Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας προσκαλούμε στις 22/05/2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής
19 Μαΐου, μια ιστορική και σημαντική μέρα για ολόκληρο τον Ελληνισμό απανταχού της γης.
Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, τον Ιατρικό
Σας προσκαλούμε στις 21/5/2024, ημέρα Τρίτηκαι ώρα 13:30 σε τακτική συνεδρίαση της
Γνωστοποίηση εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024

Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

Ιεράπετρα 10.06.2020

Δελτίο Τύπου

«Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα»

[dropcap]Σ[/dropcap]ύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό και εν όψη της αύξησης της θερμοκρασίας που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, ο Δήμος Ιεράπετρας θα διαθέτει την κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΗΦΗ στην οδό Εμμ. Πλουμίδη 47, για συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη και  το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας  ενημερώνει με τα παρακάτω, τους δημότες μας για τα μέτρα  που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (εφίδρωση έχει σταματήσει),ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος:

Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο,  πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό κρύου νερού, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων (1 μέρος χυμού  προς 4μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.

Ομάδες ατόμων που κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες:

 • Ηλικιωμένοι
 • Μωρά και μικρά παιδιά
 • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
 • Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
 • Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
 • Άτομα με χρόνιες παθήσεις(καρδιαγγειακές, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
 • Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα
 • Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά. ψυχοφάρμακα, ορμονούχα, (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα –

 Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

 • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται. Ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας SARS-CoV-2, να τηρούνται σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς οι διατάξεις της Δ1δ/Γ.Π.οικ.26635/23-4-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, με θέμα: Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις, κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων, με σκοπό την προστασία της δημόσιας Υγείας από τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η αναγκαιότητα για τον συνεχή ή τουλάχιστο συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) ακόμη και με την παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, σύμφωνα με την εγκύκλιο.
 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
 • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο , κατά προτίμηση με ανοιχτόχρωμα και ρούχα από πορώδες υλικό, με ανοικτό λαιμό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού. Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου, με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
 • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους σύμφωνα με διατάξεις της Δ1δ/Γ.Π.οικ.26635/23-4-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας
 • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
 • Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
 • Λήψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και χυμών φρούτων, ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
 • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
 • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
 • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
 • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής και σε κάθε προτίμηση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας  Δήμου Ιεράπετρας, Ομηρείας 8 Ιεράπετρα, τηλέφωνο 2842340342

Πηγή: Εγκύκλιος Δ1α/Γ.Π./30590/15-5-2020 Υπουργείο Υγείας

 

Η Αντιδήμαρχος
Χρυσούλα Χατζημαρκάκη