημένα στάδια προσβολής: Εφόσον έχει προσβληθεί η «καρδιά» (μεριστωματικοί ιστοί), τότε το δέντρο δεν υπάρχει περίπτωση να αναβλαστήσει και εφαρμόζονται τα παρακάτω μέτρα από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο.

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

  • Κοπή των φύλλων σε απόσταση 20cm από τη βάση τους (έτσι ώστε να μην περιλαμβάνει ασθενές τμήμα) και απομάκρυνσή τους.
  • Ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα των κομμένων μερών του φυτού, του χώρου γύρω από το φυτό και προληπτικά των γειτονικών υγιών φοινικοειδών, Η εφαρμογή των εγκεκριμένων εντομοκτόνων θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γεωπόνου και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους ψεκαστές, τους περίοικους, τα κατοικίδια ζώα, τις μέλισσες, τα επιφανειακά νερά και το περιβάλλον.
  • Σχολαστικό τύλιγμα και δέσιμο, για την αποφυγή της διασποράς του εντόμου, του τμήματος των 2m του κορμού από την κορυφή και κοπή του,
  • Μεταφορά και φυτοϋγειονομική ταφή όλων των προσβεβλημένων τμημάτων σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων.

[/checklist]

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Α) Να μην γίνεται άσκοπη και αλόγιστη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων,
Β) Το κλάδεμα των φοινίκων να πραγματοποιείται μόνο κατά τους χειμερινούς- ψυχρούς μήνες και τα σημεία των τομών να ψεκάζονται με εγκεκριμένο εντομοκτόνο, γιατί αποτελούν σημείο έλξης για ωοθεσία.
Γ) Απαγορεύεται η αγοραπωλησία φοινικοειδών χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Δ) ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ:
Μην εφαρμόζετε τα σκευάσματα κατά την άνθηση των φοινικοειδών. Σε διαφορετική περίπτωση, κόψτε τα άνθη 2 ημέρες πριν την εφαρμογή. Επίσης, μην τα εφαρμόσετε σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ποσότητα μελιτώματος αφίδων στην περιοχή εφαρμογής. Εφαρμόστε τα σκευάσματα σε ώρες κατά τις οποίες οι μέλισσες δεν βρίσκονται στο χώρο (αργά το απόγευμα). Μετά την εφαρμογή, οι μέλισσες πρέπει να παραμείνουν στις κυψέλες για μία ημέρα, εξασφαλίζοντάς τους τροφή και νερό εντός της κυψέλης ή να απομακρυνθούν οι κυψέλες. Είναι πολύ τοξικά σε βομβίνους και σε ωφέλιμα έντομα και ακάρεα που χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια.
Οι υπεύθυνοι των συνεργείων που διενεργούν τους ψεκασμούς υποχρεούνται να ειδοποιούν έγκαιρα τους μελισσοκόμους της περιοχής που πρόκειται να διενεργηθεί εφαρμογή σκευασμάτων σε φοινικοειδή, με κάθε πρόσφορο μέσο.
Κατά τη διάρκεια των εφαρμογών και μέχρις ότου στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό, να μην εισέρχονται άνθρωποι και κατοικίδια ζώα στην ψεκαζόμενη περιοχή.
Ε) Οι ελάχιστες αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται από το σημείο ψεκασμού με εγκεκριμένο εντομοκτόνο (με δραστική ουσία: lambda – cyhalothrin ) και κατοικημένων περιοχών, είναι:
1) 200 μέτρα από νοσοκομεία, ευαγή ιδρύματα, παιδικές χαρές, κατασκηνώσεις και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής, σχολεία και εκπαιδευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και δημόσια πάρκα.
2) 100 μέτρα από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στρατόπεδα, αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους.
3) 3 μέτρα από κατοικίες εκτός σχεδίου πόλεως.
4) 50 μέτρα από κατοικίες εντός σχεδίου πόλεως.
5) 3 μέτρα από χώρους αστικού πρασίνου (πλην πάρκων).
Σε περίπτωση που αναφέρονται επιπλέον οδηγίες ασφαλείας στην έγκριση κυκλοφορίας ενός γεωργικού φαρμάκου, οι οποίες ορίζουν αυστηρότερες των παραπάνω προϋποθέσεις χρήσης, εφαρμόζονται οι οδηγίες αυτές.
Παρακαλούνται οι κάτοχοι φοινικοειδών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσβολής στα δένδρα τους να επικοινωνούν άμεσα μαζί μας, προκειμένου να γίνει επίσκεψη από φυτοϋγειονομικό ελεγκτή για την εξατομίκευση της αρμόζουσας αγωγής για κάθε δένδρο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Τμήμα: Φυτοϋγειονομικου & Ποιοτικού Ελέγχου

 [separator top=”30″ style=”shadow”]

Παράρτημα πληροφοριών και υπερσυνδέσεων

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

[/checklist]

[separator top=”30″ style=”shadow”]

Πληροφορίες  ανάρτησης

[xyz-ihs snippet=”TmTopikisOikAnaptixizNektKassotaki”]

[xyz-ihs snippet=”Adminsignature”]