Δ.Τ : «Δικτύωση, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Διακρατικές Συνεργασίες για Α.μεΑ.».

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας προσκαλούμε στις 15/04/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της
Το ΚΑΠΗ Δήμου Ιεράπετρας διοργανώνει διήμερη εκδρομή στην περιοχή του Ρεθύμνου στις 21-4-2024.

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε  συνεδρίαση  Σας προσκαλούμε στις 15/04/2024, ημέρα Δευτέρακαι ώρα 14:00 σε τακτική συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Δήμου Ιεράπετρας που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Δημοκρατίας 31 στην  αίθουσα συνεδριάσεων στον 1ο όροφο για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα:      Εσωτ. διανομή:         1. Γραφείο κ. Δημάρχου 2. […]

Εκπόνηση Μελέτης (Τ.Χ.Σ)
Ο Δήμος Ιεράπετρας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου,

Δ.Τ : «Δικτύωση, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Διακρατικές Συνεργασίες για Α.μεΑ.».

troxos
[separator top=”20″ style=”shadow”]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Δικτύωση, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Διακρατικές Συνεργασίες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και Ικανότητες», πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στην Ιεράπετρα.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αναπτυξιακή Σύμπραξη: «Ο Τροχός» και ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Γονέων και Φίλων Ιεράπετρας, που υλοποιούν τη δράση: «Διακρατική Συνεργασία», στο πλαίσιο του προγράμματος: «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ».

diktyosi-koinoniki-epixeirhmatikotita-deltio-typou

Το πρόγραμμα εντάσσεται στη δράση 3: «ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ» του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» 2007-2013, που συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. με ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης την Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και τη Κοινωνική Οικονομία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Γιώργος Προϊστάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Σητείας Δημοτική Σύμβουλος κα. Κατερίνα Γουλιέλμου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Γονέων και Φίλων Ιεράπετρας, κ. Κων/νος Ζαμπετάκης.

Παρευρέθησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Γιώργος Κουγιουμουτζάκης   και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Α.μεΑ. Επαρχίας Σητείας,  κ. Μανώλης Τσαντάκης.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάσθηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

 • «Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη: «Ο Τροχός» – το πρόγραμμα Τ.Ο.Π.Ε.Κ.Ο. και η εξέλιξη των δράσεων στην περιοχή παρέμβασης, ως σήμερα», με εισηγητή τον κ. Μανώλη Τσαντάκη, Διευθυντή του ΟΑΣ, που είναι και ο Συντονιστής Εταίρος της Α.Σ. «Ο Τροχός».
 • «Διακρατική Συνεργασία – τα αποτελέσματα της δράσης», με εισηγήτρια την κα.  Εύα Κατσαράκη, Συντονίστρια Δράσης.
 • «Οι Συν – Εργασίες» στην Ischia για την ομάδα εργασίας Α.μεΑ., τους Συλλόγους και τους Φορείς», με  εισηγήτρια την κα. Κατερίνα Γουλιέλμου, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Σητείας, Πρόεδρο της Α.Σ. «Ο Τροχός» και Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σητείας.
 • «Κοινωνικές Επιχειρήσεις για Α.μεΑ.», με εισηγητή τον κ. Γιώργο Σησαμάκη, Οικονομολόγο.

[/checklist]

Τις εισηγήσεις ακολούθησε μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα επιχειρηματικών αντικειμένων καθώς και σε θέματα διαδικασιών και νομιμότητας για την ίδρυση και λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων Α.μεΑ.

Εξάγοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης ο Πρόεδρος της εκδήλωσης κ. Νίκος Πετράκης είπε ότι για την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων έχομε στη διάθεση μας σημαντικά θετικά στοιχεία.

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

 • Το υπό υλοποίηση πρόγραμμα που παρέχει στους συμμετέχοντες τεχνική και οργανωτική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση καθώς και οικονομική ενίσχυση.
 • Τα πλεονεκτήματα που παρέχει ο νόμος στα Α.μεΑ. καθώς και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.
 • Το προς ίδρυση ταμείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα παρέχει υποστήριξη στις κοινωνικές επιχειρήσεις.
 • Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 που προβλέπει μεγάλα χρηματικά  ποσά για την επιχειρηματικότητα και για ολοκληρωμένες δράσεις στήριξης της απασχόλησης.
 • Έχουμε εντοπίσει επίσης σε τοπικό επίπεδο κατάλληλα επιχειρηματικά αντικείμενα που μπορούν να αποτελέσουν δραστηριότητες βιώσιμων κοινωνικών επιχειρήσεων και έχομε υπόψη μας συναφείς εγχώριες και ξένες επιχειρηματικές εμπειρίες.
 • Τέλος όπως φάνηκε σ’ αυτή την εκδήλωση υπάρχει γενική και σαφής προθυμία και βούληση όλων των φορέων της σύμπραξης, Δήμων, αναπτυξιακών εταιρειών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων να στηρίξουν τις επιχειρήσεις αυτές.
 • Από την άλλη αρνητικά στοιχεία είναι η γραφειοκρατία, οι συνεχείς αλλαγές και οι γκρίζες ζώνες του θεσμικού πλαισίου και η οικονομική κρίση.
 • Την κρίση αντισταθμίζουν ωστόσο τα ισχυρά κίνητρα και η αναμενόμενη ανάκαμψη.

[/checklist]

Γι’ αυτό θα επικεντρώσομε τις προσπάθειες μας στη διευκρίνιση των θολών σημείων του θεσμικού πλαισίου και στη γρήγορη προώθηση των υποστηρικτικών

θεσμών και προγραμμάτων της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που αναμένονται.

Η εκδήλωση αυτή ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και έδειξε πολύ καθαρά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσομε για το σοβαρό κοινωνικό έργο που έχομε αναλάβει.

[separator top=”20″ style=”shadow”]

troxos-bottom

[separator top=”20″ style=”shadow”]

Παράρτημα πληροφοριών & υπερσυνδέσεων

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

[/checklist]

[separator top=”20″ style=”shadow”]

Πληροφορίες ανάρτησης

[xyz-ihs snippet=”Adminsignature”]