ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΒΙΑΝΝΟΥ

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας ανακοινώνουμε την πρόσληψη (4) τεσσάρων υδρονομέων για τη Δημοτική Ενότητα Ιεράπετρας για την χειμερινή αρδευτική περίοδο από 01/01/2025 έως και 31/03/2025.
Διαβούλευση για το Σχέδιο Κανονιστικής Πράξης για τον καθαρισμό οικοπεδικών και λοιπών ακαλύπτων εκτάσεων στα πλαίσια του καθορισμού προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας  οικοπεδικών  και λοιπών ακαλύπτων χώρων.
Ο Δήμος Ιεράπετρας στα πλαίσια του ν. 5143/2024 (ΦΕΚ/Α΄/161-11.10.2024) «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», ανακοινώνει
Νέα απόφαση Δημάρχου

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΒΙΑΝΝΟΥ

Τις εκδηλώσεις μνήμης για την 81η  επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε την 14η , 15η , και 16η  Σεπτεμβρίου του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Εμμανουήλ Φραγκούλης, μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, του Δήμου Βιάννου και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Οι εκδηλώσεις έγιναν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Πανδημοτικού Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρά του Δήμου Βιάννου.

Στην επίσημη Δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο  Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας. Στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Ευτύχης Παπαδοπετράκης.

Στη συνέχεια ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών. Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων ως απόδοση  ελάχιστου φόρου τιμής στην ιερή και ένδοξη μνήμη τους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φραγκούλης ανέφερε ότι οι κάτοικοι στο  Δήμο Βιάννου  και στα Δυτικά Χωριά της Ιεράπετρας βίωσαν  την απερίγραπτη βαρβαρότητα και κτηνωδία  από τα γερμανικά στρατεύματα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας εκτελέστηκαν, χωριά παραδόθηκαν στις φλόγες και όσοι επέζησαν βίωσαν τη φτώχια, την ορφάνια και  τη δυστυχία. «Σήμερα 81 χρόνια μετά οφείλουμε να κρατήσουμε  τη μνήμη των ηρωικών θυμάτων ζωντανή, να σκύψουμε με σεβασμό στη θυσία τους και να  διδάξουμε την τοπική μας ιστορία στις  νεότερες γενιές με την ευχή η θυσία τους να δικαιωθεί» τονίζει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας.

Ακολούθησε ο βουβός πεντοζάλης του πένθους από τη σχολή χορού του Χριστόφορου Μπριντάκη, ο ύμνος της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις είχαν τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και του Δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη.