Δελτίο Τύπου : Αλλάζουν όψη Άγιος Ιωάννης, Ορεινό, Σχινοκάψαλα υπογράφηκε η ανάπλαση των οικισμών

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση, την 24η Απριλίου 2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00
Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία με
Από το Δήμο Ιεράπετρας ανακοινώνεται ότι για τη διευκόλυνση των υποψηφίων ευρωβουλευτών
Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024
Η Επιτροπή Διοργάνωσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας πραγματοποίησε την

Δελτίο Τύπου : Αλλάζουν όψη Άγιος Ιωάννης, Ορεινό, Σχινοκάψαλα υπογράφηκε η ανάπλαση των οικισμών


dimos-photomark-only-logo
ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιεράπετρα 12.02.2014

[separator top=”70″ style=”dotted”]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αλλάζουν όψη Άγιος Ιωάννης, Ορεινό, Σχινοκάψαλα 
υπογράφηκε η ανάπλαση των οικισμών 

[dropcap]Υ[/dropcap]πογράφηκε από το Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Σήφη Αναστασάκη και τον εργολάβο Δημοσίων Έργων κ. Κωνσταντίνο Μανιδάκη, η σύμβαση ανάθεσης του έργου ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων στους οικισμούς Αγίου Ιωάννη, Σχινοκαψάλων και Ορεινού του Δήμου Ιεράπετρας.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης έχει προϋπολογισμό 350.000 ευρώ και αφορά την αναβάθμιση και αποκατάσταση κοινόχρηστων χώρων στους παραπάνω οικισμούς.

Συγκεκριμένα προβλέπει για κάθε οικισμό:

Στον Άγιο Ιωάννη θα γίνει ανακατασκευή δρόμων του οικισμού. Οι κλιμακωτοί δρόμοι θα αναδιαμορφωθούν με προσθήκη ή κατάργηση σκαλοπατιών, με αλλαγές κλίσεων κι άλλες τεχνικές παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η βατότητα και η ασφάλεια που παρέχουν στον πολίτη. Οι δρόμοι θα επενδυθούν με πλάκες από τοπική πέτρα ώστε να συμπληρωθεί και η αισθητική αναβάθμιση του οικισμού. Ακόμα θα γίνει ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του οικισμού με επίστρωση από πλάκες τοπικής πέτρας, με διαμόρφωση παρτεριών για φυτεύσεις δέντρων και τοποθέτηση καθισμάτων αλλά και κατασκευή τοίχου αντιστήριξης από αργολιθοδομή και διαμόρφωση των όψεων ενώ προβλέπεται να γίνει και ανακατασκευή των υφισταμένων ξύλινων κιγκλιδωμάτων σε σημεία θέασης για την αισθητική αναβάθμιση και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.

Στον οικισμό των Σχινοκαψάλων προβλέπει το έργο να υλοποιηθεί γενική ανάπλαση του χώρου της «Όξω Βρύσης». Η περιοχή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος του οικισμού και ήταν από τα χαρακτηριστικά σημεία του μέχρι και τη δεκαετία του 70. Η προτεινόμενη ανάπλαση έχει σα σκοπό την επαναφορά του χώρου στην τότε λογική.

Ακόμα προβλέπεται συμπλήρωση των πλακοστρώσεων σε κλιμακωτούς πεζοδρόμους του οικισμού. Οι συγκεκριμένοι πεζόδρομοι βρίσκονται στο νότιο τμήμα του οικισμού και στην πλειοψηφία τους είναι σε κακή κατάσταση ενώ, υπάρχουν και πολλά προβληματικά σημεία κυρίως λόγω υπερβολικών κλίσεων και ολισθηρότητας. Οι δρόμοι θα αναδιαμορφωθούν με προσθήκη ή κατάργηση σκαλοπατιών, με αλλαγές κλίσεων κλπ ώστε να βελτιωθεί η βατότητα και η ασφάλεια που παρέχουν στον πολίτη, αλλά και θα επενδυθούν με πλάκες από τοπική πέτρα ώστε να συμπληρωθεί και η αισθητική αναβάθμιση του οικισμού.

Επίσης, η αυλή του δημοτικού σχολείου θα στρωθεί με πλάκες πεζοδρομίου ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά και να αποτελέσει ένα όμορφο χώρο συγκέντρωσης των κατοίκων αλλά και το χώρο που θα φιλοξενεί πλέον τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του οικισμού.

Τέλος, στον οικισμό του Ορεινού, θα γίνει γενική ανάπλαση του χώρου (μικρής πλατείας) που βρίσκεται σήμερα το ηρώο πεσόντων του οικισμού. Πρόκειται για ένα περιφραγμένο χώρο στο κέντρο του οικισμού που λόγω διαμόρφωσης είναι αποκομμένος από τον κοινωνικό ιστό του χωριού. Θα γίνει αλλαγή υψομέτρων, πλακοστρώσεις, κατάργηση της περίφραξης κλπ, ώστε η νέα πλατεία να ενταχθεί λειτουργικά στην καθημερινότητα του οικισμού και να αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς του. Επιπλέον θα γίνει ανακατασκευή και πλακόστρωση σε κλιμακωτούς δρόμους του οικισμού. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι που σήμερα στην πλειοψηφία τους είναι τσιμεντοστρωμένοι με πολλές επεμβάσεις και πολλά προβληματικά σημεία κυρίως λόγω υπερβολικών κλίσεων και ολισθηρότητας, θα αναδιαμορφωθούν με προσθήκη ή κατάργηση σκαλοπατιών όπου απαιτείται, με αλλαγές κλίσεων κλπ ώστε να βελτιωθεί η βατότητα και η ασφάλεια που παρέχουν στον πολίτη, αλλά και θα επενδυθούν με πλάκες από τοπική πέτρα ή κυβολίθους ώστε να υπάρξει και αισθητική αναβάθμιση του οικισμού.

Ο Δήμαρχος ΙεράπετραςSIFIS-ANASTASAKIS-PORTRAIT

Σήφης Αναστασάκης

 

Από το Γραφείο Τύπου
Δήμου Ιεράπετρας

 [separator top=”30″ style=”shadow”]

Παράρτημα πληροφοριών και υπερσυνδέσεων

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

[/checklist]

[separator top=”30″ style=”shadow”]

Πληροφορίες σύνταξης – ανάρτησης

[xyz-ihs snippet=”GrafeioTypou”]

[xyz-ihs snippet=”Adminsignature”]