Πληροφορίες & Χάρτης σημείων ελεύθερης ασύρματης τοπικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο – Δήμος Ιεράπετρας

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Ο Δήμος Ιεράπετρας ανακοινώνει την πρόσληψη έξι (6) ατόμων ,  με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
Ο Δήμος Ιεράπετρας ενημερώνει δημότες και επισκέπτες ότι το Δημοτικό Κατάστημα στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού
Τις εκδηλώσεις μνήμης για την 81η  επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η   επέτειο του ολοκαυτώματος των Δυτικών Χωριών της Ιεράπετρας
Aποτελέσματα ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ νερού ύδρευσης.

Πληροφορίες & Χάρτης σημείων ελεύθερης ασύρματης τοπικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο – Δήμος Ιεράπετρας

[xyz-ihs snippet=”hide-flexslider-slides-img”]

[separator top=”15″ style=”shadow”]

Χαρακτηριστικά πρόσβασης – σύνδεσης στο ασύρματο δίκτυο τοπικής πρόσβασης στο διαδίκτυο του Δήμου Ιεράπετρας

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

  • Ονομασία δικτύου (για ανίχνευση) : Ierapetra.HotSpot
  • Είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ
  • Δεν απαιτεί ΚΩΔΙΚΟ για σύνδεση
  • Δεν έχει χρονικό προορισμό σύνδεσης ανά ημέρα ή ανά χρήστη ή ανά συσκευή

[/checklist]
[separator top=”10″ style=”shadow”]

Περιορισμοί και όρια χρήσης του ασύρματου δικτύου τοπικής πρόσβασης στο διαδίκτυο του Δήμου Ιεράπετρας

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

  • Για την ασύρματη σύνδεση έχει τεθεί όριο ταχύτητας  1.024 /112 kbps,  για ενσύρματη σύνδεση (εντός κτιρίων σύνδεσης) δεν υπάρχει όριο ταχύτητας.
  • Έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο
  • To Wifi εκπέμπει από δημόσια – δημοτικά κτίρια,  η δε γεωγραφική κάλυψη και ταχύτητα εξαρτιόνται από διάφορους παράγοντες (τεχνικούς και γεωγραφικούς).

[/checklist][separator top=”15″ style=”shadow”]

[accordian]

[toggle title=”Γενικά για το Δίκτυο” open=”no”]

Ο Δήμος μας έχει ολοκληρώσει (τέλος Μαΐου περίπου) την κατασκευή (μέσω ΕΣΠΑ)  δικτύου ασύρματης τοπικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, στους  παρακάτω 14 [ορεινούς  (αναγκαστικά λόγω απαιτήσεων προγράμματος ΕΣΠΑ)] οικισμούς του Δήμου: Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθους, Μάλλες, Ανατολή, Καλαμαύκα, Μεσελέρους, Μακρυλιά, Άγ.Ιωάννη, Σχινοκάψαλα, Ορεινό, Σταυροχώρι και Άγ.Στέφανο.

[/toggle]

[toggle title=”Σχεδιασμός του δικτύου ασύρματης τοπικής πρόσβασης στο διαδίκτυο” open=”no”]

Ο Δήμος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις υφιστάμενες συνδέσεις internet που έχει εγκαταστήσει σε πολλούς οικισμούς (πχ Μύθοι, Μουρνιές, Γδόχια, Καλαμαυκά, Αγ Στέφανο ), να τοποθετήσει μία εξωτερική κεραία και να «εκπέμπει» δωρεάν δημόσιο internet. Για τους οικισμούς που δεν έχουν internet (δεν είναι διαθέσιμο από τον ΟΤΕ) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από γειτονικά χωριά (πχ από Μύθους αναμετάδοση στις Μάλλες). Στην περίπτωση αυτό το δίκτυο δεν θα στοίχιζε πάνω από τις 15.000 €.

Αντί αυτού και δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ χωρίς επιπλέον κόστος από τον Δήμο, το δίκτυο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι πρώτες βασικές δημόσιες υποδομές ασύρματου δικτύου κορμού που να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου. Έτσι υλοποιήθηκε ένα δίκτυο όπου τα 13 από τα 14 χωριά είναι απευθείας συνδεδεμένα με το Δημαρχείο (δυστυχώς λόγω μορφολογίας εδάφους δεν ήταν δυνατόν να συνδεθούν τα Σχοινοκάψαλα). Για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκαν 10 βάσεις αναμετάδοσης σήματος  και συνδέθηκε με το δίκτυο το κτίριο του πρώην δημαρχείου Μακρύ Γιαλού ως σημείο εναλλακτικής πρόσβασης στο Internet

Με τον σχεδιασμό που ακολουθήθηκε το δίκτυο μπορεί εύκολα να επεκταθεί και να χρησιμοποιηθεί για πρόσθετους σκοπούς, όπως τηλεματικός έλεγχος γεωτρήσεων – αντλιοστασίων, εγκατάσταση Voip τηλεφωνίας ή θα μπορούσαν να συνδεθούν ειδικές κάμερες για την άμεση αναγγελία δασικών πυρκαγιών κ.α.

[/toggle]

[toggle title=”Τρόποι Πρόσβασης στο Internet” open=”no”]

Σε κάθε οικισμό έχει συνδεθεί τουλάχιστον ένα δημόσιο /δημοτικό κτήριο και υπάρχουν 3 τρόποι σύνδεσης.

