Έντονα καιρικά φαινόμενα – Προστασία από Θυελλώδεις ανέμους | Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Σας προσκαλούμε, σε  τακτική συνεδρίαση, την 11η  Νοεμβρίου 2024,  ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:30 στη μικρή αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Σας προσκαλούμε στις 12/11/2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής
Η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Ιεράπετρας

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση τακτικής Συνεδρίασης Συμβουλίου Δημοτικής    Κοινότητας  Ανατολής Σας προσκαλούμε σε τακτική συνεδρίαση  του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής, στο γραφείο της Κοινότητας  στις 11 Νοεμβρίου 2024 ημέρα Δευτέρα  και ώρα 11:00 π.μ. για συζήτηση  των παρακάτω θεμάτων: Θέμα 1ο: Αίτηση  Δημότη  για  χορήγηση παροχής άρδευσης Θέμα 2ο: Αιτήσεις Δημοτών για χορήγηση ταφοπεδίου στο κοιμητήριο […]

Ο Δήμος Ιεράπετρας στα πλαίσια του ν. 5143/2024 (ΦΕΚ/Α΄/161-11.10.2024) «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους

Έντονα καιρικά φαινόμενα – Προστασία από Θυελλώδεις ανέμους | Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ενέργειες ΠΡΙΝ& ΚΑΤΑ τη διάρκεια Θυελλωδών Ανέμων

[checklist icon=”cross” iconcolor=”” circle=”yes”]

  • Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
  •  Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα, όπως γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.)

[/checklist][separator top=”20″ style=”dotted”]

Μετεωρολογικές προγνώσεις για τις ελληνικές θάλασσες – Ένταση ανέμου – Κατεύθυνση
Ιστιοπλοϊκοί Μετεωρολογικοί Χάρτες (Weather forecasts for the Greek Seas – Wind – Direction etc.)

Κάντε κλικ στο Νομό Λασιθίου για πιο αναλυτικές πληροφορίες. Επίσης με mouse over στην κατεύθυνση του ανέμου παρέχονται πληροφορίες όπως : Θερμοκρασία, ένταση ανέμου, πίεση. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μενού επιλογών της ώρας πρόβλεψης για να δείτε τις διαχρονικές μεταβολές του καιρού κλπ

[separator top=”20″ style=”dotted”]

Φαινόμενα Καταστροφής – Γενικές Οδηγίες

Να ενημερώνεστε διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κ.λ.π.), για την εξέλιξη των καιρικών φαινοµένων. Επίσηµες πηγές ενηµέρωσης είναι η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.).

[checklist icon=”cross” iconcolor=”” circle=”yes”]

  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε την Αστυνοµία (100), την Πυροσβεστική (199) ή το ΕΚΑΒ (166).
  • Αναγράψτε τα παραπάνω τηλέφωνα σε εµφανές σηµείο µέσα στο σπίτι και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τα γνωρίζουν.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποµνηµονεύσουν σηµαντικά οικογενειακά στοιχεία, όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού, το κινητό σας τηλέφωνο, κ.λ.π.
  • Εξηγήστε σε όλα τα µέλη της οικογένειας πώς να αναγνωρίζουν ήχους που προµηνύουν καταστροφή (π.χ. σειρήνες), πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιµοποιούν το πυροσβεστήρα, πώς να καλούν σε βοήθεια, κ.λ.π .
  • Προµηθευτείτε εφόδια πρώτης ανάγκης, όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο µε µπαταρίες και πυροσβεστήρα.
  • Εξοπλιστείτε µε κουτί πρώτων βοηθειών.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις λάβετε ειδική µέριµνα για τα παιδιά και τους ηλικιωµένους.

[/checklist]

[separator top=”20″ style=”dotted”]

Θυελλώδεις άνεμοι

Άνεμος είναι η φυσική κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα που ρέει γενικά παράλληλα προς το έδαφος. Αιτία του ανέμου είναι η οριζόντια διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά πίεσης μεταξύ δύο δεδομένων σημείων τόσο μεγαλύτερη είναι και η ένταση του ανέμου.

Ως κατεύθυνση ανέμου θεωρείται η διεύθυνση από την οποία πνέει ο άνεμος και ως ένταση του ανέμου θεωρείται το μέτρο της ταχύτητας του ανέμου. Η ένταση του ανέμου μπορεί να μετρηθεί με διάφορες εμπειρικές και αριθμητικές κλίμακες. Μια ευρέως διαδεδομένη εμπειρική κλίμακα είναι η κλίμακα Beaufort, ενώ αριθμητικές κλίμακες είναι τα m/s, km/h και οι κόμβοι. Στον ακόλουθο πίνακα δίνεται η αντιστοιχία της κλίμακας Beaufort με τα m/s, τα km/h και τους κόμβους.

Κλίμακα Beaufort

Η Kλίμακα Μποφόρ είναι ένας εμπειρικός τρόπος μέτρησης της έντασης των ανέμων, που βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα. Το πλήρες επίσημο όνομά της είναι Beaufort Wind Force Scale = Kλίμακα (Έντασης Ανέμου) Μποφόρ.

