Συνάντηση Δημάρχου Ιεράπετρας με τον Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου για το Ειρηνοδικείο

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση, την 24η Απριλίου 2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00
Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία με
Από το Δήμο Ιεράπετρας ανακοινώνεται ότι για τη διευκόλυνση των υποψηφίων ευρωβουλευτών
Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024
Η Επιτροπή Διοργάνωσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας πραγματοποίησε την

Συνάντηση Δημάρχου Ιεράπετρας με τον Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου για το Ειρηνοδικείο

Το θέμα που έχει ανακύψει με τις μεταβολές που προβλέπονται στο νέο δικαστικό χάρτη και πως επηρεάζεται ο Νομός Λασιθίου, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης του Δημάρχου Ιεράπετρας με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κα. Σοφία Τσαγκαράκη και τους Δικηγόρους του Δήμου κ.κ. Γιώργο Παραουλάκη και Νίκο Σφακιανάκη ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου. Παρών στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Νίκος Τζουμάκας.

Η πρόεδρος ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι, στην πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει επιληφθεί για το σχεδιασμό του νέου Δικαστικού Χάρτη προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάργηση και ενοποίηση Δικαστηρίων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η κατάργηση Ειρηνοδικείων και η ίδρυση, υπό προϋποθέσεις, Περιφερειακών Μονομελών Πρωτοδικείων. Σε ότι αφορά την Κρήτη προβλέπεται η διατήρηση των δύο Εφετείων και των Πρωτοδικείων του κάθε νομού. Ενόψει των ανωτέρω, υφίσταται έντονη ανησυχία για την τύχη των Ειρηνοδικείων της Π.Ε Λασιθίου και κυρίως αυτών της Ιεράπετρας και Σητείας καθώς η τυχόν κατάργηση τους θα καταστήσει προβληματική την πρόσβαση των πολιτών  στη Δικαιοσύνη. Είναι επομένως επιβεβλημένο να παραμείνουν οι δύο αυτές δικαστικές μονάδες και να λειτουργήσουν ως Περιφερειακά Μονομελή Πρωτοδικεία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Δήμαρχος τόνισε ότι, «Εάν και εφόσον καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία σε Ιεράπετρα και Σητεία, η πολιτεία, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε στη θέση τους  να λειτουργήσουν άμεσα και με  επαρκή προσωπικό  Περιφερειακά Μονομελή Πρωτοδικεία, τόσο στην Ιεράπετρα που έχει αυξημένο όγκο  εργασίας και υποθέσεων, όσο και στη Σητεία.  Εκείνο που προέχει είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και απονομής δικαιοσύνης, η διευκόλυνση του έργου των νομικών,  αλλά κυρίως  η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς  χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις.  Για τον σκοπό αυτό υπήρξε επικοινωνία τόσο με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη όσο και με την Βουλευτή Λασιθίου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κα Κατερίνα Σπυριδάκη μεταφέροντας τους ότι η Ιεράπετρα δε θα δεχθεί τη συνέχιση της αποψίλωσης υπηρεσιών καλώντας τους να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση».