Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Ιεράπετρας (Διαβούλευση)

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Η Ιεράπετρα εντάχθηκε  πλέον και επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ναπολεόντειων Πόλεων ως το τεσσαρακοστό έβδομο
Σε λίγες μέρες θα χτυπήσει το κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας
Το Σύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράσταση: "Καλήν Εσπέραν Αφεντάδες"
Συνεχίζονται οι εγγραφές στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου Ιεράπετρας

Ιδιαίτερης σημασίας η σημερινή μέρα για την Ιεράπετρα καθώς το απόγευμα, σε ειδική τελετή, υπογράφεται το πρωτόκολλο ένταξης της πόλης, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ναπολεόντειων Πόλεων. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο ιδρυτής και επίτιμος  πρόεδρος της Ομοσπονδίας και εξ αίματος συγγενής του Μεγάλου Ναπολέοντα κ. Κάρολος Βοναπάρτης,  ο οποίος  μαζί με τον […]

Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Ιεράπετρας (Διαβούλευση)

 

Ο Δήμος μας θέτει σε διαβούλευση το Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Ιεράπετρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στο email: n.kasotaki@0448.syzefxis.gov.gr    έως την Πέμπτη 13/10/2022.

 

Η Αρμόδια Αντιδήμαρχος

 

 

Χρυσούλα Χατζημαρκάκη

 

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 

 

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και
    Κοινοτήτων» (ΦΕΚ 114 Α), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  2. Τις διατάξεις Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της
    Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87 Α).
  3. Τις διατάξεις του Ν. 4555/2018 – ΦΕΚ 133/Α/19-7-18, Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»
  4. Τις διατάξεις του Ν. 4849/2021 (ΦΕΚ 207/τ Α ́/05.11.2021) «Αναμόρφωση και
    εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του
    υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων
    και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις
    στην επιμελητηριακή νομοθεσία, άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης
    και Επενδύσεων και λοιπές επείγουσες διατάξεις».
  5. Τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 9181 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 433/07.02.2022), «Συνδυασμοί προϊόντων που πωλούνται στο υπαίθριο εμπόριο, αλλαγές και προσθήκες προϊόντων, στοιχεία που αναγράφονται στην πινακίδα που αναρτάται στο σημείο πώλησης και αντιστοίχιση ειδών παλαιότερων ρυθμίσεων που πωλούνται από επαγγελματίες πωλητές.»
  6. Τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 9170 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 481/08.02.2022),
    «Αριθμός των θέσεων, τομείς των διατιθέμενων προϊόντων ανά είδος στις λαϊκές
    αγορές και ειδικότεροι όροι δραστηριοποίησης πωλητών στο υπαίθριο
    εμπόριο.»
  7. Τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 18982 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 925/01.03.2022), των
    Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Αγροτικής Ανάπτυξης και
    Τροφίμων «Είδη πώλησης για τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες
    πωλητές υπαίθριου εμπορίου.»
  8. Την Ε.Μ.  951/02-08-1991 Απόφαση του Νομάρχη Λασιθίου με θέμα «Σύσταση κινητής Λαϊκής Αγοράς στην περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας»
  9. Την Ε.Μ.  951/02-08-1991 Απόφαση του Νομάρχη Λασιθίου με θέμα «Σύσταση κινητής Λαϊκής Αγοράς στην περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας»
  10. Την Ε.Μ.  1109/22 Μαΐου 1995 Απόφαση του Νομάρχη Λασιθίου με θέμα «Ίδρυση και λειτουργία  κινητής Λαϊκής Αγοράς στην Κοινότητα Αγίου Στεφάνου»
  11. Την 115 / 20-7-2007 Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς στο Δήμο Μακρύ Γιαλού στην περιοχή «Κατωβίγλι»

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

 ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 

 

Σκοπός  του παρόντος  Κανονισμού  είναι η θέσπιση κανόνων  και η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την εύρυθμη  λειτουργίας των   λαϊκών  αγορών, που λειτουργούν στο Δήμο Ιεράπετρας  η προστασία του καταναλωτικού κοινού και η δημιουργία  προϋποθέσεων, που θα συμβάλλουν στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των πωλητών. Η ισχύς του κανονισμού αυτού είναι υποχρεωτική για όλους γενικά τους συναλλασσόμενους.

