Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας – Παρουσίαση, υποδομές, στόχοι κλπ

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Ενημερώνουμε του δημότες μας ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2229/12-4-2024 τ Β΄
Σας προσκαλούμε στις  26  Απριλίου 2024,ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 σε ειδική, δημόσια συνεδρίαση,
Σας προσκαλούμε, σε  τακτική συνεδρίαση, την 19η  Απριλίου 2024,  ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:30 στη μικρή αίθουσα Μελίνα Μερκούρη  με θέματα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, μετά το άγγελμα του θανάτου του συντοπίτη μας Νικολάου Χαραλαμπάκη,
Σας προσκαλούμε στις 15/04/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας – Παρουσίαση, υποδομές, στόχοι κλπ

theatro-1204ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας
Σάββατο 18 – Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

[separator top=”20″ style=”dotted”]

[dropcap]Έ[/dropcap]να πανελλαδικό θεατρικό φεστιβάλ, σε ένα περιφερειακό Δήμο σαν της  Ιεράπετρας, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.   Με άριστη διοργάνωση ακόμα και στη λεπτομέρεια, με κατάμεστο κάθε βράδυ  το θέατρο ,με ένα ενθουσιώδες κοινό, και με πλήθος εθελοντών σε ομάδες εργασίας, δείξαμε πως ΜΠΟΡΟΥΜΕ, όχι  μόνο για όσα έχουμε υποχρέωση, αλλά και για όσα μας αρέσουν, όσο δύσκολα κι αν είναι.

Tα τελευταία χρόνια, το ερασιτεχνικό θέατρο έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση στην Ιεράπετρα, με πολλούς συνδημότες μας να συμμετέχουν στις  πολυβραβευμένες θεατρικές μας ομάδες, με θεατρικές ομάδες  ακόμα και στα σχολεία κάθε βαθμίδας. Η άνθιση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού -πέραν της θεατρικής ιστορίας της περιοχής μας  που ξεκινά από την αρχαιότητα όπως μαρτυρούν τα πολλά μνημεία της και φτάνει μέχρι τις μέρες μας – ευτύχησε να έχει ταλαντούχους  θεατρικούς δασκάλους, παθιασμένους εραστές της θεατρικής τέχνης, ηθοποιούς, αλλά και την υποστήριξη ενός κοινού με αυστηρή κρίση  και απαιτήσεις  υψηλού θεατρικού επιπέδου.

Θεωρήσαμε  φυσικό επακόλουθο αυτής της θεατρικής ιστορίας και πορείας, την υλοποίηση της ιδέας για την δημιουργία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ  Ερασιτεχνικού Θεάτρου και με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής  Επιχείρησης  Ανάπτυξης Πολιτισμού Ιεράπετρας, το θεσμοθετήσαμε.

Η θετική ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας  για αμισθί συμμετοχή στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ των τόσο διακεκριμένων και υπερασπιστών της ποιότητας, ανθρώπων του θεάτρου και της τέχνης  μελών της,  μας δίνει την δυνατότητα να  φιλοδοξούμε για την καθιέρωση του Φεστιβάλ μας σε ετήσια βάση και  ανεβάζει τον πήχη της άμιλλας μεταξύ των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, αλλά και των υπολοίπων φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, και δίνονται τιμητικά βραβεία από την Κριτική Επιτροπή. Εκατοντάδες συμπολιτών μας προμηθεύονται κάρτα διαρκείας με την οποία μπορούν να παρακολουθούν όλες τις παραστάσεις και στην περίπτωση αυτή -και μόνο- έχουν δικαίωμα ψήφου για να δώσουν το Βραβείο Κοινού.

Μέχρι σήμερα έχουμε διοργανώσει τρία Φεστιβάλ με τεράστια επιτυχία και Πανελλαδική απήχηση, μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα για ολόκληρη την περιοχή. Πρόσθετη απόδειξη της επιτυχίας του φεστιβάλ μας αποτελούν οι  πολλές αιτήσεις συμμετοχής  και το μεγάλο ενδιαφέρον για το 4ο Φεστιβάλ από κάθε σημείο  της Ελλάδας και την Κύπρο, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη αύξησης των διαγωνιζόμενων ομάδων φέτος σε επτά τον αριθμό. Επίσης, σύσσωμοι οι καλλιτέχνες της περιοχής θα κάνουν παρεμβάσεις στην πόλη μας, καθώς επίσης και οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζονται για αντίστοιχες δράσεις.

Όλα αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας για τη θεσμοθέτηση του φεστιβάλ, αλλά και  επιτείνουν το αίσθημα ευθύνης που νοιώθουμε σαν διοργανωτές και υπεύθυνοι αυτού του εγχειρήματος. Η προσπάθειά μας είναι να κατορθώσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που δικαιολογημένα είναι υψηλές και να πετύχουμε να καθιερωθεί το φεστιβάλ μας σαν σημεία αναφοράς  στην Ελλάδα .

