Αυτόνομος Μετεωρολογικός Σταθμός με Δικτυακή Επικοινωνία από το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Χημικές Αναλύσεις Νερού Ύδρευσης
Πρόσκληση για τη Συνεδρίαση του ΔΣ τη Δευτέρα 17/06/2024
Aνακοίνωση για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου
Τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας δέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Φραγκούλης.
Συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  Τμήμα Ανατολικής Κρήτης

Αυτόνομος Μετεωρολογικός Σταθμός με Δικτυακή Επικοινωνία από το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας

[dropcap]Τ[/dropcap]ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας στα πλαίσια του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” «ΜΝΑΕ»  υλοποίησε την κατασκευή του έργου με θέμα: “Αυτόνομος Μετεωρολογικός Σταθμός Με Δικτυακή Επικοινωνία Raspberry Pi και PLC S7-1200”.

Το πρόγραμμα «ΜΝΑΕ» συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει μια δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν στην ψυχοκοινωνική και γνωστική υποστήριξη των μαθητών. Με το πρόγραμμα αυτό ενισχύονται δράσεις εξωστρέφειας του σχολείου, οι οποίες παράλληλα προσφέρουν στους μαθητές ευκαιρίες για να βιώσουν επιτυχίες και να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους.

Το σχολείο μας τα τελευταία χρόνια καινοτομεί στο χώρο της “Έξυπνης” Τεχνολογίας με καινοτόμες ιδέες στην ψηφιακή και τεχνολογική εξέλιξη, θέτοντας τον πήχη  εξέλιξης της τεχνογνωσίας των μαθητών ακόμα υψηλότερα.

Οι μαθητές από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχαν εκφράσει την επιθυμία  δημιουργίας ενός μετεωρολογικού σταθμού και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και των αυτοματοποιημένων βιομηχανικών συστημάτων.

Στα πλαίσια αυτής της επιθυμίας, συνεργάστηκε ο Τομέας Ηλεκτρολογίας, με τις γνώσεις στο κομμάτι των αυτοματισμών και της Ηλεκτρολογίας, με τον Τομέα Πληροφορικής, με τις γνώσεις των Δικτύων και την εγκατάσταση Εξυπηρετητών – Πελατών (Server – Client) για την υλοποίηση του έργου μας.

Στο έργο συμμετέχουν περίπου  24 μαθητές που επιλέχτηκαν από την Α τάξη, και οι μαθητές της Β και Γ  Τάξης των τομέων Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής.

Ο μετεωρολογικός σταθμός συνοπτικά περιλαμβάνει:

  • Τον Εξυπηρετητή (Server)
  • Ένα modem-router στον οποίο θα πρέπει να κάνουμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις συνδεσμολογίας για τον Server μας και την VPN σύνδεσή μας
  • Τον μετεωρολογικό σταθμό μας που θα είναι ένα Raspberry Pi και το PLC Siemens S7-1200 με τα αισθητήρια πάνω όπως είναι της βροχής, της θερμοκρασίας, της Υγρασίας, της Ατμ.Πίεσης, και του Ανεμόμετρου
  • ΗΜΙ οθόνη απεικόνισης από το PLC S7-1200 τη γραφική απεικόνιση του ανέμου από το ανεμόμετρο
  • GPS/GPRS Sim808 v3.3.2 για αποστολή στον server την θέση του μετεωρολογικού σταθμού
  • Camera να μας δείχνει εικόνα από το σημείο.
  • Οθόνη σύνδεσης με το Raspberry Pi για παρέμβαση στο σύστημά μας, και στο προγραμματιστικό κομμάτι του κώδικα.

 

Η σελίδα στον Web Server που στέλνονται όλα τα δεδομένα από το σταθμό είναι η εξής:

Μετεωρολογικός Σταθμός Εσπερινού ΕΠΑΛ Ιεράπετρας