Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ: ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΜΙΝΩΣ

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σύσκεψη υπό την Υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Η  Διεύθυνση Ύδρευσης  Άρδευσης  Αποχέτευσης του Δήμου Ιεράπετρας ενημερώνει ότι λόγω σπασίματος στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης θα παρουσιαστούν προβλήματα υδροδότησης σε αρκετές περιοχές, από  Νέα Ανατολή, Στόμιο έως και την πόλη της Ιεράπετρας.   Συνεργείο της Υπηρεσίας εργάζεται στο σημείο για την αποκατάσταση της ζημιάς.  Ευχαριστούμε για την κατανόηση. Ο […]

Τις υπηρεσίες τους προσέφεραν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας  19 Αμερικανοί φοιτητές Ιατρικών Επιστημών
«Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά όταν μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους μας επισκέπτονται και γεμίζουν με χαρά και χαμόγελα το Δημαρχείο»,
Ο  Δήμαρχος Εμμανουήλ Φραγκούλης συναντήθηκε με  τον πρόεδρο Κωστή Πανταζή και μέλη του Δ.Σ. του Επιστημονικού Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών

Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ: ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΜΙΝΩΣ

 

Δελτίο Τύπου

 

Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ: ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΜΙΝΩΣ

 

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 τα εγκαίνια του Πάρκου Εκθεσιακών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων ΜΙΝΩΣ παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτη, του Αντιπεριφερειάρχη του ν. Λασιθίου, κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, του Λιμενάρχη Ιεράπετρας, Αντιπλοίαρχο Λιμενικού Σώματος, κ. Ιωάννη Παπαδάκη, της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων του ν. Λασιθίου, κας Χρύσας Σοφιανού, Αντιδημάρχων, Δημοτικών συμβούλων, Προέδρων Κοινοτήτων και πλήθους πολιτών.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, κ. Κύριλλος.

 

Στο οικόπεδο έκτασης 6.000m έχουν κατασκευαστεί ανοικτοί εκθεσιακοί  χώροι με άμεση παραπομπή στα κτίρια του εργοστασίου, πλατεία, διάδρομοι με επένδυση από κυβόλιθο τύπου «καλντερίμι», χώροι πρασίνου-φύτευσης, «μνημείο» στη θέση που υπήρχε το φουγάρο του εργοστασίου, αναψυκτήριο, δημόσιες τουαλέτες, αποθήκη, φυλάκιο κ.α.

 

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Καλαντζάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκόμενους ανέφερε:

 

«Σας ευχαριστώ που τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας τα εγκαίνια του Πάρκου Εκθεσιακών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων ΜΙΝΩΣ.

 

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για αναπλάσεις στην πόλη της Ιεράπετρας, όπως ήταν η πεζοδρόμηση της οδού Κοθρή η κατασκευή της κεντρικής πλατείας της Ιεράπετρας, η ανάπλαση της οδού Ολυμπιονικών, της Λασθένους, της Λαμπράκη, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου  κ.α.

 

Η αξία των έργων αυτών υπερβαίνει τα 10.000.000€ και αν και ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται σε μια δύσκολη περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση με τα μνημόνια και την πανδημία, ωστόσο καταφέραμε να πετύχουμε την χρηματοδότηση των μελετών, τη χρηματοδότηση και τη δημοπράτηση των έργων, την ολοκλήρωση πολλών εξ αυτών και φυσικά συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα.

 

Για όσους δε γνωρίζετε το εργοστάσιο «ΜΙΝΩΣ» ήταν  άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης της Ιεράπετρας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του ως εργοστάσιο επεξεργασίας προϊόντων ελαιολάδου-σαπωνοποιίας στις αρχές του 20ου αιώνα  και άκμασε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 60.

Αναπτύχθηκε στα ανατολικά σύνορα του τότε οικισμού και η ύπαρξή του ήταν ο λόγος βομβαρδισμού της Ιεράπετρας κατά τη μάχη της Κρήτης.

 

Η καπνοδόχος του ήταν για πολλές δεκαετίες ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης της Ιεράπετρας μέχρι την κατεδάφισή της για λόγους ασφαλείας.

 

Αυτή ακριβώς την ιστορία του χώρου θα περιγράψουμε σε σχετική δίγλωσση ταμπέλα που θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Πάρκου, ώστε να τη γνωρίσουν  και οι νέες γενιές, αλλά και οι επισκέπτες της Ιεράπετρας.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000  ο παρών χώρος περιήλθε, ύστερα από εξαγορά, στην ιδιοκτησία του Δήμου Ιεράπετρας και από τότε παρέμενε ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

 

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε επιθυμία μας ήταν να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συγκεκριμένο οικόπεδο προς όφελος των συμπολιτών μας.

 

Έτσι σκεφτήκαμε ότι ήταν ο πιο κατάλληλος χώρος για να προσφέρουμε στην Ιεράπετρα αυτό που της έλειπε και συγκεκριμένα έναν κομβικό πολυχώρο, όπου θα μπορεί να αναπτύξει πολιτισμό, θέατρο, εικαστικά, ημερίδες, εκθέσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις.

 

Με προγραμματισμό και πολλή δουλειά το όραμά μας έγινε πράξη.

 

Προχωρήσαμε στη σύνταξη μελέτης η οποία με άριστο τρόπο ενσωμάτωσε το παρελθόν, ώστε οι θέσεις των κτιρίων του εργοστασίου να αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία της ανάπλασης.

 

Η συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα απέσπασε και το τρίτο βραβείο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στα best city awards το 2016. Στη συνέχεια, πετύχαμε την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και τη χρηματοδότησή του με ποσό ύψους 890.000€.

 

Η πορεία προς την υλοποίηση του έργου διήλθε μέσα από πολλές δυσκολίες.

 

Όμως η πίστη για την σημασία του έργου για το Δήμο μας έθεσε τις βάσεις για να γίνει σήμερα αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

 

Χωρίς υπερβολή νιώθουμε περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα.

 

Καταφέραμε να δώσουμε ξανά ζωή στον συγκεκριμένο χώρο προσφέροντας ένα έργο πνοής στην πόλη της Ιεράπετρας.

 

Ως Δημοτική Αρχή θέλουμε αυτό το μεγάλο έργο να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός πόλος που θα συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας με όλα τα οφέλη για την τοπική οικονομία. Να λειτουργήσει ως τοπόσημο  που πέρα από την προσφορά ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου να γίνει και χώρος για  συνάθροιση, ξεκούραση και κοινωνικές δραστηριότητες των μικρών και των μεγάλων κατοίκων του Δήμου μας.

 

Τα εγκαίνια αυτού του πάρκου εκθεσιακών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, έχουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα. Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν λόγω της πανδημίας κατορθώσαμε και  δημιουργήσαμε άλλη μια υποδομή που αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της πόλης μας.

 

Είναι ένα έργο που μπορεί να απολαύσει κάθε κάτοικος της περιοχής.

 

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω θερμά, όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, όλους όσοι εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν, πρωτοστάτησαν, ανάλωσαν χρόνο και σήμερα βλέπουν το όραμά μας να παίρνει σάρκα και οστά: την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας και τη Διευθύντρια της, κα Φανή Γιαννάκη- Πολίτη, τον Επιβλέποντα Μηχανικό του έργου, κ. Γιώργο Βαρδάκη, τον Αρχιτέκτονα, κ. Κωστή Περβολαράκη που μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία σχεδίασε το έργο, τους συνεργάτες μου, τον πρώην  Αντιδήμαρχο και εντεταλμένο σύμβουλό μου, κ. Μανόλη Λουτσέτη, τον νυν Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Ασπραδάκη, τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό, κ. Γεώργιο Προϊστάκη και όλους τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι στήριξαν την υλοποίησή του.

 

Το πολιτιστικό πάρκο ΜΙΝΩΣ φτιάχτηκε για τους δημότες της Ιεράπετρας.

 

Και οι δημότες της Ιεράπετρας πρέπει να το αγαπούν και να το προστατεύουν, ώστε και  οι νέες γενιές να είναι σε θέση να το χαρούν.

 

Η σημερινή παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων από κάθε σημείο του Δήμου  και όχι μόνο δίνει το ευχάριστο μήνυμα ότι το πολιτιστικό πάρκο έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους πολίτες.

 

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθειά σας και για την παρουσία σας».