Ο Κανονισμός είναι εναρμονισμένος με τις διατάξεις του Ν.4849/2021 (ΦΕΚ 207 τ. Α’).

 

 

 

Άρθρο 1°_ Χωροθέτηση λαϊκών αγορών

 

  1. Η λαϊκή αγορά στη Δ. Κοινότητας Ιεράπετρας  λειτουργεί κατά μήκος της οδού Ψιλινάκη,
  2. Η λαϊκή αγορά Μακρύ Γιαλού  λειτουργεί στην περιοχή Κατωβίγλι

 

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ανάγκη μετακίνησης της λειτουργίας τους, είτε προσωρινά λόγω έργων ή άλλης έκτακτης ανάγκης, είτε η οριστική μετακίνησή τους για λόγους και σκοπούς που θα προσδιορισθούν επαρκώς, ακολουθούνται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

 

 

 

Άρθρο 2°_Διαγράμμιση και οριοθέτηση των χώρων 

 

Α. Διαγράμμιση

 

Όπως φαίνεται αναλυτικότερα στα τοπογραφικά διαγράμματα που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος κανονισμού:

  1. Οι θέσεις και οι διάδρομοι μεταξύ των θέσεων των πωλητών είναι οριοθετημένες, κατά τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι είσοδοι κατοικιών και καταστημάτων, να μην κωλύεται η προσέλευση των καταναλωτών και γενικά να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς
  2. Μεταξύ των θέσεων πρέπει να υπάρχει διάδρομος 1 μ. ενιαίος σε όλη την αγορά (Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού) για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των πάγκων.
  3. Η ευθύνη για τη διαγράμμιση των θέσεων είναι του Δήμου Ιεράπετρας.
  4. Οι πωλητές υποχρεούνται να καταλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο τη θέση που τους παραχωρήθηκε από την αρμόδια αρχή. Απαγορεύεται η τοποθέτηση προϊόντων πωλητών στους διαδρόμους ανάμεσα στα εκθετήρια, οι οποίοι πρέπει να είναι ελεύθεροι για τη διέλευση των καταναλωτών. Επιπλέον, απαγορεύεται η χρήση ιδιωτικών χώρων για τη λειτουργία των εκθετηρίων, όπως και η τοποθέτηση πραγμάτων επί χώρων που αποτελούν ιδιωτική περιουσία. Τυχόν φθορά ιδιωτικής περιουσίας θα αποκαθίσταται με δαπάνες του πωλητή που την προκάλεσε. Οι πωλητές μπορούν να χρησιμοποιούν ένα μέρος του πεζοδρομίου για την τοποθέτηση των προϊόντων τους, υπό την προϋπόθεση της ασφαλούς και άνετης διέλευσης των πολιτών.
  5. Απαγορεύεται η διέλευση, καθώς και η στάθμευση αυτοκινήτων στο χώρο της λαϊκής αγοράς, κατά τις ώρες λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων των πωλητών, καθώς και η πώληση προϊόντων μέσα από αυτά, εξαιρουμένων των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων (αυτοκίνητα ή ρυμουλκούμενα). Οι κάτοχοι αυτοκινούμενων οχημάτων οφείλουν εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος να ενημερώσουν το Δήμο Ιεράπετρας για την κατοχή και την λειτουργία αυτοκινούμενων οχημάτων, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

 

 

Β. Οριοθέτηση χώρου -θέσεις

 

Ο τρόπος βελτίωσης και απόδοσης των θέσεων των επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών ορίζεται με τις κείμενες διατάξεις.

 

  • Στη Λαϊκή Αγορά Ιεράπετρας (σύνολο θέσεων 85) :

Οι διαστάσεις των εκθετηρίων είναι:

α)  Παραγωγοί πωλητές (σύνολο θέσεων 60): 3 μ. σε πλάτος και 3 μ. σε μήκος

β)  Επαγγελματίες πωλητές (σύνολο θέσεων 25)  : 3 μ. σε πλάτος και 7 μ. σε μήκος

 

Ο Τομέας διατροφικών προϊόντων εκτείνεται στην περιοχή που καταλαμβάνουν οι θέσεις με αρίθμηση 1 έως 31 και 53-85. Από αυτές οι 60 είναι θέσεις παραγωγών και οι 4 εμπόρων πωλητών (6 ε, 21 ε, 54 ε, 80 ε).

Ο Τομέας βιομηχανικών ειδών εκτείνεται στην περιοχή που καταλαμβάνουν οι θέσεις με αρίθμηση 32-52.

 

  • Στη Λαϊκή Αγορά Μακρύ Γιαλού (σύνολο θέσεων 18) :

Οι διαστάσεις των εκθετηρίων είναι:

α)  Παραγωγοί πωλητές (σύνολο θέσεων 9) :  3 μ. σε πλάτος και 3 μ. σε μήκος

β)  Επαγγελματίες πωλητές (σύνολο θέσεων 9) : 3 μ. σε πλάτος και 4 μ. σε μήκος

 

Ο Τομέας διατροφικών προϊόντων εκτείνεται στην περιοχή που καταλαμβάνουν οι θέσεις με αρίθμηση 1 έως 10. Από αυτές οι 9 είναι θέσεις παραγωγών και μία εμπόρου πωλητή (2 ε).

Ο Τομέας βιομηχανικών ειδών εκτείνεται στην περιοχή που καταλαμβάνουν οι θέσεις με αρίθμηση 11-18.

 

Πωλητές που  διακινούν  βιομηχανικά – βιοτεχνικά μη εδώδιμα προϊόντα ή μεταποιημένα τρόφιμα απευθείας από ειδικά διασκευασμένο όχημα, καταλαμβάνουν αριθμό μέτρων ίσο με το μήκος του οχήματός τους, όχι όμως, άνω των οκτώ (8) μέτρων. Στην περίπτωση αυτή, δεν επιτρέπεται η ύπαρξη ξεχωριστού πάγκου, εκτός εάν το μήκος του οχήματος είναι μικρότερο από το οριζόμενο μήκος πάγκων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πωλούμενων ειδών, ανά λαϊκή αγορά, και εφόσον υπάρχει δυνατότητα από άποψη χώρου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα διασκευασμένα οχήματα να διαθέτουν Έγκριση Τύπου, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της υπ’ αρ. 54795/2971/20/18.12.2020 κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 5946).

 

 

Άρθρο 3°_ Ημέρες και ώρες λειτουργίας

 

  1. Η λαϊκή αγορά Ιεράπετρας λειτουργεί Σάββατο και η Λαϊκή αγορά Μακρύ Γιαλού Παρασκευή.
  2. Οι λαϊκές αγορές δεν λειτουργούν κατά τη διάρκεια των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών. Ημέρα λειτουργίας λαϊκής αγοράς που συμπίπτει χρονικά με ημέρα επίσημης εθνικής ή τοπικής αργίας μπορεί να μεταφέρεται με απόφαση του Δήμου

 

  1. Καθορίζονται οι ώρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς ως εξής: Για τη χειμερινή και θερινή  περίοδο από 07:30  μέχρι 14:30.

 

  1. Η προσέλευση των πωλητών στους χώρους της λαϊκής αγοράς προκειμένου να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, να μεταφέρουν πάγκους, εργαλεία και τα εμπορεύματά τους, θα γίνεται μία ώρα το πολύ νωρίτερα από την έναρξη λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και η αποχώρησή τους θα γίνεται μία ώρα το πολύ αργότερα από την ώρα λήξης της λαϊκής αγοράς.

 

 

  1. Απαγορεύεται η διέλευση καθώς και η στάθμευση αυτοκινήτων στο χώρο της λαϊκής αγοράς την ημέρα της λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων των πωλητών, εξαιρουμένων όσων η νομοθεσία ορίζει.

 

  1. Οι παρόδιοι ιδιοκτήτες οχημάτων, θα μεριμνούν ώστε να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους που ορίζεται η λειτουργία της λαϊκής αγοράς από το προηγούμενο βράδυ.

 

 

 

Άρθρο 4ο_ Καθαριότητα

 

Ο Δήμος Ιεράπετρας θα μεριμνά για την καθαριότητα του χώρου που διεξάγονται οι λαϊκές αγορές, περισυλλέγοντας τα απορρίμματα. Οι συμμετέχοντες στις αγορές είναι υποχρεωμένοι (ο καθένας ξεχωριστά) να μη ρυπαίνουν (με άχρηστα προϊόντα, υλικά συσκευασίας, αγροτικά απορρίμματα κ.λπ.), να φροντίζουν την καθαριότητα του χώρου τους (θέση που κατέχουν), τα πεζοδρόμια καθώς και τους γύρω χώρους. Να συγκεντρώνουν τα απορρίμματα που έχουν δημιουργήσει ο καθένας σε σακούλες ή σε οποιοδήποτε άλλο μέσο είναι πρόσφορο και τα εμποδίζει να διασκορπιστούν και να τα μεταφέρουν στους κάδους απορριμμάτων. Με την ίδια ευθύνη πρέπει οι πωλητές να μεταφέρουν από τους χώρους της αγοράς τα εμπορεύματα που δεν διατέθηκαν, τα κενά είδη συσκευασίας και γενικά κάθε είδους υλικό μετά την λήξη της αγοράς. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται από τους μικροπωλητές και τους παραγωγούς για την απομάκρυνση των κάθε είδους απορριμμάτων ευπαθών και ευαλλοίωτων ειδών και ιδίως του νερού από το λιώσιμο του πάγου, που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των αλιευμάτων.

Ο καθαρισμός των αλιευμάτων επιτρέπεται, μόνο εφόσον οι πωλητές πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων (L 139) και λαμβάνουν κάθε μέτρο για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Τα απόνερα και τα υπολείμματα από τον καθαρισμό των αλιευμάτων, συλλέγονται σε ειδικά δοχεία, απομακρύνονται από τη λαϊκή αγορά με ευθύνη και μέριμνα του πωλητή και στη συνέχεια αντιμετωπίζονται ως ειδικά απόβλητα ανάλογα με το χαρακτήρα τους. Σε καμία περίπτωση δε διοχετεύονται στα δίκτυα των ομβρίων υδάτων.

 

Το αργότερο μέχρι την ορισμένη στο άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού, ώρα αποχώρησης, θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν εγκαταλείψει το χώρο της Αγοράς, για να μπορεί να ξεκινήσει η Υπηρεσία Καθαριότητας την αποκομιδή των απορριμμάτων.

 

 

 

Άρθρο 5ο   _  Έκθεση και διάθεση προϊόντων

 

  1. Η έκθεση και η διάθεση των προϊόντων προς πώληση στην αγορά, πρέπει να γίνεται βάσει της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων και συγκεκριμένα, όπως ορίζεται κάθε φορά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, από τις διατάξεις της κείμενης Κτηνιατρικής Νομοθεσίας, από τις ισχύουσες υγειονομικές, αγορανομικές και λοιπές διατάξεις σχετικά με τους ελέγχους τήρησης των προδιαγραφών εμπορίας.

 

  1. Οι πάγκοι των πωλητών πρέπει να φέρουν πρόχειρο στέγαστρο ενιαίου τύπου και υλικού αλλά διαφορετικού χρώματος, ανάλογα με την ιδιότητα του πωλητή, παραγωγού ή επαγγελματία, καθώς και αντίστοιχη πινακίδα. Απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση επί των εκθετηρίων.
  2. Στο σημείο πώλησης (πάγκος) παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών  αναρτάται σε εμφανές και εύκολα προσβάσιμο στον καταναλωτή και τα ελεγκτικά όργανα σημείο πινακίδα χρώματος πράσινου, με ελάχιστες διαστάσεις 1 μέτρο επί 0,40 μέτρα, όπου αναφέρονται κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα στοιχεία:

α) η λέξη «ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ» με κεφαλαία γράμματα,

β) το ονοματεπώνυμο του πωλητή,

γ) ο αριθμός άδειας παραγωγού πωλητή,

δ) ο αριθμός μητρώου στο Ο.Π.Σ.Α.Α.,

ε) η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία βρίσκεται η αγροτική εκμετάλλευση των προϊόντων που πωλούνται.

 

  1. Στο σημείο πώλησης (πάγκος) επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την περ. ε’ του άρθρου 28 του ν. 4849/2021 και την Υ.Α 9181/22 (433 Β΄), αναρτάται σε εμφανές και εύκολα προσβάσιμο στον καταναλωτή και τα ελεγκτικά όργανα σημείο πινακίδα χρώματος μπλε, με ελάχιστες διαστάσεις 1 μέτρο επί 0,40 μέτρα, όπου αναφέρονται κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα στοιχεία:

α) η λέξη «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ» με κεφαλαία γράμματα,

β) το ονοματεπώνυμο του πωλητή,

γ) ο αριθμός άδειας παραγωγού πωλητή και

δ) ο αριθμός μητρώου στο Ο.Π.Σ.Α.Α.

  1.  Οι πινακίδες παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών κατασκευάζονται από ξύλο ή μέταλλο και είναι σταθερά προσαρτημένες (π.χ. καρφωμένες ή συγκολλημένες) στο σημείο πώλησης (πάγκο). Οι αναγραφές στην ως άνω πινακίδα πρέπει να είναι ευανάγνωστες.

 

 

 

 

Άρθρο 6° _Ημερήσιο τέλος

Οι προσερχόμενοι στις λαϊκές αγορές του Δήμου Ιεράπετρας  κάτοχοι επαγγελματικών και παραγωγικών αδειών, υποχρεούνται να καταβάλλουν ημερήσιο τέλος θέσης το οποίο ορίζεται:

  • Για τη λαϊκή αγορά Ιεράπετρας 3,5 € για τους παραγωγούς πωλητές και 12€ για τους   εμπόρους
  • Για τη λαϊκή αγορά Μακρύ Γιαλού 3 € για τους παραγωγούς πωλητές και 6 € για τους εμπόρους

Η καταβολή του ημερήσιου δικαιώματος θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης.

Σε περίπτωση προπληρωμής του τέλους της θέσης δραστηριοποίησης,  για ολόκληρο το έτος, ο φορέας παρέχει έκπτωση πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνολικού ετήσιου τέλους.

Ο κάτοχος θέσης δραστηριοποίησης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους για τη θέση, εφόσον συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.

Ειδικά, ο παραγωγός πωλητής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους για τη θέση ή το δικαίωμα δραστηριοποίησης λόγω φυσικής καταστροφής ή άλλης καταστροφής της παραγωγής του, καθώς και λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων του. Για το σκοπό αυτό, υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στο Δήμο Ιεράπετρας και δεν έχει θέση δραστηριοποίησης για τα προϊόντα αυτά.

 

 

 

 

Άρθρο 7ο _ Υποχρεώσεις των κατόχων των αδειών

 

Οι πωλητές εκθέτες υποχρεούνται:

– Στην αυστηρή τήρηση, πέραν των όσων καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας λαϊκών αγορών στην τήρηση των άρθρων και του παρόντος κανονισμού λειτουργίας. Η μη τήρηση και η μη προσαρμογή τους συνεπάγεται τις προβλεπόμενες κυρώσεις καθώς και αυτές που κανονίζονται με τα άρθρα του παρόντος.

– Ιδιαίτερα όσον αφορά την κατοχή συγκεκριμένης θέσης, την αναστολή, παραίτηση και απώλεια θέσης δραστηριοποίησης ισχύουν οι διατάξεις του ν. 4849/ 2021 (ΦΕΚ 207 Α).

– Οι πωλητές οφείλουν να φροντίζουν για την εξασφάλιση της τάξης και της καθαριότητας να αποφεύγουν την ενόχληση των περιοίκων, την ρύπανση και την πρόκληση ζημιών στις κατοικίες και στα καταστήματα καθώς και των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του χρόνου λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Ειδικότερα υποχρεούνται αμέσως μετά τη λήξη της λειτουργίας των λαϊκών αγορών να φροντίζει κάθε πωλητής –εκθέτης ξεχωριστά για την καθαριότητα του χώρου που του αναλογεί καθώς και την συγκέντρωση των απορριμμάτων που έχει δημιουργήσει ο καθένας σε σακούλες ή δοχεία τα οποία θα συλλέγουν στη συνέχεια οι υπάλληλοι του Δήμου.

– Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να διατηρούν σε ειδικούς κλειστούς κάδους, ή καλά κλειστές σακούλες τα απορρίμματα που παράγουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

– Να τηρούν την ευταξία των χώρων που καταλαμβάνουν οι πάγκοι πώλησης των προϊόντων τους

– Να μην καταλαμβάνουν κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους εκτός των ορίων της έκτασης που τους αναλογεί σύμφωνα με την άδειά τους και το τοπογραφικό διάγραμμα της λαϊκής αγοράς.

– Να μην παρακωλύουν με κανένα τρόπο την υπηρεσία καθαριότητας στην εκτέλεση του έργου της.

– Κατά τις ημέρες που δεν λειτουργεί η λαϊκή αγορά απαγορεύεται κάθε εμπορία μέσα στους χώρους της.

– Να μη χρησιμοποιούν τα φωτιστικά ή τους στύλους της Δ.Ε.Η. ή οποιαδήποτε ιδιωτική περιουσία Δημότη (π.χ. κάγκελα ή πόρτες) για τη στήριξη και το στήσιμο των πάγκων τους.

 

 

Άρθρο 8ο _ Εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών

 

  1. Ο Δήμος Ιεράπετρας φροντίζει για:

α. την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των διερχόμενων πωλητών και καταναλωτών,

β. την καθαριότητα του χώρου κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, καθώς και την τήρηση των κανόνων υγιεινής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13 της Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21.6.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας,

γ. την τήρηση των κανόνων για την τοποθέτηση πωλητών στη λαϊκή αγορά και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς,

δ. την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τοπογραφικού διαγράμματος της λαϊκής αγοράς,  στο οποίο απεικονίζονται οι θέσεις και αναγράφονται οι πωλητές που τις καταλαμβάνουν, καθώς επίσης και οι κενές θέσεις.

 

  1. Με ευθύνη του Δήμου Ιεράπετρας, στη λαϊκή αγορά τοποθετείται περίπτερο (κιόσκι) στο οποίο αναρτάται η κάτοψη της λαϊκής αγοράς, στην οποία εμφανίζονται οι τομείς κατ’ είδος προϊόντων. Τοποθετούνται, επίσης, δελτία και κυτίο παραπόνων.

 

Άρθρο 9ο _ Έλεγχος για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος

 

Οι συμμετέχοντες στη λαϊκή αγορά του Δήμου Ιεράπετρας οφείλουν να έχουν ευπρεπή και κόσμια συμπεριφορά και να διευκολύνουν τα ελεγκτικά όργανα κατά τον έλεγχο.

Οι ελεγχόμενοι επιπλέον υποχρεούνται:

α. Να δέχονται τον έλεγχο στον χώρο επαγγελματικής δραστηριότητας, στον επαγγελματικό χώρο που τηρούνται τα έγγραφα, παραστατικά στοιχεία, στο οδικό δίκτυο της χώρας και στον χώρο παραγωγής, και

β. Να παρέχουν τα αληθή στοιχεία που τους ζητούνται (άρθρο 60 Ν. 4849/2021).

Σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων του παρόντος κανονισμού επιβάλλονται κυρώσεις .

Οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 62 του Ν. 4849/2021 δεν είναι αντικείμενο του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας.

 

 

 

Άρθρο 10ο _ Κυρώσεις

 

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές, για παραβάσεις του παρόντος Κανονισμού σύμφωνα με την παράγραφο ζ του άρθρου 28 του ν. 4849/2021, είναι οι παρακάτω:

 

α/αΕίδος ΠαράβασηςΠρόστιμο
 

 

1

Πρόκληση ζημιών στις κατοικίες και στα καταστήματα καθώς και των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του χρόνου λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. 

Αποκατάσταση των ζημιών, πρόστιμο 400€ και ανάκληση της άδειας μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

 

2

Μη τήρηση της ευταξίας των χώρων που καταλαμβάνουν οι πάγκοι πώλησης των προϊόντων τους. 

Πρόστιμο 400 €

3Ενόχληση των περιοίκων – ηχορύπανση

 

Πρόστιμο 400 €
 

4

Κατάληψη κοινόχρηστων ή ιδιωτικών

χώρων εκτός των ορίων της έκτασης που τους αναλογεί σύμφωνα με την άδειά τους.

 

Πρόστιμο 400 €

 

5

 

Παρακώλυση της υπηρεσίας καθαριότητας στην εκτέλεση του έργου της.

Πρόστιμο ύψους 400€

και ανάκληση της άδειας για 30 ημέρες

 

 

6

Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και διατήρηση σε ειδικούς κλειστούς κάδους, ή καλά κλειστές σακούλες των απορριμμάτων που παράγονται κατά τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. 

Πρόστιμο ύψους 400€ και ανάκληση της άδειας για 30 ημέρες

 

7

Παρεμπόδιση οδικής κυκλοφορίας τόσο εντός των διαδρόμων όσο και εντός του οδικού δικτύου. 

Πρόστιμο 400 €

 

8

Αυθαίρετη επέκταση του μήκους του πάγκου έκθεσης.

Αυθαίρετη αλλαγή θέσης.

Πώληση προϊόντων στους διαδρόμους.

 

Πρόστιμο 400 €

 

 

9

Χρησιμοποίηση  φωτιστικών σωμάτων ή των στύλων της Δ.Ε.Η. ή οποιαδήποτε ιδιωτική περιουσία Δημότη (π.χ. κάγκελα ή πόρτες) για τη στήριξη και το στήσιμο των πάγκων τους. 

 

Πρόστιμο 400 €

 

Αν διαπιστωθούν περισσότερες από μία παραβάσεις του ανωτέρω πίνακα οι αντίστοιχες κυρώσεις επιβάλλονται σωρευτικά.

Αν σε διάστημα ενός (1) έτους διαπιστωθεί ότι ο πωλητής έχει υποπέσει στην ίδια παράβαση, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Αν σε διάστημα ενός (1) έτους διαπιστωθεί ότι ο πωλητής έχει υποπέσει στην ίδια παράβαση τρεις (3) φορές ανακαλείται η άδεια για τρεις (3) μήνες.

Οι παραβάσεις του παραπάνω πίνακα διαπιστώνονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και βεβαιώνονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας.

Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν ο υπόχρεος καταβάλλει το πρόστιμο εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίησή του. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου. Το αποδεικτικό καταβολής του μειωμένου προστίμου προσκομίζεται στην αρμόδια υπηρεσία εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών.

Η πράξη επιβολής διοικητικής κύρωσης υπόκειται σε αίτηση θεραπείας ιεραρχική προσφυγή (άρθρο 24 Κ.Δ.Δ ν. 2690/1999).

 

Άρθρο 11ο _ Γενικές Διατάξεις

 

  1. Στους χώρους λειτουργίας λαϊκών αγορών δραστηριοποιούνται μόνο όσοι έχουν άδεια πωλητή λαϊκών αγορών (επαγγελματία-παραγωγού). Όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πάντοτε μαζί τους την άδειά τους, τα παραστατικά στοιχεία πώλησης των προϊόντων (τιμολόγιο-δελτίο αποστολής), τα βιβλιάρια υγείας, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο της Υπηρεσίας (π.χ. έγκριση βοηθού κ.λπ.), τα οποία θα επιδεικνύουν, εάν τους ζητηθεί, στα αρμόδια όργανα.
  1. Οι υπάλληλοι-αναπληρωτές των αδειούχων (επαγγελματιών -παραγωγών) οφείλουν να φέρουν σε εμφανές σημείο την κάρτα που αποδεικνύει την ιδιότητά τους.

 

Άρθρο 12ο _ Έναρξη ισχύος

 

Ο παρόν κανονισμός αρχίζει να ισχύει από την επομένη της δημοσίευσης του στις εφημερίδες  και την ιστοσελίδα του Δήμου Ιεράπετρας.