1. ΥΠΟΔΟΜΗ

Στη διάθεση του φεστιβάλ υπάρχει σοβαρή σχετική υποδομή όπως :

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

 • Την αίθουσα  «Μελίνα Μερκούρη», χωρητικότητας 400 ατόμων, με βεστιάριο, παρασκήνια, κλιματισμό και εξαερισμό.
 • Άλλες αίθουσες για παράλληλες εκδηλώσεις.
 • Φωτισμό
 • Ηχητικές εγκαταστάσεις .
 • Εγκατάσταση προτζέκτορα για προβολές.
 • Φουαγιέ
 • Προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Τεχνικό χειριστή των εγκαταστάσεων
 • Οργάνωση προώθησης

[/checklist]

2. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Από το 2009 που ξεκινήσαμε με το 1ο Φεστιβάλ, δώσαμε και δίνουμε σκληρές μάχες με αλλεπάλληλες, προβλεπτές και απρόβλεπτες αντιξοότητες. Η διακοπή για δύο χρόνια του Φεστιβάλ (2011 και 2012) λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μας πτόησε. Αγωνιστήκαμε και βρήκαμε λύση, κάτι που μας έδωσε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.

Βρήκαμε τη στήριξη μέσα στην ίδια την κοινωνία μας. Φορείς της περιοχής μας, όπως :

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

 • η Ένωση Ξενοδόχων Νοτιοανατολικής Κρήτης και Ιεράπετρας , διαθέτουν δωρεάν τα ξενοδοχεία τους για τη φιλοξενία των θεατρικών ομάδων και των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων που συνιστούν την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αλλά και των προσκεκλημένων ανθρώπων του θεάτρου.
 • ο Σύλλογος Εστιατορίων της περιοχής προσφέρει δωρεάν γεύματα στους φιλοξενούμενους.
 • Καφετέριες και καταστήματα κάνουν ειδικές τιμές στους φιλοξενούμενους.
 • Ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις τους.

[/checklist]

Τώρα, περιμένουμε πάλι το άνοιγμα της αυλαίας για το 4ο Φεστιβάλ, πιο σίγουροι για την ποιότητα που θα απολαύσουμε, αλλά και με μεγαλύτερη αγωνία, αφού έχουμε βάλει τον πήχη ψηλότερα.

3. Στόχοι

Το Φεστιβάλ έχει σκοπό αφενός  την ενίσχυση και ενθάρρυνση της σύγχρονης ερασιτεχνικής θεατρικής παρουσίας τόσο στην Ιεράπετρα όσο και ευρύτερα στη χώρα, και αφετέρου , τη στήριξη της πολιτιστικής ανταλλαγής και επαφής μεταξύ των ανθρώπων. Εξάλλου ,το Θέατρο αποτελεί μέρος της ελληνικής παιδείας που πρέπει να κερδίσει τη θέση που του αξίζει ακόμα και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μέχρι τότε το ερασιτεχνικό θέατρο συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή της σύγχρονης παιδείας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι Πολυθεματικές, προφεστιβαλικές, παράλληλες αλλά και μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις, δίνουν μια άλλη διάσταση στο φεστιβάλ μας, διευρύνοντας την παιδεία μας γύρω από την τέχνη γενικότερα, με τη ελεύθερη συμμετοχή των φιλοξενούμενων και των συμπολιτών μας.

Η πορεία μας συνεχίζεται με σαφώς προκαθορισμένους στόχους, επιδιώξεις και προοπτικές, δίνοντάς μας την ενέργεια, που είναι το μυστικό κάθε ζωντανού οργανισμού. Εμείς, παράλληλα με τους κλυδωνισμούς και τη δοκιμασία που βιώνει η χώρα μας και οι πολίτες της, παράλληλα με τον εθνικό και προσωπικό μας αγώνα για επιβίωση, καταθέτουμε την εθελοντική μας εργασία για να δώσουμε μια ευκαιρία στον πολιτισμό να δείξει το «γιατί» της αναγκαιότητας του στη ζωή μας.

Ο Στόχος μας είναι να παράγουμε τέχνη, πολιτισμό και κυρίως ήθος – τέτοιο που αξίζει ο τόπος μας και εμείς οι ίδιοι.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή

[separator top=”40″ style=”shadow”]

[xyz-ihs snippet=”theatronofb-2014″]

[separator top=”40″ style=”shadow”]

Παράρτημα πληροφοριών & υπερσυνδέσεων

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

[/checklist]