ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Ιεράπετρα, 30-4-2024 Αρ. Πρωτ.  5844       ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση της ΑΠ 37751/24-4-2024 προκήρυξης του ΑΠΟΦΑΣΗ Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Έχοντας υπόψη: Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε     Γνωστοποιούμε την ΑΠ 37751/24-4-2024 προκήρυξη του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή των είκοσι ενός (21) […]

Στις 09/05/2024, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00
Η Υπηρεσία Καθαριότητας ενημερώνει τους δημότες ότι την Κυριακή του Πάσχα καθώς επίσης και την Τρίτη
Το ΚΑΠΗ του Δήμου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας  Εμμανουήλ Φραγκούλης συνοδευόμενος

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για τη δωρεά της συσκευής αντιμετώπισης πνιγμού  που θα χρησιμοποιηθεί σε ώρα ανάγκης στον βρεφονηπιακό σταθμό Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Μακρύ Γιαλού και τους εκπαιδευτικούς που είχαν την πρωτοβουλία και το συντονισμό. Επίσης ευχαριστούμε θερμά […]

ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

«Ανάπλαση τμήματος των οδών: Ελλήνων Ολυμπιονικών, Μακρή και Κωνσταντινουπόλεως» με Κωδικό ΟΠΣ 5117183 και ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020»

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΡΑΞΗΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ 850.000,00

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 0,00

ΜΗ ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 0,00

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΑΞΗΣ 850.000,00

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΠΡΑΞΗΣ 850.000,00

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Ο Δήμος Ιεράπετρας, μέσα από την πράξη με τίτλο: “Ανάπλαση τμήματος των οδών: Ελλήνων Ολυμπιονικών, Μακρή και Κωνσταντινουπόλεως” στο πλαίσιο της Δράσης 6.e.la.1: Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων και οδικών αρτηριών – ΟΧΕ Λασιθίου, πρόκειται να αναπλάσει την οδό Ελλήνων Ολυμπιονικών και τμήματα των οδών Μακρή και Κωνσταντινουπόλεως, με στόχο τη δημιουργία ενός οργανωμένου και αναβαθμισμένου αστικού περιβάλλοντος. Στην περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνεται η οδός Ελλήνων Ολυμπιονικών μήκους ~1.165 μ από τη συμβολή της με την οδό Αμαλίας Φλέμινγκ, στα όρια του σχεδίου πόλεως, όπου χωροθετείται και το Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας, έως και τη συμβολή της με την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου χωροθετείται το 4ο Δημοτικό σχολείο. Επίσης, περιλαμβάνεται τμήμα της οδού Μέμου και Γιάννη Μακρή μήκους ~115 μ, από τη συμβολή της με την οδό Ολυμπιονικών έως και τη συμβολή της με την οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τέλος, στην περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνεται τμήμα της οδού Κωνσταντινουπόλεως μήκους ~115 μ, από τη συμβολή της με την οδό Ολυμπιονικών έως και τη συμβολή της με την οδό Ρούσου Κουνδούρου. Πρόκειται για εντός σχεδίου περιοχή, με κυρίαρχη χρήση αυτή της κατοικίας και αρκετά αδόμητα οικόπεδα, με έντονη όμως την ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της παρέμβασης είναι, μέσα από το βιοκλιματικό σχεδιασμό της ανάπλασης, η βιώσιμη αναζωογόνηση της πόλης και του αστικού ιστού, η βελτίωση της σχέσης αλληλεπίδρασης των πολιτών με το συνολικό τους περιβάλλον και επομένως, η βελτίωση της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής, αλλά και η ελκυστικότητα της πόλης για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Μελέτη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (master plan) Δήμου Ιεράπετρας

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Διαθρωτικό Ταμείο: ΕΤΠΑ

Επενδυτική Προτεραιότητα: 6β

Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 74.083,42 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 59.744,70 €

Ημερομηνία ένταξης: 19/12/2018

Κωδικός ΟΠΣ: 5037941

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης, Μελέτη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (master plan) Δήμου Ιεράπετρας, αφορά την εκπόνηση της μελέτης του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης του Δήμου Ιεράπετρας βάσει του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (GR 13). Περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα στάδια: α) Αποτύπωση – Ανάλυση – Αξιολόγηση Υφιστάμενης Κατάστασης, β) Προτάσεις διαχείρισης υδροδοτικού συστήματος Δήμου -προβλέψεις μελλοντικής χρήσης, γ) Προτάσεις και πρόγραμμα υλοποίησης έργων αναβάθμισης υδροδοτικού συστήματος, δ) Πρόταση διαχείρισης της ζήτησης και κοστολόγησης της παροχής υπηρεσιών νερού ύδρευσης, ε) Σχέδιο Ασφάλειας Νερού -οριστικοποίηση master-plan. Κατά τη σύνταξη του σχεδίου, θα εντοπίζονται οι υδατικοί πόροι που θα καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης του Δήμου Ιεράπετρας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, θα υιοθετούνται εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και θα σχεδιάζονται τα απαραίτητα εξωτερικά υδραγωγεία σε προκαταρκτικό επίπεδο. Η προτεινόμενη πράξη είναι συμβατή με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης σύμφωνα με το αριθμ.πρωτ. 877/10-05-2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Προμήθεια εξοπλισμού για τη διαχείριση καταστροφών στον Δήμο Ιεράπετρας

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Διαθρωτικό Ταμείο: ΕΤΠΑ

Επενδυτική Προτεραιότητα: 5β

Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 417.260,00 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 417.260,00 €

Ημερομηνία ένταξης: 26/09/2019

Κωδικός ΟΠΣ: 5045617

Η πράξη: “Προμήθειες εξοπλισμού για τη διαχείριση καταστροφών στον Δήμο Ιεράπετρας» αφορά στην βελτίωση – αναβάθμιση της ετοιμότητας και ικανότητας του Δήμου Ιεράπετρας να διαχειριστεί φυσικές καταστροφές. Στο πλαίσιο της πράξης προτείνονται: 1. Προμήθεια εκσκαφέα-φορτωτή, 2. Προμήθεια φορτηγού αυτοκινήτου με μηχανισμό ανύψωσης τύπου γάντζου,3. Προμήθεια υδροφόρου οχήματος. Οι προτεινόμενες προμήθειες βελτιώνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δήμου Ιεράπετρας στον συντονισμό και την επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας στα διοικητικά του όρια. Η πράξη ”Προμήθειες εξοπλισμού για τη διαχείριση καταστροφών στον Δήμο Ιεράπετρας” συμμορφώνεται με την Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή και με το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνων. Επίσης είναι συμβατή με το Μνημόνιο Ενεργειών για την Οργανωμένη Απομάκρυνση Πολιτών από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή καθώς και με την Οργάνωση Δασοπυρόσβεσης έτους 2019 του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας. Η πράξη πρόσθετα στοχεύει στην μείωση των επιπτώσεων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον κυρίως από φυσικές καταστροφές, υπακούοντας στον ειδικό στόχο της πρόσκλησης. Αναλυτικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά παρέχονται στις επισυναπτόμενες μελέτες.

Νέο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία Ιεράπετρας (Κ.Δ.Α.Π-Μ.Ε.Α Ιεράπετρας)

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Διαθρωτικό Ταμείο: ΕΤΠΑ

Επενδυτική Προτεραιότητα: 9α

Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 644.061,23 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 644.061,23 €

Ημερομηνία ένταξης: 25/07/2017

Κωδικός ΟΠΣ: 5007597

Η Πράξη: Νέο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία Ιεράπετρας(Κ.Δ.Α.Π-Μ.Ε.Α Ιεράπετρας) αφορά την ανέγερση κτιρίου και την προμήθεια εξοπλισμού του για την μετεγκατάσταση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία Ιεράπετρας(Κ.Δ.Α.Π-Μ.Ε.Α Ιεράπετρας). Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί σε δημοτικό οικόπεδο, επιφανείας 3.500,05μ2, που βρίσκεται στο παλαιό σχέδιο πόλης, (Ο.Τ. 132) επί της οδού Φιλοθέου Α. Το κτίριο θα είναι ισόγειο με ωφέλιμη επιφάνεια E=560,93 μ2 (565,96μ2 με ημιυπαίθριους),και θα περιλαμβάνει τα παρακάτω : • Χώρο υποδοχής& αναμονής • Γραφείο κοινωνικού λειτουργού & εργοθεραπευτών • Χώρος συνεντεύξεων – εξεταστήριο • Αίθουσα εργοθεραπείας • Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων • Αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης • Χώρο παρασκευής γευμάτων-τραπεζαρία • Ειδικό χώρο εξυπηρέτησης και αποθήκευσης • Χώρο ανάπαυσης • WC AMEA-WC κοινού Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει: α) Έπιπλα, β) Λοιπό εξοπλισμό, γ) Είδη φυσικοθεραπείας-εργοθεραπείας-γυμναστικής δ) Η/Υ και συναφή είδη. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου και ο εξοπλισμός του είναι σύμφωνες με τη με Αριθ. Π2β/Γ.Π.οικ.14957/01 (ΦΕΚ Β 1397) Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, όπως ισχύει.

Αποχέτευση ομβρίων στην Οδό Ν.Φωκά στον Δήμο Ιεράπετρας

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Διαθρωτικό Ταμείο: ΕΤΠΑ

Επενδυτική Προτεραιότητα: 5β

Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 395.039,00 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 395.039,00 €

Ημερομηνία ένταξης: 20/06/2017

Κωδικός ΟΠΣ: 5007722

Η προτεινόμενη πράξη με τίτλο: “Αποχέτευση ομβρίων στην οδό Ν.Φωκά” αφορά στην κατασκευή αγωγού αποχέτευσης ομβρίων κατά μήκος της κεντρικής οδού Νικηφόρου Φωκά και την προέκτασή της προς τη θάλασσα. Η κατασκευή του αγωγού(συνολικού μήκουw 470 μέτρων) θα έχει σαν αποτέλεσμα την ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία μεγάλου μέρους του κέντρου της Ιεράπετρας που σήμερα είναι ιδιαιτέρως προβληματικό όσο αφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα. Ο αγωγός εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης Ιεράπετρας όπως αυτός ξεκίνησε με την προκαταρκτική μελέτη «Ύδρευση και αποχέτευση στην περιοχή επέκτασης σχεδίου πόλεως – βελτίωση ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή δήμου Ιεράπετρας – Τεύχος 2 Αποχέτευση».Ο αγωγός θα ξεκινήσει από τη συμβολή των οδών Ν. Φωκά με Κύπρου, θα διατρέξει κατά μήκος όλη την οδό Ν. Φωκά μέχρι της συμβολή της με την οδό Κόρακα, θα συνεχίσει κάτω από την Πλατεία Ελευθερίας και θα απολήξει στη θάλασσα διασχίζοντας την προέκταση της Ν. Φωκά (οδός δίπλα από Εθνική Τράπεζα). Ο αγωγός θα τοποθετηθεί μέσα σε όρυγμα και θα συντίθεται από τσιμεντοσωλήνες Φ800, Φ1000 αλλά και από αγωγό ορθογωνικής διατομής 1000Χ1000. Λόγω του ιδιαίτερα ηπίου αναγλύφου ο αγωγός θα είναι σε μεγάλο τμήμα του ιδιαίτερα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους με συνέπεια να απαιτείται ενίσχυση του οδοστρώματος με πλάκα σκυροδέματος

Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράπετρας

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Διαθρωτικό Ταμείο: ΕΚΤ

Επενδυτική Προτεραιότητα: 9iv

Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 119.104,60 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 119.104,60 €

