ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΥΨΟΥΣ 1,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας προσκαλούμε στις 22/05/2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής
19 Μαΐου, μια ιστορική και σημαντική μέρα για ολόκληρο τον Ελληνισμό απανταχού της γης.
Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, τον Ιατρικό
Σας προσκαλούμε στις 21/5/2024, ημέρα Τρίτηκαι ώρα 13:30 σε τακτική συνεδρίαση της
Γνωστοποίηση εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΥΨΟΥΣ 1,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΥΨΟΥΣ 1,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ

Τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Ενότητα και το αλιευτικό καταφύγιο του Μακρύ Γιαλού λόγω και της γεωγραφικής του θέσης παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη εξυπηρετώντας μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων πολλοί από τους οποίους έρχονται από όμορους δήμους, γεγονός που δημιουργεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

Η υπάρχουσα, όμως, μορφή του αλιευτικού καταφυγίου η οποία  διαμορφώθηκε ύστερα από έργα τα οποία υλοποιήθηκαν δεκαετίες πριν, δημιουργούν πολλά προβλήματα στη λειτουργικότητα του αλιευτικού καταφυγίου, αλλά και στην παραλία. Τα προβλήματα αυτά έκαναν την εμφάνισή τους από την πρώτη στιγμή της κατασκευής του και η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, η οποία είχε και την αρμοδιότητα επί του αλιευτικού καταφυγίου του Μακρύ Γιαλού, επεδίωξε να διορθώσει τις αστοχίες που υπήρχαν ξεκινώντας την εκπόνηση σχετικής μελέτης, οι οποία, όμως, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Πρώην Δήμος Μακρύ Γιαλού και τώρα ο Δήμος Ιεράπετρας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο κάθε χρόνο να προβαίνουν σε σημαντικές παρεμβάσεις στο αλιευτικό καταφύγιο (πχ εργασίες αποάμμωσης), προκειμένου να είναι δυνατή η χρήση του από τους αλιείς.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ύστερα από την εξαγγελία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορικά με την χρηματοδότηση των  έργων ανάκτησης της λειτουργικότητας του αλιευτικού καταφυγίου του Μακρύ Γιαλού :

«Ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δεσμευτήκαμε στην εκκίνηση και στην ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, προκειμένου το αλιευτικό καταφύγιο του Μακρύ Γιαλού να ανακτήσει την λειτουργικότητά του. Μετά και την ουσιαστική ενεργοποίηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, προβήκαμε στη διαδικασία εξομοίωσης της χερσαίας ζώνης του αλιευτικού καταφυγίου του Μακρύ Γιαλού, ενώ παράλληλα ως Δήμος Ιεράπετρας χρηματοδοτούμε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη του έργου. Συγχρόνως, ύστερα από τις απαραίτητες ενέργειες και την κατάθεση σχετικού αιτήματος προς το Υπουργείο Ναυτιλίας πετύχαμε μέσω του  Ταμείου Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση έργων ανάκτησης της λειτουργικότητας του αλιευτικού καταφυγίου ύψους 1.800.000€.

Στόχος μας είναι η γρήγορη ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων μελετών για την πραγματοποίηση του έργου, ώστε ύστερα και από την ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να προχωρήσουμε στην άμεση δημοπράτηση και στην τάχιστη ολοκλήρωση του έργου. Ένα πάγιο αίτημα τόσο των κατοίκων του Μακρύ Γιαλού, όσο και των ερασιτεχνών και επαγγελματιών αλιέων,  παύει πλέον να αποτελεί μια μακρινή και αμφίβολη επιδίωξη. Αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο με το οποίο θα επιτευχθεί ο ασφαλής ελλιμενισμός των αλιευτικών και των μικρών τουριστικών σκαφών, θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του αλιευτικού καταφυγίου της Ιεράπετρας και θα συμβάλει και στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα».