Πρόγραμμα – Παραστάσεις 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Ενημερώνουμε του δημότες μας ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2229/12-4-2024 τ Β΄
Σας προσκαλούμε στις  26  Απριλίου 2024,ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 σε ειδική, δημόσια συνεδρίαση,
Σας προσκαλούμε, σε  τακτική συνεδρίαση, την 19η  Απριλίου 2024,  ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:30 στη μικρή αίθουσα Μελίνα Μερκούρη  με θέματα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, μετά το άγγελμα του θανάτου του συντοπίτη μας Νικολάου Χαραλαμπάκη,
Σας προσκαλούμε στις 15/04/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της

Πρόγραμμα – Παραστάσεις 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

theatro-1203ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας
Δευτέρα 7 – Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Φως στο σκοτάδι

[separator top=”20″ style=”dotted”]
Πρόγραμμα 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας
2η web έκδοση

[separator top=”40″ style=”dotted”]

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου

afisa theatrikou kritis.cdrΕκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη

Ώρα έναρξης 21:00 – Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

Θεατρική ομάδα «Δράση» Γαλατσίου

Σκηνοθεσία: Γεωργία Δαμήλου

Για το έργο Στην Αθηναϊκή Δημοκρατία οι γυναίκες καταλαμβάνουν δυναμικά την εξουσία που την κατείχαν, όπως και τώρα, οι άνδρες. Οι γυναίκες στην εξουσία, αντίθετα με τους άνδρες, θέσπισαν κανόνες ισότητας και δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα της ζωής, του σεξουαλικού μη εξαιρουμένου. Ο Αριστοφάνης μιλάει, μέσα από το έργο του, για κοινοκτημοσύνη περιουσιακή, για συμμετοχή και ισότητα απολαβών, για κοινόκτητη γη και λεφτά. Κηρύσσει το τέλος στις ψευδορκίες ,στο χαφιεδισμό, στη λωποδυσία, στο φθόνο, στο αλληλοφάγωμα στη παρακράτηση ενεχύρων. Βροντοφωνάζει: όχι, πλέον φτωχοί, όχι γυμνοί και συνεπώς όχι κλέφτες, όχι απατεώνες, όχι αυτοκτονίες. Υπάρχουν, άραγε ,αναλογίες με το σήμερα και τη μνημονιακή εποχή μας, αυτά που ο Αριστοφάνης διακήρυττε 2500 περίπου  χρόνια πριν; Ο θεατής θα κρίνει.

Περισσότερα……. | Φωτογραφίες από την παράσταση

[separator top=”40″ style=”shadow”]

Τρίτη 8 Οκτωβρίου

megalo-taxidi-prigkipaΤο μεγάλο ταξίδι του μικρού πρίγκιπα

Βασισμένο στο βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ

Ώρα έναρξης 21:00 – Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

Θεατρικό Εργαστήρι Αξιούπολης Δήμου Παιονίας – Κιλκίς

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Τζίμης Κούρτης

Για το έργο:  Ένα παραμύθι ενηλικίωσης, μια αλληγορία, για μεγάλους μικρούς (παιδιά) και μικρούς μεγάλους (ενήλικες). Ο μικρός πρίγκιπας φεύγει από τον πλανήτη του που έχει το μέγεθος ενός σπιτιού, για να γνωρίσει τον κόσμο και να πλουτίσει τις γνώσεις του. Επισκέπτεται πολλούς πλανήτες προτού φθάσει στη γη. Γνωρίζει βασιλιάδες που δίνουν λογικές διαταγές, ματαιόδοξους, μεθυσμένους, επιχειρηματίες που πιστεύουν ότι τα αστέρια είναι δικά τους, φανοκόρους, γεωγράφους και άλλους πολλούς μέχρι να επισκεφτεί τον πλανήτη γη. Εκεί συναντάει τον αφηγητή που εξαιτίας μιας βλάβης στο αεροπλάνο του προσγειώθηκε στην έρημο Σαχάρα. Γνώρισε κι άλλους, ένα φίδι που του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει να γυρίσει στον πλανήτη του, μία αλεπού που του μίλησε για την φιλία. Ο μικρός πρίγκιπας για να γυρίσει στον πλανήτη του, τον αστεροειδή Β612, αποφάσισε να… ;

Περισσότερα ……

Την ίδια ημέρα:

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Δημήτρη Κεχαΐδη.

Εξέχουσα μορφή της νεότερης Ελληνικής θεατρικής δραματολογίας.

Επιμέλεια: Πόπη Δασκαλάκη

Πιο αναλυτικά

[separator top=”40″ style=”shadow”]

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου

mideiaΜήδεια Του Μπόστ

Ώρα έναρξης 21:00 – Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

Θεατρική Ομάδα Καθηγητών της ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου

Σκηνοθεσία: Αντώνης  Περαντωνάκης

Για το έργο: «…τούτη η πατρίδα με την Μήδεια έχουν πολλά κοινά…». Η ιδέα για την συγκεκριμένη παράσταση της Μήδειας ξεκινά από την ρεθύμνια συνάδελφο μας, Πολυτίμη Παπαδοπούλου: χρησιμοποιούνται γνωστά τραγούδια μιούζικαλ με προσαρμοσμένους στίχους ως χορικά. Ο καίριος θεατρικός λόγος του Μποστ παραμένει πάντα επίκαιρος και διαχρονικός. Στην παράσταση συμμετέχουν είκοσι (20) μέλη, συνάδελφοι και μη, της ομάδας. Ομαδικότητα, αλληλεγγύη, συσπείρωση και, επί της ουσίας, πράξη – και μέσω του θεάτρου – οφείλουν να  δρουν και να επιδρούν όχι μόνο στο σώμα των εκπαιδευτικών, εντός και εκτός ομάδας, αλλά και κάθε άλλου πάσχοντα δρώντα θεατή-πολίτη. Η άκρως πολιτική θεατρική γραφή του Μποστ, με μπρίο αλλά και αριστοφανική καταγωγή και ήθος, καταγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς τα «κακώς κείμενα», σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται «ανορθόγραφα» προκαλώντας το γέλιο – συχνά στυφό – και την αιχμηρή συνειδητοποίηση!

Περισσότερα…..

[separator top=”40″ style=”shadow”]

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου

pentagiotisaΜαρία η Πενταγιώτισσα Του Μπόστ

Ώρα έναρξης 21:00 – Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

Κορινθιακό θέατρο «Βασίλης Ρώτας»

Σκηνοθεσία: Παύλος Καράγιωργας

Για το έργο:  Αξιωθήκαμε και ανεβάσαμε το έργο του Μποστ «Μαρία η Πενταγιώτισσα». Γίναμε κοινωνοί με τις σκέψεις του συγγραφέα και ταυτόχρονα νιώσαμε εμείς και οι χιλιάδες θεατές το μεγαλείο του…. Θέατρο παρωδία! Ανατροπές από τη μία στιγμή στην άλλη! Αλήθειες για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας. Υπαρκτό πρόσωπο η Μαρία Πενταγιώτισσα. Αμέτρητοι οι έρωτές της. Σπουδαία η ομορφιά της. Δεκαπεντασύλλαβος! Αναφορά στο σύμπλεγμα Οιδίποδα – Ιοκάστης. Αναφορά στη γνωριμία Ορέστη – Ηλέκτρας. Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Κι όλα αυτά με την υπογραφή του μοναδικού Μποστ!

Περισσότερα ……

[separator top=”40″ style=”shadow”]

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου

matomenos-gamosΜατωμένος Γάμος  Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα

Ώρα έναρξης 21:00 – Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

Θεατρική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης

Σκηνοθεσία:  Γιώργος Αντωνάκης

Για την ομάδα και το έργο:

