1ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων Ιεράπετρας – Κυριακή Του Θωμά, 27 Απριλίου 2014

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας προσκαλούμε στις 15/04/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της
Το ΚΑΠΗ Δήμου Ιεράπετρας διοργανώνει διήμερη εκδρομή στην περιοχή του Ρεθύμνου στις 21-4-2024.

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε  συνεδρίαση  Σας προσκαλούμε στις 15/04/2024, ημέρα Δευτέρακαι ώρα 14:00 σε τακτική συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Δήμου Ιεράπετρας που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Δημοκρατίας 31 στην  αίθουσα συνεδριάσεων στον 1ο όροφο για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα:      Εσωτ. διανομή:         1. Γραφείο κ. Δημάρχου 2. […]

Εκπόνηση Μελέτης (Τ.Χ.Σ)
Ο Δήμος Ιεράπετρας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου,

1ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων Ιεράπετρας – Κυριακή Του Θωμά, 27 Απριλίου 2014

1ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων Ιεράπετρας

[dropcap]Τ[/dropcap]ην Κυριακή Του Θωμά,  27 Απριλίου 2014 πραγματοποιείται  για πρώτη φορά ο ορεινός αγώνας 1ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων, Ποδηλατοβόλτα βουνού και φυσιολατρική πεζοπορία. Τις δραστηριότητες συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύθων Ιεράπετρας και ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης .

Έχοντας υπόψη την συνεχή άνοδο τέτοιου τύπου δραστηριοτήτων και την ευρεία αποδοχή που έχουν το τελευταίο διάστημα, καθώς επίσης την υποχρέωση που έχουμε να αναδείξουμε μέρη και περιοχές του νησιού όπου είναι σπάνιας ομορφιάς και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους όπως τα οικοσυστήματα στην  περιοχή των Μύθων και Σελακάνου όπου είναι προστατευόμενα μέρη και ενταγμένα στο πρόγραμμα NATURA 2000 , προχωρούμε στη διοργάνωση ακόμα  μιας τέτοιας δραστηριότητας.

Εκτός των άνω μέσα από την πραγματοποίηση τέτοιων γεγονότων διαφυλάσσεται η ιστορικότητα τέτοιων αρχαίων διαδρομών  , γίνεται τουριστική προβολή  καθώς και συντήρηση των μονοπατιών – περιοχών  έτσι ώστε πιθανόν να γλιτώσουν από την ανθρώπινη παρέμβαση π.χ. διάνοιξη δρόμων , αιολικά πάρκα κ.τ.λ.

Οι εκδηλώσεις αυτές διεξάγονται σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς και θεωρούμε ότι όλοι θα πρέπει να ζήσουν την  εμπειρία συμμετοχής . Η διαδρομή είναι πανέμορφη και διατρέχει φαράγγια και δάση της περιοχής των Μύθων Μεταξοχωρίου και του Σελακάνου σε παλιά ,συντηρημένα  μονοπάτια και θεωρούμε, χωρίς καμία υπερβολή, ότι είναι από τις ωραιότερες που μπορεί να διεξαχθεί αγώνας τέτοιου τύπου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται:

1)  Αγώνας ορεινού τρεξίματος (trail running)  26 χλμ (ώρα εκκίνησης 10:30)

2) Ποδηλατοβόλτα με ποδήλατο βουνού (mountain bike) 35 χλμ (ώρα εκκίνησης 10:15 )

3) Πεζοπορία 7 χλμ (ώρα εκκίνησης 10:30)

ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Εγγραφές – Πληροφορίεςoykritis.gr 

Ημερομηνία και  ώρα εκκίνησης :  Κυριακή Του Θωμά  27-4-2014     10:30 π.μ.
Διαδρομή : Κυκλική Εκκίνηση-Τερματισμός : Παλιό δημοτικό σχολείο Μύθων Ιεράπετρας. Συνολικό μήκος διαδρομής: 26 χλμ

Σταθμοί τροφοδοσίας : 5 (νερά ,ισοτονικά, τζέλ ,σνάκς κ.τ.λ)

Ποιότητα πεδίου : 65 % μονοπάτι 30 % δασικός χωματόδρομος 5% άσφαλτος

Δείτε ή κατεβάστε για το GPS σας το χάρτη της διαδρομής απευθείας στη διεύθυνση http://www.gpsies.com/map.do?fileId=bioroujccktsnnsz

