ΣΥΣΚΕΨΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ – ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Ο Δήμος Ιεράπετρας ενημερώνει ότι κατά τις ημέρες του  καύσωνα και για την προστασία των αστέγων
Από τη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Υγείας, παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Ιεράπετρας ανακοινώνετα

ΚΥΡΒΕΙΑ 2024 – ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 1.ΜΥΡΤΟΣ Αυλή Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Ρεσιτάλ κιθάρας  με  τον διαπρεπή κιθαρίστα  ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗ Έναρξη: 9:30 μ.μ Είσοδος: Ελεύθερη Οργάνωση : Πολιτιστική Επιτροπή Μύρτου 2.ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ (ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ ΑΡΧΕΙΩΝ) ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 142 ΤΗΛ. 2813 013 218 – 6932 858624 Facebook – ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ www.theatrikiskini.gr Email: […]

Με εξαιρετική επιτυχία και με την παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  «Πόντος – Κρήτη,
Με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Νομού Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού,  είχε συνάντηση ο Δήμαρχος Ιεράπετρας

ΣΥΣΚΕΨΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ – ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη υπό την Υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη και τον Βουλευτή Ηρακλείου Κων/νο Κεφαλογιάννη, πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα, παρουσία του  Αντιδημάρχου Α. Σκουλούδη ως Αναπληρωτή Δημάρχου, ο οποίος απουσίαζε λόγω ήδη προγραμματισμένων συναντήσεων στην Αθήνα, των αντιδημάρχων Γ. Κουγιουμουτζάκη, Γ. Χατζάκη, Εμμ. Τζώρτζη, Φ. Περακάκη, Ν. Παπαδάκη, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μ. Μπαχλιτζανάκη, της Γενικής Γραμματέα του Δήμου Μ. Φραντζεσκάκη,  της Περιφερειακής Συμβούλου Ε. Βλάσση,  του προέδρου της Δ.Ε.Ε.Π. Λασιθίου της Ν.Δ.  Γ. Μπαρμπούνη, του Κων/νου Κατσιδονιωτάκη προέδρου  της ΔΗΜ.Τ.Ο. της Ν.Δ. και μελών αυτής.

Τέθηκαν προς συζήτηση σειρά θεμάτων αρμοδιοτήτων τόσο της κας Υφυπουργού όσο και του κ. Γενικού Γραμματέα και γενικότερα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Ιεράπετρας και άπτονται αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων. Στην κα Χαραλαμπογιάννη  παραδόθηκε Υπόμνημα του Δημάρχου κ. Εμμανουήλ  Φραγκούλη. Η κα Υφυπουργός έδωσε απαντήσεις  σε θέματα αρμοδιότητάς της και δεσμεύθηκε για  τα υπόλοιπα να  τα μεταφέρει στην κυβέρνηση ενώ ο κ. Κουτουλάκης από πλευράς του ενημέρωσε για την επίσπευση  χρηματοδότησης έργων που αφορούν το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.  

Προηγήθηκε συνάντηση στη  Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού παρουσία του Αντιδημάρχου Ν. Παπαδάκη, του δημοτικού συμβούλου και προέδρου της επιτροπής υγείας Γ. Βογιατζή, του δημοτικού συμβούλου και προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας Μ. Μπαχλιτζανάκη, της Γενικής Γραμματέα  Μ. Φραντζεσκάκη, των  προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων Σχινοκαψάλων και  Αγίου Στεφάνου, εκπροσώπων του ΤΟΕΒ Σχινοκαψάλων και εκπροσώπου της Ομάδας Επανίδρυσης του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού. Ο κ. Κουτουλάκης μετά το πέρας της συνάντησης επισκέφθηκε το αλιευτικό καταφύγιο του Μακρύ Γιαλού, είδε από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες από  θαλασσοταραχή και δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασής του.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στις συναντήσεις ήταν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου, η ανάγκη εξωστρέφειας σχετικά με τις  χωρικές  και οικονομικές  επιπτώσεις στο χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, του  τουρισμού και του  αγροτικού τομέα, η αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών, το μεταφορικό ισοδύναμο,  το οδικό δίκτυο, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και τα έργα σε ύδρευση και άρδευση.

Ακολουθεί το Υπόμνημα του Δημάρχου Ιεράπετρας:

«Αξιότιμη κα Υφυπουργέ,

Αναφορικά με την επίσκεψη σας στο Δήμο μας, σας υποβάλλουμε τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας. Ευελπιστούμε μετά  την κατάθεση των θέσεων και προτάσεών μας,  να πετύχουμε την προώθηση μέτρων επίλυσης των ζητημάτων αυτών.

