Μήνυμα Δημάρχου Ιεράπετρας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας προσκαλούμε στις 23 Δεκεμβρίου 2024,ημέρα Δευτέρα  και ώρα  19:00 σε τακτική  δια ζώσης συνεδρίαση,
Σας προσκαλούμε στις  23 Δεκεμβρίου 2024,ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 σε ειδική, τακτική δια ζώσης συνεδρίαση,
Με στόχο την παροχή πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣΠληροφ.: Πρόεδρος Δ.ΣΤηλ : 28423-40367 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΑ. Προς τον κ. Δήμαρχο Β. Προς τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους: Γ. Προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ιεράπετρας κ. Σκύβαλο Ιωάννη, με την παράκληση να ενημερώσει τα μέλη του συμβουλίου της Κοινότητας Δ. Προς τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας, με την παράκληση να […]

Μήνυμα Δημάρχου Ιεράπετρας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Μήνυμα Δημάρχου Ιεράπετρας Εμμανουήλ Φραγκούλη για τη «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»

«19 Μαΐου, μια ιστορική και σημαντική μέρα για ολόκληρο τον Ελληνισμό απανταχού της γης.

Τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων.

Ημέρα σεβασμού και τιμής στους νεκρούς, τους βασανισθέντες αλλά και στους πρόσφυγες, διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες, θύματα του βάρβαρου σχεδίου των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών, του οργανωμένου Τουρκικού Κράτους, που όμως δεν μπόρεσε να σβήσει τον πολιτισμό, το πνεύμα, τα ιδανικά και τη μνήμη.

Έχουν περάσει 105 ολόκληρα χρόνια από τότε και η μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων αντιστέκεται στη χοάνη του πανδαμάτορος χρόνου χωρίς να φθείρεται από την ιστορική λήθη αλλά να μετατρέπεται σε ιστορική μνήμη.                 

Στις 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και ξεκινά η βιαιότερη περίοδος της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, ο οποίος κατάφερε να αφανίσει τον Ελληνισμό του Πόντου και της Ιωνίας και μαζί τους έναν πολιτισμό που είχε αποτυπώσει αδρά τον ίσκιο του στην οικουμένη.

Απέλπιδα οδός σωτηρίας για τους τραγικούς Έλληνες του Πόντου, ήταν η οργάνωση αντάρτικου και καταφυγή στα βουνά για να τους πολεμήσουν και προστατεύσουν έτσι σε ένα μεγάλο βαθμό τους αμάχους και τα γυναικόπαιδα.

Και είναι βέβαιο ότι θα ήταν πολύ περισσότερα τα θύματα της τραγωδίας εάν δεν υπήρχε το γενναίο αντάρτικο. Ο Κεμάλ προκειμένου να διευκολύνει το έργο του, συστήνει στα χωριά του Πόντου τα περίφημα «έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας » που με συνοπτικές διαδικασίες καταδίκαζαν τους τοπικούς ηγέτες  των Ποντίων ως εχθρούς της Τουρκίας και στη συνέχεια τους οδηγούσαν στην εκτέλεση.

Και δυστυχώς με τη θανάτωση και των τελευταίων εστιών αντίστασης ο ποντιακός ελληνισμός όδευε προς το τέλος του.

Ο αριθμός των Ελλήνων λίγο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αριθμούσε 700.000 και μετά το πέρας της Γενοκτονίας είχαν δολοφονηθεί 353.000 άτομα

Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα, ότι η σημερινή ημέρα θα είναι αφιερωμένη ως ελάχιστη απόδοση τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό, στους νεκρούς, στους αγώνες, καθώς και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Η σημερινή επέτειος πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να ζητήσει συγγνώμη από τους λαούς που υπέφεραν, εξαιτίας της διαφορετικής καταγωγής τους, από τις θηριωδίες των προγόνων τους».