Σημαντικά έργα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας στην πρόσφατη συνεδρίασή του

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Ενημερώνουμε του δημότες μας ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2229/12-4-2024 τ Β΄
Σας προσκαλούμε στις  26  Απριλίου 2024,ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 σε ειδική, δημόσια συνεδρίαση,
Σας προσκαλούμε, σε  τακτική συνεδρίαση, την 19η  Απριλίου 2024,  ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:30 στη μικρή αίθουσα Μελίνα Μερκούρη  με θέματα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, μετά το άγγελμα του θανάτου του συντοπίτη μας Νικολάου Χαραλαμπάκη,
Σας προσκαλούμε στις 15/04/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της

Σημαντικά έργα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας στην πρόσφατη συνεδρίασή του

Ιεράπετρα 4.8.2015

Δελτίο τύπου

Σημαντικά έργα  ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας στην πρόσφατη συνεδρίασή του

Πολλά και σημαντικά ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας  στην πρόσφατη συνεδρίασή του την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Σε μια συνεδρίαση που διήρκησε αρκετές ώρες, ο Δήμαρχος σε αναλυτική εισήγησή του  ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις δυσκολίες που παρατηρούνται λόγω των εξελίξεων της τρέχουσας περιόδου στο έργο του Δήμου, αλλά για σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ιεράπετρα.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρατηρούνται στην εκτέλεση έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην κατάρτιση των προϋπολογισμών, στα οικονομικά προβλήματα λόγω τραπεζικής αργίας και ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ όσον αφορά το θέμα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας μετά από επικοινωνία με τον εκτελούντα χρέη διοικητή, κ. Πετράκη, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στελέχωση της Ορθοπεδικής Κλινικής, για την πρόσληψη μέχρι τέλος του μήνα ενός παθολόγου και ενός ακόμα μέσω του ΚΕΛΠΝΟ και βέβαια για τα προβλήματα που εξακολουθούν να παρατηρούνται στο Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό Τμήμα, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι το Νοσοκομείο Ιεράπετρας δεν ακούγεται πουθενά τη στιγμή που σε άλλα νοσοκομεία εγκαινιάζονται νέα τμήματα.  Επίσης, αναφορά έγινε και στο θέμα του ΤΕΙ λέγοντας ότι περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση για ένα θέμα που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική κοινωνία.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και κατά τη συνεδρίαση ήταν η παραχώρηση χρήσης χώρου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Μακρύ Γιαλού για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος, η παρουσίαση και έγκριση της Μελέτης Πρασίνου για τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, η παρουσίαση και έγκριση  του Χάρτη Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιεράπετρας.

H παραχώρηση χώρου για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος

Το Δημοτικό Συμβούλιο, εξετάζοντας το αίτημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου, κατόπιν  διεξοδικής συζήτησης,  αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση χρήσης  χώρου στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μακρύ Γιαλού για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής. Παράλληλα αποφάσισε και την έκδοση ψηφίσματος προς το αρμόδιο υπουργείο με το οποίο ζητείται η μη υποβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών του δήμου, καθώς και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες προκειμένου το Αστυνομικό Τμήμα Κουτσουρά να ανήκει διοικητικά στις Αστυνομικές Υπηρεσίες Ιεράπετρας και όχι Σητείας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, με στόχο την καλύτερη υποστήριξη και στελέχωσή του.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης « το θέμα της αστυνόμευσης της ευρύτερης περιοχής του Μακρύ Γιαλού, όπως και κάθε περιοχής βέβαια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι ένα θέμα, όπως επισήμανε, που και κατά το παρελθόν είχε απασχολήσει το δήμο και τώρα λόγω των συνθηκών επανέρχεται. Προτάθηκε από τη μεριά μας η παραχώρηση χώρου στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μακρύ Γιαλού, χωρίς βέβαια να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία του βρεφονηπιακού που στεγάζεται εκεί. Κλιμάκιο της Αστυνομίας είναι αυτό που θα ελέγξει το χώρο,  για να διαπιστώσει την καταλληλότητά του. Η τελική απόφαση βέβαια πρέπει να πούμε θα παρθεί από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο το οποίο είναι και υπεύθυνο και μπορεί ακόμα και τώρα να κρατήσει και να στελεχώσει το Αστυνομικό Τμήμα στον Κουτσουρά.  Εμείς από την πλευρά μας, μετά και την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Στεφάνου στην περιφέρεια του οποίου ανήκει ο χώρος του σχολείου, ήμασταν υποχρεωμένοι να θέσουμε το θέμα στο συμβούλιο.  Όποια και να είναι η εξέλιξη  ανέφερε ο Δήμαρχος, μετά και τις επαφές που κάναμε ενημερώνοντας τους γονείς διασφαλίζουμε σε κάθε περίπτωση την ασφαλή λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού.

Η Μελέτη Πρασίνου για την πόλη της Ιεράπετρας

Αναφορικά με την Μελέτη Πρασίνου, στο συμβούλιο παρουσιάστηκε από έμπειρη στο αστικό πράσινο υπάλληλο μια άρτια μελέτη για το αστικό πράσινο στην πόλη. Σκοπός είναι  η αποκατάσταση και επέκταση του πρασίνου σε κεντρικά σημεία της Ιεράπετρας με στοχευμένες επιλογές δένδρων και φυτών κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Αφού έγινε καταγραφή και αποτύπωση  των χώρων του αστικού περιβάλλοντος σε πρώτη φάση υπό τις υποδείξεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Λουτσέτη, η υπηρεσία προχώρησε, όπως αναφέρθηκε από την αρμόδια υπάλληλο, σε ένα σχεδιασμό για παρεμβάσεις πρασίνου που θα προσδώσουν στην πόλη χρώμα ομορφαίνοντάς την. Προτεραιότητα δόθηκε σε κεντρικά σημεία και βέβαια στις εισόδους και εξόδους της πόλης. Συνολικά θα γίνουν, όπως αναφέρθηκε παρεμβάσεις σε 15 σημεία της πόλης της Ιεράπετρας, θα φυτευτούν 14 διαφορετικά είδη δένδρων συνολικά 360 τεμάχια, 1740 τεμάχια θάμνοι και 3000 ποώδη φυτά.

Με την ολοκλήρωσή της παρέμβασης αναμένεται να αλλάξει ριζικά η εικόνα της πόλης, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που στην Ιεράπετρα γίνεται μια οργανωμένη δουλειά από ειδικούς στο χώρο για το πράσινο. Μέχρι σήμερα δυστυχώς βλέπαμε άναρχες παρεμβάσεις και επιπόλαιες επιλογές δένδρων που δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στα πεζοδρόμια, αναγκάζοντάς μας να τα απομακρύνουμε. Πρόθεσή μας είναι αυτή τη φορά να επιλεγούν κατάλληλα είδη δένδρων αλλά και φυτών, ανθεκτικά στις κλιματολογικές συνθήκες της Ιεράπετρας, ώστε να γίνει μια διαχρονική παρέμβαση που θα ομορφύνει την πόλη μας.

Ως Δημοτική Αρχή επενδύουμε στο πράσινο και ήταν από τις πρώτες μας προτεραιότητες να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μελέτη  προκειμένου σύντομα η Ιεράπετρα να αλλάξει όψη, αποκτώντας πολλά σημεία αστικού πρασίνου τόνισε χαρακτηριστικά  αναφερόμενος στη Μελέτη Πρασίνου ο κ. Καλαντζάκης. Η προσπάθειά μας είναι να αύξησουμε το πράσινο στην πόλη μας. Σε καμία περίπτωση δεν ήρθαμε για να αποψιλώσουμε το πράσινο, όπως στο παρελθόν πολλοί έσπευσαν να μας κατηγορήσουν. Θέλουμε να κάνουμε την Ιεράπετρας μια πράσινη πόλη και πραγματικά θέλουμε να προβούμε στις κατάλληλες παρεμβάσεις για να ομορφύνουμε τον τόπο δίνοντάς του χρώμα και προσωπικότητα.

Ο Χάρτης Τουριστικής Προβολής

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο Χάρτης Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιεράπετρας. Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη παρουσίασε τη μακέτα του χάρτη αναφερόμενη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και στη γενικότερη φιλοσοφία του.

Όπως τονίστηκε πρόκειται για ένα πληροφοριακό έντυπο στο οποίο υπάρχουν όλες εκείνες οι πληροφορίες που βοηθούν τον επισκέπτη της Ιεράπετρας να γνωρίσει τα  σημεία ενδιαφέροντος και να περιηγηθεί στην ενδοχώρα, στις Τοπικές Κοινότητες και τους τουριστικούς οικισμούς του Δήμου.

Στη φάση αυτή επιλέχθηκε να γίνει σύντομη αναφορά στις αρχαιότητες, στις παραλίες και στα φαράγγια, ενώ αναφορά γίνεται και σε σημεία της πόλης που χρήζουν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δουλειά που κάθε χρόνο θα μπορεί να επικαιροποιείται. Αποτελεί ένα μέρος από το πρόγραμμα τουριστικής προβολής που ως δήμος επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε ανέφερε ο Δήμαρχος επισημαίνοντας ότι η Ιεράπετρα έχει να κάνει πολλά βήματα στο κομμάτι της τουριστικής προβολής και απαιτείται οργανωμένη προσπάθεια σε συνεργασία και με τους αρμοδίους συλλόγους και φορείς.

Ως Δημοτική Αρχή τόνισε έχουμε πρόγραμμα, έχουμε θέσει τους στόχους μας και είμαστε ήδη στη φάση σταδιακής επίτευξής τους, επιδιώκοντας την οργανωμένη τουριστική προβολή μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας ανέφερε ο κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε στο σημείο αυτό να αναφέρει ότι παρόλο που διανύουμε μια εποχή με οικονομική ύφεση, ελλιπείς επιχορηγήσεις, ανείσπρακτές οφειλές και πολλά χρονίζοντα λόγω των συνθηκών προβλήματα και παρόλο που η τραπεζική αργία αναστέλλει την ομαλή λειτουργία του Δήμου η προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική είναι διαρκής προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις μας και πραγματικά η ο Δήμος Ιεράπετρας να μπει σε μια νέα πορεία.

 

Γραφείο τύπου