Α. Ενσύρματα.

Σε κάθε κτίριο έχει τοποθετηθεί μια πρίζα δικτύου όπου μπορεί να γίνει ενσύρματη σύνδεση με το internet. Επιπλέον μπορεί εύκολα να στηθεί ένα μικρό δίκτυο υπολογιστών και να γίνει ένα δημόσιο σημείο πρόσβασης στο δίκτυο. Στην ενσύρματη σύνδεση δεν υπάρχει περιορισμός ταχύτητας.

Β. Με την εξωτερική ασύρματη κεραία

Σε κάθε κτίριο έχει συνδεθεί μια εξωτερική κεραία και μπορεί κάποιος να συνδεθεί σε μικρή απόσταση από αυτή (περίπου 200 μέτρα εάν υπάρχει οπτική επαφή και 50 εάν όχι). Τα περισσότερα σημεία που έχουν επιλεγεί, είναι σε κοντινή απόσταση με κάποιο κοινόχρηστο χώρο όποτε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάνε εκεί και συνδεθούν στο internet.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δίκτυο δεν σχεδιάστηκε -ούτε είναι εφικτό- να καλύψει με δωρεάν ασύρματο internet το κάθε σπίτι του κάθε οικισμού. Το δίκτυο είναι τοπικής πρόσβασης όπως αναφέρεται και στον τίτλο του έργου. Οι κάτοικοι, εκτός και εάν μένουν πολύ κοντά στο σημείο εγκατάστασης της κεραίας, δεν θα μπορούν να περιηγούνται στο διαδίκτυο από το εσωτερικό του σπιτιού τους. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εξωτερική κεραία από τον ενδιαφερόμενο και στην περίπτωση αυτή η εμβέλεια του δικτύου πολλαπλασιάζεται σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα εάν υπάρχει οπτική επαφή.

Γ. Με την εσωτερική κεραία

Επιπλέον για την πρόσβαση στο internet στο εσωτερικό του κάθε κτιρίου έχει εγκατασταθεί δρομολογητής με λειτουργία wifi. Έτσι είναι εφικτή η ασύρματη πρόσβαση στο εσωτερικό του κάθε κτιρίου

[/toggle]

[toggle title=”Επεκτάσεις δικτύου” open=”no”]

Οι επεκτάσεις του δικτύου σε περισσότερα σημεία κάθε οικισμού θα εξεταστούν αφού θα μελετηθούν τα στατιστικά στοιχεία του δικτύου. Στον δήμο έχει παραδοθεί επιπλέον εξοπλισμός και οι επεκτάσεις με σύνδεση περισσότερων κεραιών θα γίνουν στο μέλλον ούτως ώστε να καλυφτούν καλύτερα οι οικισμοί που παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση ή να καλυφτούν σημεία που η πρόσβαση στο δίκτυο είναι δύσκολη λόγω μορφολογίας εδάφους. Σε κάθε περίπτωση το κόστος τον επεκτάσεων δεν είναι μεγάλο και μπορούν να γίνουν σημαντικές επεκτάσεις με χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν από τον Δήμο από την λειτουργία του δικτύου.

[/toggle]
[toggle title=”Χρησιμότητα (συνταγογράφηση κλπ) – Ενημέρωση ” open=”no”]

 Το δίκτυο παρόλο που έχει τεθεί από αρχές Μαΐου 2014 σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και τελικών ρυθμίσεων έχει ήδη καλύψει την ανάγκη για ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Σε πολλούς από τους οικισμούς του δικτύου δεν γινόταν συνταγογράφηση και αυτή έγινε δυνατή με την λειτουργεία του δικτύου.
Επιπλέον από τον Μάιο και μετά εγκαταστάθηκε το σύστημα συλλογής στατιστικών στοιχείων χρήσης του δικτύου που ήδη καταγράφει την πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση των κατοίκων (δημοσιεύονται στον χάρτη ανά σημείο πρόσβασης).  Τονίζουμε την σημαντική – απαραίτητη συμβολή που έχουν οι Πρόεδροι / Εκπρόσωποι / Τοπικά Συμβούλια των χωριών, στην ορθή χρήση του δικτύου, στην αύξηση της χρήσης του και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις βλαβών (ενημέρωση μας κλπ).

[/toggle]

[toggle title=”Προτάσεις – Υποδείξεις – Βλάβες κλπ” open=”no”]

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας  για επιπλέον διευκρινίσεις, ενημέρωση, προβλήματα στο δίκτυο κλπ

Προϊστάμενος Τμήματος
Προγραμματισμού, Οργάνωσης,
Πληροφορικής και Διαφάνειας
Δραγασάκης Ελευθέριο
Μηχανολόγος Μηχανικός
τηλ 28423 40315
el.dragasakis@ierapetra.gov.gr

1η δημοσίευση 25.06.2014 . Σημείωση : Ορισμένα σημεία πρόσβασης στον χάρτη θα οριστικοποιηθούν για το ακριβές γεωγραφικό τους στίγμα το επόμενο χρονικό διάστημα. 

[/toggle]
[/accordian] [separator top=”30″ style=”dotted”]

Πληροφορίες – υπερσυνδέσεις

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

[/checklist]

[separator top=”30″ style=”dotted”]

Πληροφορίες ανάρτησης

[xyz-ihs snippet=”Adminsignature”]