Επιστολή – απάντηση Δημάρχου στον βουλευτή Λ. Αυγενάκη για το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας προσκαλούμε στις 22/05/2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής
19 Μαΐου, μια ιστορική και σημαντική μέρα για ολόκληρο τον Ελληνισμό απανταχού της γης.
Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, τον Ιατρικό
Σας προσκαλούμε στις 21/5/2024, ημέρα Τρίτηκαι ώρα 13:30 σε τακτική συνεδρίαση της
Γνωστοποίηση εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024

Επιστολή – απάντηση Δημάρχου στον βουλευτή Λ. Αυγενάκη για το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης

[tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”yes” border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”left” description=”Επιστολή – απάντηση Δημάρχου Ιεράπετρας στην πρόταση τροπολογίας του βουλευτή Λ. Αυγενάκη για το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης”][/tagline_box]

dimos-photomark-only-logoΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιεράπετρα 03/09/2013

[separator top=”70″ style=”dotted”]

Επιστολή – απάντηση Δημάρχου Ιεράπετρας στην πρόταση τροπολογίας του βουλευτή Λ. Αυγενάκη για το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης απέστειλε σήμερα επιστολή στον βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή την πρόταση τροπολογίας που κατέθεσε για το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης και με την οποία ουσιαστικά ζητά να φύγουν τα Τμήματα ΤΕΙ από την Ιεράπετρα και τη Σητεία και να μεταφερθούν στο Ηράκλειο. Η επιστολή κοινοποιείται στον αρμόδιο Υπουργό, στους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη και στον Γ.Γ.Α.Δ.Κ.

Ακολουθεί το κείμενο:

“Κύριε Βουλευτή,

Μπορώ να αντιληφθώ ότι θεωρείτε καθήκον σας να υπερασπίζεστε και να προωθείτε τα συμφέροντα της εκλογικής σας περιφέρειας και των ανθρώπων της. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτό, όταν αυτό γίνεται σε βάρος άλλων περιοχών και ειδικά όταν προσπαθείτε με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο να δημιουργήσετε τετελεσμένα γεγονότα σε βάρος του τόπου μου, ναρκοθετώντας την ενιαία ανάπτυξη της Κρήτης και την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Με την τροπολογία που καταθέσατε για το Α. Τ. Ε. Ι. Κρήτης, ζητώντας να μεταφερθούν τα Τμήματα της Ιεράπετρας και της Σητείας στο Ηράκλειο, κάνετε ηθελημένα ένα μέγιστο πολιτικό ατόπημα με σοβαρές συνέπειες για τον δημοκρατικό προγραμματισμό στο Νησί. Ταυτίζετε ολόκληρη την Κρήτη με την εκλογική σας περιφέρεια κι αυτό είναι αντιδεοντολογικό, εμφανώς αντιδημοκρατικό και προφανώς ανεπίτρεπτο.

Το Α. Τ. Ε. Ι. Κρήτης δεν είναι Α. Τ. Ε. Ι. Ηρακλείου, όσο κι αν αυτό ζητάτε με την τροπολογία σας από το Υπουργείο να γίνει. Με την πρωτοβουλία αυτή οδηγείτε τις κοινωνίες σε διχασμό και φέρεστε προσβλητικά απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες τοπικών κοινωνιών που, μετά από κοινωνικές κινητοποιήσεις και πολιτικές διεκδικήσεις, πέτυχαν να έχουν μια ελάχιστη παρουσία στον ακαδημαικό χάρτη της Κρήτης.

Δείχνετε να αγνοείτε τα πραγματικά δεδομένα, λες και δεν γνωρίζετε πως ο νομός Λασιθίου, έχει στερηθεί επί σειρά ετών τα επιστημονικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά ωφελήματα που συνεπάγεται η παρουσία τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε όλη την υπόλοιπη Κρήτη. Ενώ ξέρετε πολύ καλά πως η λειτουργία των τριτοβάθμιων σχολών στην υπόλοιπη Κρήτη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην ακαδημαϊκή, αλλά και στην παραγωγική, πνευματική, πολιτιστική ακόμα και στην πληθυσμιακή ανάπτυξη των τριών άλλων νομών. Το Λασίθι, όμως, στερήθηκε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό αντικατοπτρίζεται στη σύγκρισή του με κάθε άλλο νομό.

Σε αυτό το τοπίο, όλοι οι αιρετοί του πρώτου και δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη αναγνωρίζουν ότι το Λασίθι υστερεί πλέον δραματικά σε όλους τους κρίσιμους τομείς που οδηγούν στην ανάπτυξη. Όλοι κάνουν λόγο πλέον για την ανάγκη ανάπτυξης ενός πνεύματος συγκρητισμού που στηρίζεται σ’ ένα κλίμα συμψυχισμού και αμοιβαίας κατανόησης των πραγματικών αναγκών και της κάλυψης των υπαρκτών ελλειμμάτων.

Με δεδομένο το πολλαπλά προβληματικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, λόγω της κρίσης, έρχεστε εσείς ως κυβερνητικός βουλευτής, να δυναμιτίσετε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα και στο Λασίθι γενικά, αρκούμενος να αναδείξετε, να προάγετε και να προασπίσετε τα κάθε είδους κλαδικά συμφέροντα που σας εξασφαλίζουν ότι θα είστε αρεστός σε μια εκλογική πελατεία. Κι αυτό, κόντρα στους αγώνες, τις αγωνίες και τις προσπάθειες άλλων γειτονικών κοινωνιών, τις οποίες επιδεικτικά αγνοείτε, υιοθετώντας επιχειρήματα που εκφράζουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Πρέπει να γνωρίζετε, λοιπόν, πως τα τελευταία χρόνια η λειτουργία ελάχιστων Τμημάτων Α. Τ. Ε. Ι. στο νομό αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας. Τα Τμήματα στηρίχθηκαν από τις τοπικές αρχές και την κοινωνία και άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς η παρουσία τους. Η προσφορά τους στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νομού είναι πλέον ορατή με τις μελέτες και τα έργα που έχουν εκπονήσει όλα τα Τμήματα για λογαριασμό των τοπικών αρχών στους τομείς του Τουρισμού και της Γεωργίας που συγκροτούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Συνεπώς, η λειτουργία όλων των Τμημάτων, αλλά και η δημιουργία του νέου που έχει προταθεί για την Ιεράπετρα, καθίσταται απολύτως αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη.

Κι ενώ το γνωρίζετε από την ευρεία δημοσιότητα που υπήρξε για το θέμα, εσείς επιλέγετε να αντιπαρατεθείτε με τις κοινωνίες στη λογική του προσωπικού πολιτικού οφέλους.

Επειδή, όμως, οι κοινωνίες δεν εγκλωβίζονται σε τέτοιες πολιτικές σκοπιμότητες, σας γνωρίζουμε πως σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, η τοπική κοινωνία και οι φορείς θα βρεθούν απέναντι σε αυτή την αντιπαραγωγική, αντιαναπτυξιακή και διχαστική λογική που επιδιώκεται να περάσετε σε επίπεδο Υπουργείου Παιδείας.

Εσείς έρχεστε να ορθώσετε ένα τείχος αποκλεισμού του Λασιθίου από την υπόλοιπη Κρήτη, στο όνομα ποικίλων συμφερόντων και να αντιστρατευτείτε ένα ολόκληρο νομό, υπηρετώντας τη λογική του υδροκεφαλισμού που υπήρξε η καταστροφή της σύγχρονης Ελλάδας.

Εμείς σας απαντούμε πως η συμπεριφορά σας είναι εμπρηστική, δεν υπηρετεί καμία αναπτυξιακή λογική και δυναμιτίζει σχέσεις ανθρώπων και κοινωνιών. Ως Δημοτική Αρχή και ως κοινωνία την αποδοκιμάζουμε και σας προτρέπουμε να ανακαλέσετε την πρωτοβουλία. Είναι σαφές πως από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε άλλη υποβάθμιση του τόπου μας με λογικές που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

Ο Δήμαρχος ΙεράπετραςSIFIS-ANASTASAKIS-PORTRAIT

Σήφης Αναστασάκης

Πίνακας Αποδεκτών
Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειάρχης κ. Σταύρο Αρναουτάκη
Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γεώργιο Δεικτάκη
Βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη
Βουλευτή Λασιθίου κ. Κωστή Δερμιτζάκη
πρώην βουλευτή κ. Μιχάλη Καρχιμάκη

Από το Γραφείο Τύπου
Δήμου Ιεράπετρας

 [separator top=”30″ style=”shadow”]

Παράρτημα πληροφοριών και υπερσυνδέσεων

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

[/checklist]

[separator top=”30″ style=”shadow”]

Πληροφορίες σύνταξης – ανάρτησης
[imageframe style=”border” bordercolor=”#888888″ bordersize=”3px” stylecolor=”” align=”left”] dimarxos-100_2767 [/imageframe] Σύνταξη και αποστολή σε ΜΜΕ :
Δήμος Ιεράπετρας – Γραφείο Τύπου
Πλατεία Κανουπάκη- Ταχ.Κώδικας: 72200 Ιεράπετρα
Τηλ 28423 40390 –  Fax 28420 23999 – gtierapetras@gmail.com

[imageframe style=”border” bordercolor=”#888888″ bordersize=”3px” stylecolor=”” align=”left”]tmima programmatismoy_100_2440[/imageframe] Δημοσίευση σε Ιστοσελίδα:
Δήμος Ιεράπετρας – Τμήμα Προγραμματισμού
Πλατεία Κανοουπάκη- Ταχ.Κώδικας: 72200 Ιεράπετρα
Τηλ 28423 40366 – Fax 28420 26110 – info@ierapetra.gov.gr