3 και 4 Μαΐου το συνέδριο για τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου Θρυπτής

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας προσκαλούμε στις 15/04/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της
Το ΚΑΠΗ Δήμου Ιεράπετρας διοργανώνει διήμερη εκδρομή στην περιοχή του Ρεθύμνου στις 21-4-2024.

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε  συνεδρίαση  Σας προσκαλούμε στις 15/04/2024, ημέρα Δευτέρακαι ώρα 14:00 σε τακτική συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Δήμου Ιεράπετρας που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Δημοκρατίας 31 στην  αίθουσα συνεδριάσεων στον 1ο όροφο για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα:      Εσωτ. διανομή:         1. Γραφείο κ. Δημάρχου 2. […]

Εκπόνηση Μελέτης (Τ.Χ.Σ)
Ο Δήμος Ιεράπετρας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου,

3 και 4 Μαΐου το συνέδριο για τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου Θρυπτής

3 και 4 Μαΐου 2014
Συνέδριο για τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου Θρυπτής

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

[separator top=”10″ style=”dotted”]

[dropcap]Η[/dropcap] προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και οι προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου Θρυπτής, της πέμπτης μεγάλης οροσειράς της Κρήτης, είναι το θέμα συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαΐου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στην Ιεράπετρα.

Το συνέδριο οργανώνει το ΚΠΕ Λασιθίου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής και φορείς του νομού Λασιθίου.

«Σκοπός του συνεδρίου είναι οι ενδιαφερόμενοι, να λάβουν πληροφορίες από τους ειδικούς εισηγητές που έχουν προσκληθεί, για θέματα που άπτονται του φυσικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος καθώς και για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να γίνει μια ειδική διαχειριστική μελέτη, που την προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο  Ιεράπετρας και να αναδειχθεί ο φορέας διαχείρισης της εν λόγω περιοχής.

Το ζητούμενο είναι η να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την Θρυπτή, ορθολογικά αναπτύσσοντας την γεωργία και κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τον οικοτουρισμό αλλά και άλλες μορφές τουρισμού, στα πλαίσια πάντα της βιώσιμης ανάπτυξης και της σωστής διαχείρισης του περιβάλλοντος. Τα πρακτικά του συνεδρίου και οι προτάσεις που θα προκύψουν από τους πολίτες, να αποτελέσουν ένα υλικό που θα διατεθεί στις δημοτικές αρχές και στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου προς αξιοποίηση» δήλωσε ο Δασκαλάκης Παύλος υπεύθυνος του ΚΠΕ Λασιθίου.

Η κ. Σοφία Τσαντηράκη, μέλος της Π.Ο του ΚΠΕ Λασιθίου μιλώντας για το πόσο σημαντικό είναι το συνέδριο τόνισε: “Είναι πρώτη φορά που γίνεται ένα συνέδριο για τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στην πέμπτη μεγάλη οροσειρά της Κρήτης, τον ορεινό όγκο Θρυπτής. Το μεγάλο ζήτημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης με τα χιλιάδες ανεπιτήρητα ζώα  που καθημερινά καταστρέφουν και υποβαθμίζουν την περιοχή χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση. Αυτή την προσέγγιση έρχεται να δώσει αυτό το συνέδριο”. Η κα Τσαντηράκη κάλεσε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του Δήμου Ιεράπετρας να παρακολουθήσουν το συνέδριο για να ενημερωθούν από τους επιστήμονες πάνω σε προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

thripti

Η θεματολογία του συνεδρίου κινείται σε δύο πυλώνες:

Βιώσιμη ανάπτυξη. Χωροταξικό ορεινού όγκου Θρυπτής. Περιοχή δικτύου ΦΥΣΗ 2000. Νομοθετικό πλαίσιο. Γεωργία, κτηνοτροφία και παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων (κρασί, μέλι, ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, κρέας  κλπ). Πολιτιστική κληρονομιά (μινωικοί οικισμοί, παραδοσιακές κατασκευές, αρχαίος ελαιώνας  και μνημειακά ελαιόδεντρα, τέχνες συνδεδεμένες με τον κρητικό τρόπο ζωής  κοκ).  Δυνατότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης –εναλλακτικός τουρισμός (οικοτουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός, περιπατητικές διαδρομές, ορειβατικός τουρισμός, διαδρομές γεύσης, αθλητικός τουρισμός, καταφύγια  θηραμάτων  κοκ). Σύγχρονοι μέθοδοι κοινωνικής οργάνωσης (κοινωνικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κλπ) και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Ανεξέλεγκτη βόσκηση.  Κίνδυνοι ερημοποίησης και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Προστασία χλωρίδας και πανίδας. Διαχείριση υδάτων – διαστρωμάτωση του εδάφους.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας «Μελίνα Μερκούρη». Το Σάββατο, πρώτη μέρα του συνεδρίου, το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 16:30 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 21:30 μ.μ. Την Κυριακή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 16:00 μ.μ με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων στην ολομέλεια.

Από την οργανωτική επιτροπή έχουν προγραμματιστεί παράλληλες δράσεις όπως: Παρουσίαση δράσεων τοπικών φορέων, έκθεση τοπικών προϊόντων του ορεινού όγκου Θρυπτής, έκθεση φωτογραφίας «Η Θρυπτή στη διάρκεια των χρόνων», φωτογραφικό υλικό από όλα τα χωριά της περιοχής, παρουσίαση των περιβαλλοντικών δράσεων που έχουν αναπτυχθεί από σχολεία της Ιεράπετρας σχετικά με τη Θρυπτή, Έκθεση βιβλίων που αφορούν την ιστορία, την λαογραφία και τον πολιτισμό και συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα που εκδόθηκε για τις ΒΑΠΕ.

leonidas-koudoumogiannkis

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης
lkoudoumogianakis@gmail.com
Facebook  profile

 

afisa-synedriou-thripti

[separator top=”40″ style=”shadow”]

Πληροφορίες Ανάρτησης

[xyz-ihs snippet=”Adminsignature”]

Permalink http://www.ierapetra.gov.gr/?p=8814