Φίλες & Φίλοι – σε λίγο και πριν αρχίσει η παράσταση μας,  θα ακουστούν από τα καμαρίνια οι χαρούμενες κραυγές των φοιτητών που αναγγέλλουν ότι για άλλη μια φορά το ταξίδι αρχίζει!
Ένα ταξίδι σε χώρο – φτιαγμένο από υλη ονείρου. Ένα ταξίδι που για 30 χρόνια – έχω την μεγάλη τιμή – και την άμετρη χαρά να οδηγώ.
Ελάτε μαζί μας. Χωρίς προκαταλήψεις με θετική ενέργεια και σκέψη. Ακολουθείστε μας και αφουγκραστείτε  την ποίηση μέσα από το θρόισμα των φυλλωσιών, από τους ήχους της νύχτας, από τους χτύπους της καρδιάς ενός μοναχικού κοριτσιού που το’ χει η φωτιά χαϊδεμένο.
Η ιστορία μας απλή, ο χώρος κοινός,οι χαρακτήρες αναγνωρίσιμοι. Ανδαλουσία, Ορεινή Κρήτη, μάνα, κοπελιά και παλικάρι, αμπέλια, ελιές, κακοτράχαλα βουνά, λαγκαδιές, ρυάκια, βατράχια και μαχαίρι, μικρό, κοφτερό σαν τον άνεμο, αίμα ζεστό, χώμα, βροχή και φεγγάρι. Ύβρις. Θάνατος.
¨Η σκοτεινή μας ρίζα της κραυγής¨
Μεθύσαμε με τις λέξεις και τις μυρουδιές του Λόρκα, με τη θαμπάδα της ομορφιάς των στίχων του Γκάτσου, με τις ευαίσθητες νότες του Χατζιδάκι και φτιάξαμε τη σημερινή παράσταση για να γιορτάσουμε μαζί με σας, τους φίλους μας, τα τριακοστά γενέθλια μας!
Γιώργος Αντωνάκης

Την ίδια ημέρα:

Αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Χρήστο Λεοντή.

Στα πλαίσια του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου θα τιμηθεί στην Ιεράπετρα μια καλλιτεχνική προσωπικότητα από τον χώρο της νεοελληνικής μουσικής παράδοσης που άφησε και συνεχίζει να αφήνει το ίχνος της στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας με τρόπο σπάνιο και ουσιαστικό. Ο Χρήστος Λεοντής την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο σε μια από τις βραδιές της θεατρικής εβδομάδας που θα λαμβάνει χώρα στην πόλη της Ιεράπετρας. Για τον σημαντικό νεοέλληνα συνθέτη, με την πλούσια παρακαταθήκη και το γεμάτο ποίηση συνθετικό έργο του θα μιλήσει ο ποιητής και τραγουδοποιός Νικόλας Ευαντινός.

Επιμέλεια: Νικόλας Ευαντινός

Πιο αναλυτικά

[separator top=”40″ style=”shadow”]

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

TO-MEGALO-MAS-TSIRKOΤο μεγάλο μας τσίρκο – Ιάκωβου Καμπανέλλη

Ώρα έναρξης 20:00 – Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

Θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια»

Σκηνοθεσία, Γενική επιμέλεια: Τάσος Σταθάς

Για το έργο: «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία. Μέσα από τραγούδια, σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας: ο αρχαίος κόσμος, το Βυζάντιο, η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.

[separator top=”40″ style=”shadow”]

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

Τελετή λήξης – Απονομή βραβείων

Στην τελετή λήξης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις των θεατρικών σχημάτων της πόλης μας. Τα βραβεία θα παρουσιάσουν οι ήρωες από το Show Business του Αρκά.

Επιμέλεια τελετής λήξης: Νίκη Παπαδάκη

Ώρα έναρξης 20:00

Είσοδος ελεύθερη

[alert type=”general”]Για την κάθε Παράσταση – Θεατρική Ομάδα θα υπάρξει σύντομα ξεχωριστό άρθρο/αφιέρωμα με πιο αναλυτικά στοιχεία. Πρόγραμμα/φυλλάδιο σε μορφή pdf κλπ δεν έχει παραδοθεί προς ανάρτηση (αναμένεται)[/alert]

[separator top=”40″ style=”dashed”][xyz-ihs snippet=”theatro”]

[separator top=”40″ style=”shadow”] [xyz-ihs snippet=”Adminsignature”]