Πρωτάθλημα νέων SALOMON

Ο αγώνας είναι ενταγμένος στο πρωτάθλημα νέων της Salomon

Σήματοδότηση

Θα πραγματοποιηθεί πυκνή σηματοδότηση της διαδρομής ώστε να μην υπάρχει να χαθεί αθλητής ακόμα και σε περίπτωση ομίχλης μέσα στο δάσος . Η σηματοδότηση θα γίνει με οικολογικά σπρέι πορτοκαλί χρώματος το οποίο απομακρύνεται με την πάροδο του χρόνου και οι πλαστικές πινακίδες σήμανσης και κορδέλες που θα χρησιμοποιηθούν θα αφαιρεθούν μετά το τέλος του  αγώνα .

Επίσης θα υπάρξει  χιλιομετρική ένδειξη ανά χιλιόμετρο.

Ασφάλεια-Υποστήριξη

Υποστήριξη κατά την διάρκεια του αγώνα με 5 πέντε και όχι μόνο πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς τροφοδοσίας με ενεργειακά τζέλ , ισοτονικά ,σνακς, κτλ. Σε κάθε σταθμό θα υπάρχει εθελοντής Σαμαρείτης για τις πρώτες βοήθειες.

Ασύρματη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη με την βοήθεια των Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης σε κάθε σημείο της διαδρομής, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την εξέλιξη του αγώνα και την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια κατά την πραγματοποίηση του.

Άνθρωποι του Σώματος Σαμαρειτών Ιεράπετρας θα βρίσκονται διεσπαρμένοι σε επιλεγμένα  σημεία της διαδρομής έτοιμοι να προσφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια κατά την διάρκεια του αγώνα.

Όταν κάποιος αθλητής θελήσει να εγκαταλείψει τον αγώνα θα πρέπει να ενημερώσει το πλησιέστερο σταθμό τροφοδοσίας ή τον πρώτο Εθελοντή Σαμαρείτη που θα συναντήσει και να ζητήσει – αν ο ίδιος το θέλει –  να μεταφερθεί με μέσο της οργάνωσης στο σημείο τερματισμού.

Διαδικασία εγγραφήςΣυμμετοχή

Όλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα άνω των 18 ετών.

Καλό θα είναι να υπάρχει μια στοιχειώδη εμπειρία από αγώνες βουνού και κίνηση σε ορεινό πεδίο και μονοπάτια.

Ο κάθε αθλητής λαμβάνει μέρος στον αγώνα με δικιά του ευθύνη. Η οργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα.

Η διαδικασία συμμετοχής και υποβολής των αιτήσεων  θα γίνετε ως εξής

1. Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης oykritis.gr  συμπληρώνοντας την αίτηση και την φόρμα

2. Τηλεφωνικά στα τηλ. 6973032299 και 284202644

Την ημέρα του αγώνα θα γίνεται παραλαβή αιτήσεων και  εγγραφές μόνο για ειδικές περιπτώσεις. Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους όπως δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη και αρτιότερη οργάνωση του αγώνα.

Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ και θα καταβάλετε στη γραμματεία λίγο πριν την εκκίνηση με την παραλαβή του αριθμού . 

Κατηγορίες – Έπαθλα

Οι κατηγορίες θα είναι ως εξής :

α) Ανδρών 18-39 β) Γυναικών 18-39 γ) Βετεράνων ανδρών 40-49 δ) Βετεράνων γυναικών 40 άνω ε) Βετεράνων ανδρών 50-59 στ) Βετεράνων ανδρών 60 άνω

τους τρείς πρώτους νικητές–ριες κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν κύπελλα-μετάλλια.

Όλοι οι συμμετέχοντες  θα λάβουν Τεχνικό Μπλουζάκι και μετάλλιο

ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ ΒΟΥΝΟΥ

Η εκκίνηση θα γίνει από το παλιό Δημοτικό Σχολείο των Μύθων όπου θα είναι και ο κύριος χώρος εκκίνησης και τερματισμού όλων των δραστηριοτήτων . Η διαδρομή κατευθύνεται προς Μουρνιές και Ρίζα μέσω Σφακούρας και στη συνέχεια ανηφορίζει τον χωματόδρομο προς το μετόχι Καρύδι. Εκεί υπάρχει πηγή με νερό δίπλα στην εκκλησία Παναγία Καρυδιανή . Στην συνέχεια ακολουθεί το δασικό δρόμο προς Μεταξοχώρι. Μόλις τελειώσει η κατηφορική πορεία η διαδρομή κατευθύνεται αριστερά προς το δάσος του Μινό σε μια συνεχή ανηφορική πανέμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος

Εκεί συνεχίζει την κατεύθυνση προς το  εγκαταλελειμμένο χωριό σχεδόν χωριό Μεταξοχώρι  όπου μετά από μερικά χιλιόμετρα φτάνεις στην είσοδο του χωριού.  Λίγο πριν φτάσουμε στο Μεταξοχώρι υπάρχει βρύση με νερό για ανεφοδιασμό ( Σημ: Κάθε πηγή θα επισημανθεί στη διαδρομή με ειδική πινακίδα). Μετά την έξοδο από το χωριό και τα κατηφορικά ζικ-ζακ ακολουθούμε την άσφαλτο που περνά αρχικά από το άνοιγμα του φαραγγιού Μπουφάνη , το χωριό Χριστός και το Μετόχι της Αγίας Παρασκευής. Εκεί υπάρχει πηγή με γάργαρο νερό και το ομώνυμο Μοναστήρι. Δίπλα ακριβώς υπάρχει και η Ταβέρνα . Συνεχίζοντας η διαδρομή από την έξοδο του χωριού Μάλες και κατευθυνόμαστε νότια και κατηφορικά τον δρόμο Μύθων – Μαλών . Μετά από 8 χιλιόμετρα επιστρέφουμε πίσω στους Μύθους.

Δείτε ή κατεβάστε για το GPS σας το χάρτη της διαδρομής απευθείας στη διεύθυνση :

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ijcddvjidxqgqnka

Κατά την πορεία θα υπάρχει συνοδευτικό όχημα ασφαλείας. Πάνω στο συνοδευτικό όχημα θα υπάρχουν νερά ή μπορεί να μεταφέρει κάποιο μικρό σακίδιο ποδηλάτη. Όλοι οι ποδηλάτες θα πρέπει να  φέρουν μαζί τους κράνος ,εργαλεία , τρόμπα,  υδροδοχείο, σαμπρέλα.

Όλοι οι ποδηλάτες θα λάβουν Τεχνικό  αναμνηστικό  Τ-Shirt.

Προσοχή για την συμμετοχή στην ποδηλατοβόλτα  η διαδικασία συμμετοχής, πληρωμής  και υποβολής των αιτήσεων  θα γίνετε αποκλειστικά λίγο πριν την εκκίνηση της  στη γραμματεία του αγώνα .

Το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

 Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία 7 χλμ  με εκκίνηση το παλιό δημοτικό σχολείο και με τα παρακάτω χαρακτηριστικά

Η διαδρομή ακολουθεί το πρώτο κομμάτι του ορεινού αγώνα μέχρι και την έξοδο από το Φαράγγι στο Ζωνάρι , με κατεύθυνση προς Μεταξοχώρι και επιστροφή το ίδιο μονοπάτι πίσω. Διατρέχει εκπληκτικής ομορφιάς δάσος με πεύκα και πρίνους σε μονοπάτι που πρόσφατα συντηρήθηκε. Η διαδρομή είναι βατή για όλους και δεν έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Θεωρούμε ότι το μονοπάτι στο Ζωνάρι είναι από τα ωραιότερα της περιοχής με απίθανους σχηματισμούς και εναλλάγές που εντυπωσιάζουν καθένα που θα βρεθεί εκεί.

Τα μονοπάτια είναι καθαρα και δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα από μικρούς θάμνους π.χ. αστιβίδες, αχιμάδες, ασπαλάθους όπου μπορούν να ενοχλούν χαμηλά στα πόδια κατα την διάρκεια της πεζοπορίας. Καλό θα είναι ο κάθε πεζοπόρος να έχει μαζί του ένα υδροδοχείο με νερό  .

Η εκκίνηση της πεζοπορίας θα γίνει αμέσως μόλις δοθεί η εκκίνηση του αγώνα έτσι ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στο μονοπάτι και διευκολυνθεί η διεύλευση των αθλητών.

Οι εγγραφές θα γίνονται στην γραμματεία από τις 09:00 στο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου .

Το κόστος εγγραφής είναι 3 ευρώ .

Γεύμα-Φιλοξενία

Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύθων Ιεράπετρας γνωστός για την φιλοξενία του θα στήσει τραπέζια και ετοιμάσει και θα προσφέρει στον προαύλιο χώρο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου  απεριόριστο προς όλους  τους παρευρισκόμενους φαγητό με ψητά κρέατα , πατάτες , σαλάτες κτλ με άφθονο κρασί και ρακί.

Πως θα έρθετε

Οδικώς

Για την μεταφορά των αθλητών από Ηράκλειο η διοργάνωση θα διαθέσει όπως πάντα ένα λεωφορείο το οποίο θα ξεκινήσει από το κέντρο του Ηρακλείου την Κυριακή το πρωί στις 08:00 από το άγαλμα Βενιζέλου στην Πλατεία Ελευθερίας, και θα επιστρέψει το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Ηράκλειο. Ο κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να δηλώσει συμπληρώνοντας στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής και το αντίστοιχο πεδίο που αναφέρεται για την επιθυμία του ή όχι να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο της διοργάνωσης , καθώς και αν θα έχει μαζί του συνοδό. Η μεταφορά είναι δωρεάν.

Για όσους προτιμήσουν να έρθουν με το δικό τους αυτοκίνητο μπορούν να δουν ή και να κατεβάσουν για το GPS τις παρακάτω διαδρομές που οδηγούν στους Μύθους με εκκίνηση από Ηράκλειο.

Ακτοπλοϊκώς

Για όσους έρθουν από Πειραιά θα υπάρχει έκπτωση 50 % στα εισιτήρια με την ANEK LINES και 30 % με την MINOAN LINES Το πλοίο φθάνει στο Ηράκλειο περίπου στις 6 το πρωί καθημερινά. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης στο Άγαλμα Βενιζέλου το οποίο βρίσκεται στο κέντρο Ηρακλείου (περίπου 1 χλμ από το Λιμάνι) για την χρησιμοποίηση του λεωφορείου της οργάνωσης προς το σημείο του αγώνα. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστροφη διαδρομή δηλαδή υπάρχει ανταπόκριση την ίδια μέρα για το πλοίο προς Πειραιά (το πλοίο αναχωρεί το βράδυ περίπου στις 21:00)

Διαμονή

Για όσους θελήσουν να διαμείνουν στο τόπο διεξαγωγής του αγώνα θα υπάρχει ειδική τιμή στα ξενοδοχεία στο παραθαλάσσιο διπλανό χωριό Μύρτος  περίπου 15 ευρώ /άτομο . Επίσης στον περιφραγμένο προαύλιο χώρο του παλιού σχολείου θα μπορεί ο καθένας να στήσει την σκηνή του , ή στον εσωτερικό χώρο να απλώσει τον υπνόσακο του.

Πιστεύουμε ότι αξίζει η προσπάθεια γιατί το βουνό τελικά ελκύει όλο και περισσότερους αθλητές κοντά του. Οι ρυθμοί αύξησης των αθλητών που ρέπουν προς το ορεινό τρέξιμο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα πράγμα που μας υποχρεώνει και αξίζει τον κόπο να αναβαθμίζουμε πάντα την ποιότητα διεξαγωγής τέτοιων αγώνων και δραστηριοτήτων . Το ορεινό τρέξιμο σίγουρα αξίζει να επενδύσει πάνω στους νέους αθλητές ή καλύτερα οι νέοι αθλητές αξίζει να αφοσιωθούν  στο ορεινό τρέξιμο γιατί έχει μέλλον αφού στην χώρα μας είναι σε πρώιμο στάδιο , με πληθώρα ποιοτικών χαρακτηριστικών καθώς  και ότι  αναδεικνύει μοναδικά μέρη του τόπου μας που για τον περισσότερο κόσμο είναι άγνωστα.

Από την Διοργάνωση

Νίκος Φερετζάκης