Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου η εκδήλωση για τις αρχαιότητες στον Δήμο Ιεράπετρας

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Ενημερώνουμε του δημότες μας ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2229/12-4-2024 τ Β΄
Σας προσκαλούμε στις  26  Απριλίου 2024,ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 σε ειδική, δημόσια συνεδρίαση,
Σας προσκαλούμε, σε  τακτική συνεδρίαση, την 19η  Απριλίου 2024,  ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:30 στη μικρή αίθουσα Μελίνα Μερκούρη  με θέματα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, μετά το άγγελμα του θανάτου του συντοπίτη μας Νικολάου Χαραλαμπάκη,
Σας προσκαλούμε στις 15/04/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου η εκδήλωση για τις αρχαιότητες στον Δήμο Ιεράπετρας

dimos-photomark-only-logoΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ.Δ/νση : Πλ.Κανουπάκη
Ταχ.κώδικας: 72200 Ιεράπετρα
Tηλέφωνο: 28423-40300
FAX: 28420-23999
e-mail: press@ierapetra.gov.gr

[separator top=”10″ style=”dotted”]

Ιεράπετρα  13.05.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου η εκδήλωση για τις αρχαιότητες στον Δήμο Ιεράπετρας 

[dropcap color=”” boxed=”no” boxed_radius=”8px” class=”” id=””]Μ[/dropcap]ε τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαίου η προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα «Οι αρχαιότητες της Ιεράπετρας– Ιδέες και προτάσεις για την ανάδειξή τους » η οποία διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολής.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά του, λόγω απουσία του με αφορμή το συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης. Παράλληλα χαιρετισμό έκανε και ο Βουλευτής Λασιθίου, κ. Κών/ νος Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι είναι στη διάθεση του Δημάρχου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προκειμένου να εξευρεθούν οι σχετικές πιστώσεις για την ανάδειξη των μνημείων μας, ενώ το παρόν έδωσαν και πρώην Δήμαρχοι και συγκεκριμένα ο κ. Μανώλης Μαστοράκης και ο κ. Μιχάλης Μυγιάκης, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι, κ. Μάνος Φραγκούλης, κ. Χάρης Κορνάρος και κ. Μάνος Λουτσέτης

Βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Ιωάννης Παπαδάτος, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η κα. Χρύσα Σοφιανού, Αρχαιολόγος, Έφορος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, γεγονός που μαρτυρά το ενδιαφέρον που υπάρχει για την  αξιοποίηση των αρχαιοτήτων και των μνημείων του τόπου μας, οι ομιλητές έκαναν μια ουσιαστική παρουσίαση των αρχαιολογικών θέσεων της Ιεράπετρας από τη Μινωική Εποχή μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο και με τη χρήση σλάιντς προσέφεραν στον κόσμο ένα θαυμάσιο μάθημα ιστορίας, δίνοντας παράλληλα και τις σχετικές εξηγήσεις, όπου χρειαζόταν.

Για πρώτη φορά ο κος. Παπαδάτος αναφέρθηκε στα ευρήματα στην περιοχή Γαϊδουροφά της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε και σχετικά με την προέλευση του ονόματος Ιεράπυτνα, λέγοντας ότι είναι πιθανό να προέρχεται όχι από το ανθρώπινο κεφάλι που σχηματίζεται στον λόφο προς τον Περιστερά  αλλά από την κορυφή του Σταυρωμένου της Ανατολής, όπου υπήρχε ιερό και έχουν βρεθεί αρκετά αφιερώματα.

Με μια θετική αίσθηση να χαροποιεί ιδιαίτερα τους διοργανωτές της συγκεκριμένης εκδήλωσης, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος στο μήνυμά του  ο αρχαιολογικός πλούτος της Ιεράπετρας αποτελεί ζωντανό κομμάτι του ιστορικού της παρελθόντος και αδιαπραγμάτευτη αξία που πρέπει να διαφυλαχτεί και να προστατευθεί.

Είναι καθήκον λοιπόν να αποδώσουμε τον πρέποντα σεβασμό στις αρχαιότητες και βέβαια  διαχρονική υποχρέωση να προβληματιστούμε για την ανάδειξή τους, διατηρώντας έτσι ανέπαφο ένα κομμάτι από το ιστορικό μας παρελθόν.

Γραφείο Τύπου

[separator top=”20″ style=”shadow”]

Παράρτημα πληροφοριών και υπερσυνδέσεων

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

[/checklist]

[separator top=”30″ style=”shadow”]

Πληροφορίες σύνταξης – ανάρτησης

[xyz-ihs snippet=”Adminsignature”]