A.            Αποδυνάμωση Υπηρεσιών

Ο Δήμος Ιεράπετρας αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού που περιλαμβάνουν 17 και 4 Δημοτικές Κοινότητες αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής έτους 2021 ο πληθυσμός ανέρχεται στους 27.338 κατοίκους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική  αποψίλωση  των  Υπηρεσιών από την περιοχή μας. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο έρχεται η ενδεχόμενη αποδυνάμωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που στον Δήμο μας υποστηρίζεται από το Αστυνομικό τμήμα και τα  Τμήματα Ασφαλείας και  Τροχαίας  Ιεράπετρας καθώς και από τον Αστυνομικό Σταθμό Μακρύ Γιαλού. Η τοπική κοινωνία με ιδιαίτερη ανησυχία  αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της υποστελέχωσης και υποβάθμισης  των ήδη αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται  από έντονη αγροτική, επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα που μια τέτοια αποδυνάμωση θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε θέματα ασφάλειας τόσο στο μόνιμο πληθυσμό  όσο και στους επισκέπτες που αυξάνονται σημαντικά τους θερινούς μήνες. 

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενδυνάμωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση υποστελέχωσης τους καθώς οι υπηρετούντες αστυνομικοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας τους για  να ανταποκριθούν επαρκώς στα καθήκοντα τους.

      Β. Έλλειψη προσωπικού των Υπηρεσιών του Δήμου

Όπως γνωρίζετε οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της συνεχούς μείωσης του προσωπικού, συνέπεια των δυσανάλογων συνταξιοδοτήσεων και προσλήψεων.  Ειδικά σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας όπως η καθαριότητα που αποτελεί πρωτίστως σημαντικό παράγοντα για την υγιεινή των κατοίκων αλλά και   σημείο ένδειξης  πολιτισμού ενός τόπου ο Δήμος μας με δυσκολία ανταπεξέρχεται.

Πιστεύουμε  ότι πρέπει με παρέμβαση σας για τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, να διευκολυνθεί η πρόσληψη τόσο του τακτικού όσο και του έκτακτου  προσωπικού. Η διαδικασία της πρόσληψης προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα  ΙΔΟΧ που καλύπτει βασικά εποχιακές ανάγκες είναι αρκετά χρονοβόρα με αποτέλεσμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες να εντείνονται τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Επίσης όσον αφορά το θέμα των συμβασιούχων που παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις, καλύπτοντας κενές οργανικές θέσεις του Δήμου, θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά ώστε να μπορούν να προκηρυχθούν.

   Γ. Εκπόνηση νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων

Οι Δήμοι καλούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, να τροποποιήσουν τον Ο.Ε.Υ. τους ενσωματώνοντας σε αυτόν τις αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων τους. Οι πρότυποι αυτοί Ο.Ε.Υ. χρειάζονται επικαιροποίηση και βελτίωση. Δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες των δήμων προκύπτουν από ένα πολύπλοκο και εκτεταμένο θεσμικό πλαίσιο διαφορετικών υπουργείων, το οποίο συνεχώς αλλάζει, ο χρόνος για την ολοκλήρωση της εκπόνησης τους επιβάλλεται να παραταθεί μέχρι τέλος του 2024, δεδομένου και του φόρτου της πρόσθετης  εργασίας των Διοικητικών  Υπηρεσιών λόγω των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

Επί πλέον  απαιτείται παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση  της απογραφής των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων ΝΠΔΔ καθώς και των σχολικών επιτροπών που καταργούνται  και περιέρχονται στους Δήμους (Ν.5056/23) καθώς είναι μεγάλος ο φόρτος εργασίας  για τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

    Δ. επίσπευση χρηματοδοτήσεων

Παρακαλούμε για την   επίσπευση της διαδικασίας

 α. χρηματοδότησης που είχαμε αιτηθεί με το με αρ.  πρωτ.: 4729/10/4/2024 έγγραφο  μας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν  στην περιοχή μας στις 06/04/2024  και

β. έκδοσης από τον  Υπουργού Εσωτερικών  της σχετικής απόφασης  (Ν. 5108/6-5-2024) για εξόφληση των υποχρεώσεων  από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής  καθώς ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από υποχρεώσεις προηγουμένων ετών που  αδυνατεί να ικανοποιήσει».