Ημερομηνία ένταξης: 12/12/2016

Κωδικός ΟΠΣ: 5001849

Η Πράξη: “Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράπετρας” αφορά στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ιεράπετρας με συγχρηματοδότηση για τρία έτη, ως κύριας δομής παροχής βασικών αγαθών, για το μέρος του τοπικού πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε βασικά είδη. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράπετρας ως δομή στήριξης των ομάδων του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό δικτύωσης και δημοσιότητας-επικοινωνίας υλοποιεί:α)ενέργειες για την γνωστοποίηση της λειτουργίας της δομής στους δυνητικά ωφελούμενους, β)ενέργειες για την προσέλκυση εθελοντών, ατόμων και συλλογικών φορέων, γ)ενέργειες για τη συνεργασία με επιχειρήσεις για την εξεύρεση προϊόντων, δωρεών κλπ, και δ)διασύνδεση και συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, λοιπές κοινωνικές δομές και με το υπό σύσταση Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιεράπετρας.

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ιεράπετρας

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Διαθρωτικό Ταμείο: ΕΚΤ

Επενδυτική Προτεραιότητα: 9ii

Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 127.069,34 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 127.069,34 €

Ημερομηνία ένταξης: 05/12/2016

Κωδικός ΟΠΣ: 5002392

Αντικείμενο της πράξης είναι η λειτουργία Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο Ιεράπετρας. Το «Κέντρο Κοινότητας» είναι μία νέα δράση με καινοτόμα χαρακτηριστικά που θα λειτουργεί ως δομή συμπληρωματική της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιεράπετρας για τρία(3) έτη. Στόχος του Κέντρου Κοινότητας είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την α) υποδοχή – ενημέρωση –και υποστήριξη των πολιτών για την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), β) τη διασύνδεση των πολιτών με τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην εκάστοτε περιοχή παρέμβασης και τις απαιτούμενες παραπομπές και γ) την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών – βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Επιπρόσθετα, το «Κέντρο Κοινότητας» θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής. Ωφελούμενοι/ες της πράξης, σύμφωνα με το Άρθρο 3 της ΚΥΑ υπ.’ αριθμ. Δ23/ΟΙΚ. 14435-1135/29.03.2016, είναι: «Οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των «Κέντρων Κοινότητας», και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη».

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων-Κ.Η.Φ.Η- Δήμου Ιεράπετρας

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Διαθρωτικό Ταμείο: ΕΚΤ

Επενδυτική Προτεραιότητα: 9iv

Δικαιούχος: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 647.712,00 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 647.712,00 €

Ημερομηνία ένταξης: 16/11/2016

Κωδικός ΟΠΣ: 5002427

Το Υποέργο που θα υλοποιηθεί για ένα έτος, με ευθύνη του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας , έχει ως αντικείμενο τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η) Δήμου Ιεράπετρας του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας. Πρόκειται για μια (1) Δομή που λειτουργεί και εδρεύει στο Δήμο Ιεράπετρας επί της οδού Πλουμίδη και υλοποιείται από το 2007 στα πλαίσια της Δράσης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων». Αντικείμενο είναι η παροχή από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Ιεράπετρας υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμεθα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει. Σκοπός του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Ιεράπετρας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η παραμονή τους στο φυσικό και οικογενειακό τους περιβάλλον καθώς και η διατήρηση μιας φυσιολογικής κοινωνικής και εργασιακής ζωής των μελών του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος που ασχολούνται με την φροντίδα των ατόμων αυτών. Το ΚΗΦΗ Δήμου Ιεράπετρας εξυπηρετεί 18 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, προσφέροντας μερική σίτιση (πρωινό και μικρογεύμα), νοσηλευτική Φροντίδα, ατομική Υγιεινή, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, περίπατοι- εκδηλώσεις, συμβουλευτικήστήριξη του ατόμου κ.α. Το ΚΗΦΗ Δήμου Ιεράπετρας στελεχώνεται με άρτια καταρτισμένο προσωπικό: α) Μια (1) Τ.Ε. Κοινωνική Λειτουργό, β) δυο (2) Δ.Ε. Βοηθούς Νοσηλευτή με χρέη Κοινωνικών Φροντιστών γ) Μία (1) Υ.Ε. Βοηθητικών Εργασιών – Καθαρίστρια και δ) μια (1) ΔΕ βοηθό νοσηλευτή Το Κ.Η.Φ.Η. Δήμου Ιεράπετρας Εποπτεύεται από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας και συνεργάζεται με όλες τις κοινωνικές δομές εξυπηρέτησης ηλικιωμένων που λειτουργούν στη περιοχή. Το Κ.Η.Φ.Η νομίμως έχει αδειοδοτηθεί.

Ανέγερση 7ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Διαθρωτικό Ταμείο: ΕΤΠΑ

Επενδυτική Προτεραιότητα: 10

Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 720.000,00 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 720.000,00 €

Ημερομηνία ένταξης: 31/05/2016

Κωδικός ΟΠΣ: 5000545

Με την παρούσα πράξη προτείνεται η ανέγερση κτηρίου για την μετεγκατάσταση του 7ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας. Το νέο κτήριο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο, επιφανείας 1.783,70 τ.μ βρίσκεται στο νέο σχέδιο πόλης, Ο.Τ. Γ239, επί της οδού Ελλήνων Ολυμπιονικών. Το κτήριο θα είναι ισόγειο συνολικού εμβαδού 404,71τ.μ και θα περιλαμβάνει τους κάτωθι χώρους: Χώρος υποδοχής, Δύο(2)Αίθουσες Εργασίας, Τραπεζαρία, Κουζίνα, Χώροι Υγιεινής(WC Νηπίων, ΑμεΑ, Προσωπικού) Αίθουσα Ανάπαυσης και Γραφείο καθώς και τρεις(3) Βοηθητικούς Χώρους.

Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος του Δ. Ιεράπετρας, με την προβολή και ανάδειξη του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης, των χωριών και των μνημείων του Δήμου Ιεράπετρας

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 261.552,00 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 261.552,00 €

Ημερομηνία ένταξης: 09/09/2020

Κωδικός ΟΠΣ: ΟΠΣ 5051035

Το αντικείμενο του έργου αφορά στη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου για την ανάδειξη του περιεχομένου της βιβλιοθήκης της Ιεράπετρας, των παραδοσιακών οικισμών και χωριών του Δήμου Ιεράπετρας, καθώς και των μνημείων / σημείων αρχαιολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του. Σκοπός είναι ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, μέσα από την προβολή και την ανάδειξη των ανωτέρω στοιχείων, ως αναπόσπαστο μέρος της συνολικότερης προώθησης και προβολής του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου.

Για την επίτευξη του σκοπού της, το προτεινόμενο έργο θα υλοποιηθεί σε δυο (2) υποέργα:

Υποέργο 1(κύριο υποέργο): Δημιουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος & την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Δ.Ιεράπετρας, το οποίο περιλαμβάνει τρεις (3) Δράσεις: Δράση 1η:Έρευνα, Συλλογή, Τεκμηρίωση και Ψηφιακή Επεξεργασία πληροφοριών για χωριά του Δήμου, για το λογοτεχνικό έργο της

βιβλιοθήκης και σημαντικά μνημεία πολιτισμού, Δράση 2: Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου -προμήθεια εγκατάσταση εξοπλισμού ψηφιακών εφαρμογών, Δράση 3η: Ολοκληρωμένες δράσεις προβολής και επικοινωνίας.

Υποέργο 2: Αρχαιολογική τεκμηρίωση και έλεγχος του περιεχομένου, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Δήμου θα υπάρχει πληθώρα πληροφοριών και περιεχομένου που θα αφορούν στην προβολή του περιεχομένου της, αλλά και την ανάδειξη του συνολικού πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου, με ποικίλους τρόπους, με στόχο όχι μόνο της εύρεση μιας πληροφορίας αλλά ταυτόχρονα την πολυκαναλική διάχυσή της, τη διαδραστική περιήγηση

του επισκέπτη στο χώρο και την ενεργό συμμετοχή του σε διαδικασία μάθησης και ψυχαγωγίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των προτεινόμενων εφαρμογών είναι ότι θα αναπτύσσονται σε μια πιο ευρεία κλίμακα, καθώς θα δημιουργούν και θα διαθέτουν διαδραστικές και εξωστρεφείς υπηρεσίες προς τον πολίτη και τον επισκέπτη της( π.χ δημιουργία εφαρμογών για χρήση από κινητές, “έξυπνες” συσκευές).

Έξυπνες εφαρμογές για την προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού αποθέματος της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι),την προβολή παράκτιου μετώπου καθώς και του φυσικού & πολιτιστικού περιβάλλοντος της ενδοχώρας του Δ. Ιεράπετρας

Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 261.552,00 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 261.552,00 €

Ημερομηνία ένταξης: 09/09/2020

Κωδικός ΟΠΣ: ΟΠΣ 5051035

Σκοπός της πράξης αποτελεί η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για την ανάδειξη αλλά κυρίως την προστασία του περιβαλλοντικού αποθέματος της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι), την προβολή του παράκτιου μετώπου, όπως και των σημείων υψηλής οικολογικής και πολιτιστικής αξίας της ενδοχώρας του Δήμου Ιεράπετρας με έμφαση σε περιοχές NATURA του Δήμου. Στόχος της προτεινόμενης εφαρμογής, για το Δήμο Ιεράπετρας, είναι η διασύνδεση του παράκτιου μετώπου με την ενδοχώρα του Δήμου, με σκοπό την προσέλκυση ήπιας μορφής ποιοτικό τουρισμό, αυξάνοντας την τουριστική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, στα πλαίσια του προτεινόμενου έργου θα αναπτυχθεί έξυπνη εφαρμογή (application) για φορητές συσκευές με στόχο αφενός την προστασία και ανάδειξη των φυσικών πόρων, τα στοιχεία βιοποικιλότητας, χλωρίδας και πανίδας της Νήσου Χρυσής (ΝΑTURA), την προβολή του παράκτιου μετώπου (παραλίες) και αφετέρου τη συνολική σημαντική οικολογική αξία του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της ενδοχώρας Δήμου Ιεράπετρας, με έμφαση στις περιοχές του δικτύου NATURA, όπως ενδεικτικά είναι: το φαράγγι του

Μέσονα (ή Μέσωνα) στις βόρειες πλαγιές του ορεινού όγκου της Θρυπτής, το Ιερό Άλσος Καβουσίου ή «Μινωικό Άλσος Ειρήνης» που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους ελαιώνες παγκοσμίως, το φαράγγι του Μυλωνά, το ορεινό δάσος του Σελάκανου, το φαράγγι Σαρακίνας (ή φαράγγι του Σαραντάπηχου) και το σπήλαιο Νεραϊδογούλα (δηλαδή «λαιμός της Νεράιδας»), που σύμφωνα με τους ντόπιους στοιχειώνουν θρυλικά ξωτικά και νεράιδες. Η προτεινόμενη πράξη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μια συνδυαστικής ψηφιακής εφαρμογής για την προβολή του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης, η οποία θα προκαλεί τους επισκέπτες να περιηγηθούν στα σημεία ενδιαφέροντος που θα αναδεικνύονται μέσω αυτής. Για την επίτευξη του σκοπού του, το προτεινόμενο έργο διαμορφώνεται σε ένα υποέργο (1) με τίτλο «Έξυπνες εφαρμογές για την προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού αποθέματος της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι), την προβολή του παράκτιου μετώπου όπως και την ανάδειξη του φυσικού & πολιτιστικού περιβάλλοντος της ενδοχώρας του Δ. Ιεράπετρας», το οποίο περιλαμβάνει τρεις δράσεις και συγκεκριμένα:

Δράση 1: Συλλογή Υλικού και Δημιουργία Ψηφιακού Περιεχομένου

Δράση 2: Δημιουργία εφαρμογής (application) ψηφιακής απεικόνισης για την προβολή και ανάδειξη της νήσου Χρυσής, των παραλιών και

της ενδοχώρας του Δήμου Ιεράπετρας

Δράση 3: Στρατηγική και ολοκληρωμένη προβολή της πράξης στους δυνητικούς επισκέπτες

Αρχικά θα διεξαχθούν όλες οι υποστηρικτικές εργασίες για την προετοιμασία του έργου (πχ έρευνα, συλλογή, τεκμηρίωση και ψηφιακή επεξεργασία δεδομένων). Στη συνέχεια θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί η προτεινόμενη εφαρμογή, όπου θα συγκεντρώνονται πληροφορίες σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και τους σπάνιους φυσικούς πόρους (πχ χλωρίδα και πανίδα) της νήσου Χρυσής, τα σημεία ενδιαφέροντος του φυσικού περιβάλλοντος του παράκτιου μετώπου (παραλίες) και της ενδοχώρας του Δήμου Ιεράπετρας (φαράγγια, σπήλαια κτλ), καθώς και των πολιτιστικών στοιχείων τα οποία έχουν αναπτυχθεί στα συγκεκριμένα σημεία (πχ μύθοι και παραδόσεις, τοπικές καλλιέργειες, κτλ) αλλά και φυσικές διαδρομές προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση του παράκτιου μετώπου με την ενδοχώρα του Δήμου, με σκοπό την ανάπτυξη, εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον, θα αναδειχθεί η σημαντική οικολογική αξία της νήσου και η ανάγκη προστασίας της. Η συνολική διαδικασία υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Σχετικό: Έγγραφο ΓΓΨΔΑΔ; Προέγκριση ΤΔΕ με Α.Π:33506 ΕΞ 2020-ΑΔΑ: ΨΣΨ846ΜΤΛΠ-Ο8Ρ και Βεβαίωση Συνάφειας της Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής με Α.Π 34473 ΕΞ 2020)

Έξυπνες εφαρμογές για την προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού αποθέματος της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι),την προβολή παράκτιου μετώπου καθώς και του φυσικού & πολιτιστικού περιβάλλοντος της ενδοχώρας του Δ. Ιεράπετρας

Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Προϋπολογισμός Δ.Δ.: 54.684,00 €

Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.: 54.684,00 €

Ημερομηνία ένταξης: 25/02/2021

Κωδικός ΟΠΣ: ΟΠΣ 5074639

Σκοπός της πράξης αποτελεί η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για την ανάδειξη αλλά κυρίως την προστασία του περιβαλλοντικού αποθέματος της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι), την προβολή του παράκτιου μετώπου, όπως και των σημείων υψηλής οικολογικής και πολιτιστικής αξίας της ενδοχώρας του Δήμου Ιεράπετρας με έμφαση σε περιοχές NATURA του Δήμου. Στόχος της προτεινόμενης εφαρμογής, για το Δήμο Ιεράπετρας, είναι η διασύνδεση του παράκτιου μετώπου με την ενδοχώρα του Δήμου, με σκοπό την προσέλκυση ήπιας μορφής ποιοτικό τουρισμό, αυξάνοντας την τουριστική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, στα πλαίσια του προτεινόμενου έργου θα αναπτυχθεί έξυπνη εφαρμογή (application) για φορητές συσκευές με στόχο αφενός την προστασία και ανάδειξη των φυσικών πόρων, τα στοιχεία βιοποικιλότητας, χλωρίδας και πανίδας της Νήσου Χρυσής (ΝΑTURA), την προβολή του παράκτιου μετώπου (παραλίες) και αφετέρου τη συνολική σημαντική οικολογική αξία του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της ενδοχώρας Δήμου Ιεράπετρας, με έμφαση στις περιοχές του δικτύου NATURA, όπως ενδεικτικά είναι: το φαράγγι του Μέσονα (ή Μέσωνα) στις βόρειες πλαγιές του ορεινού όγκου της Θρυπτής, το Ιερό Άλσος Καβουσίου ή «Μινωικό Άλσος Ειρήνης» που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους ελαιώνες παγκοσμίως, το φαράγγι του Μυλωνά, το ορεινό δάσος του Σελάκανου, το φαράγγι Σαρακίνας (ή φαράγγι του Σαραντάπηχου) και το σπήλαιο Νεραϊδογούλα (δηλαδή «λαιμός της Νεράιδας»), που σύμφωνα με τους ντόπιους στοιχειώνουν θρυλικά ξωτικά και νεράιδες. Η προτεινόμενη πράξη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μια συνδυαστικής ψηφιακής εφαρμογής για την προβολή του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης, η οποία θα προκαλεί τους επισκέπτες να περιηγηθούν στα σημεία ενδιαφέροντος που θα αναδεικνύονται μέσω αυτής. Για την επίτευξη του σκοπού του, το προτεινόμενο έργο διαμορφώνεται σε ένα υποέργο (1) με τίτλο «Έξυπνες εφαρμογές για την προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού αποθέματος της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι), την προβολή του παράκτιου μετώπου όπως και την ανάδειξη του φυσικού & πολιτιστικού περιβάλλοντος της ενδοχώρας του Δ. Ιεράπετρας», το οποίο περιλαμβάνει τρεις δράσεις και συγκεκριμένα:

Δράση 1: Συλλογή Υλικού και Δημιουργία Ψηφιακού Περιεχομένου

Δράση 2: Δημιουργία εφαρμογής (application) ψηφιακής απεικόνισης για την προβολή και ανάδειξη της νήσου Χρυσής, των παραλιών και

της ενδοχώρας του Δήμου Ιεράπετρας

Δράση 3: Στρατηγική και ολοκληρωμένη προβολή της πράξης στους δυνητικούς επισκέπτες

Αρχικά θα διεξαχθούν όλες οι υποστηρικτικές εργασίες για την προετοιμασία του έργου (πχ έρευνα, συλλογή, τεκμηρίωση και ψηφιακή επεξεργασία δεδομένων). Στη συνέχεια θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί η προτεινόμενη εφαρμογή, όπου θα συγκεντρώνονται πληροφορίες σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και τους σπάνιους φυσικούς πόρους (πχ χλωρίδα και πανίδα) της νήσου Χρυσής, τα σημεία ενδιαφέροντος του φυσικού περιβάλλοντος του παράκτιου μετώπου (παραλίες) και της ενδοχώρας του Δήμου Ιεράπετρας (φαράγγια, σπήλαια κτλ), καθώς και των πολιτιστικών στοιχείων τα οποία έχουν αναπτυχθεί στα συγκεκριμένα σημεία (πχ μύθοι και παραδόσεις, τοπικές καλλιέργειες, κτλ) αλλά και φυσικές διαδρομές προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση του παράκτιου μετώπου με την ενδοχώρα του Δήμου, με σκοπό την ανάπτυξη, εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον, θα αναδειχθεί η σημαντική οικολογική αξία της νήσου και η ανάγκη προστασίας της. Η συνολική διαδικασία υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Σχετικό: Έγγραφο ΓΓΨΔΑΔ; Προέγκριση ΤΔΕ με Α.Π:33506 ΕΞ 2020-ΑΔΑ: ΨΣΨ846ΜΤΛΠ-Ο8Ρ και Βεβαίωση Συνάφειας της Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής με Α.Π 34473 ΕΞ 2020)