Ταχύτητα ανέμου

BΧαρακτηρισμόςm/skm/hκόμβοι
0Άπνοια0-0,2< 1< 1
1Σχεδόν άπνοια0,3-1,51-5< 1
2Πολύ ασθενής1,6-3,36-114-6
3Ασθενής3,4-5,412-197-10
4Σχεδόν μέτριος5,5-7,920-2811-16
5Μέτριος8,0-10,729-3817-21
6Ισχυρός10,8-13,839-4922-27
7Πολύ ισχυρός13,9-17,150-6128-33
8Θυελλώδης17,2-20,762-7434-40
9Πολύ θυελλώδης20,8-24,475-8841-47
10Θύελλα24,5-28,489-10248-55
11Ισχυρή θύελλα28,5-32,6103-11756-63
12Τυφώνας>= 32,7>= 118>= 64

Ισχυροί άνεμοι δημιουργούνται σε περιοχές όπου συνδυάζονται ένα σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων και ένα σύστημα υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στον Ελληνικό χώρο είναι ο συνδυασμός των χαμηλών πιέσεων κατά της διέλευση μιας ύφεσης με τις σχετικά υψηλές πιέσεις στις γύρω περιοχές, ή η εμφάνιση των ετησιών (μελτέμια), τα οποία δημιουργούνται από το συνδυασμό των χαμηλών πιέσεων της Ανατολικής Μεσογείου με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Τοπικά ισχυροί άνεμοι (μπουρίνια) δημιουργούνται σε περιοχές που επηρεάζονται από καταιγίδες λόγω της ισχυρής βαθμίδας πίεσης που δημιουργείται.

Aνεμοστρόβιλος ή αλλιώς σίφωνας

Ο ανεμοστρόβιλος ή αλλιώς σίφωνας αποτελεί το πιο βίαιο και καταστρεπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο. Ο ανεμοστρόβιλος είναι μια ισχυρή στροβιλιζόμενη στήλη αέρα, που προβάλει συνήθως από ένα καταιγιδοφόρο νέφος. Ο στροβιλισμός του αέρα στη στήλη του ανεμοστρόβιλου παρουσιάζει μικρή πίεση στο κέντρο και γίνεται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού στο βόρειο ημισφαίριο και κατά την αντίθετη φορά στο νότιο ημισφαίριο. Οι σίφωνες διακρίνονται σε σίφωνες ξηράς και θάλασσας.

Οι σίφωνες ξηράς είναι μεγάλων διαστάσεων στρόβιλοι αέρα που εκτείνονται από τη βάση ενός καταιγιδοφόρου νέφους μέχρι την επιφάνεια του εδάφους και η δημιουργία τους οφείλεται στη μεγάλη ατμοσφαιρική αστάθεια. Η αστάθεια αυτή προκαλείται όταν ψυχρός και ξηρός αέρας κατά την κίνησή του βρεθεί πάνω από μια περιοχή με θερμό αέρα. Οι σίφωνες ξηράς μπορεί να συνοδεύονται από καταιγίδες, βροχές και χαλάζι.

Οι σίφωνες της θάλασσας είναι μικρότεροι από τους σίφωνες της ξηράς, δημιουργούνται κάτω από το καταιγιδοφόρο νέφος και μπορεί να φτάσουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχουν όμως και σίφωνες που δημιουργούνται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίς την ύπαρξη καταιγιδοφόρου νέφους. Οι σίφωνες της θάλασσας εμφανίζονται συχνότερα στην τροπική ζώνη, σε σχέση με τις εύκρατες ζώνες. Οι συνθήκες για τη δημιουργία τους είναι ίδιες με εκείνες των σιφώνων ξηράς, η διάμετρος τους φθάνει και τα 150 m και ο χρόνος ζωής τους 10′ – 30′ λεπτά.

Η οριζόντια έκταση του ανεμοστρόβιλου φθάνει και τα 250 m, η δε ταχύτητα κίνησης του είναι σχετικά μικρή (8-20 m/s). Η ταχύτητα της στροβιλιζόμενης στήλης του αέρα στην κεντρική περιοχή φτάνει τα 100 m/s, μπορεί όμως και να υπερβεί τις ταχύτητες αυτές φτάνοντας τα 200 m/s. Παράλληλα ισχυρές είναι και οι κατακόρυφες κινήσεις του αέρα. Η πίεση από την περιφέρεια προς το κέντρο του ανεμοστρόβιλου παρουσιάζει μεγάλη πτώση και μπορεί να φθάσει τα 25 hPa. Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι και η σφοδρότητα της περιστροφικής κίνησης του ανέμου στο σίφωνα. Η τροχιά που διανύει ένας σίφωνας είναι σχετικά μικρή, 10 Km, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις που η τροχιά του φτάνει τα 200 Km και η περίοδος της ζωής του είναι 4-5 ώρες. Η διέλευση ενός ανεμοστρόβιλου προκαλεί μεγάλες καταστροφές λόγω των θυελλωδών ανέμων και της μεγάλης πτώσης της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Μιχάλη Σιούτα (ΕΛ.Γ.Α. – Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών, Θεσσαλονίκη) ανεμοστρόβιλοι μπορούν να εμφανισθούν σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Με βάση την έρευνά του, τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των ανεμοστρόβιλων σημειώθηκε στη δυτική και νότια Ελλάδα και κυρίως σε παραλιακές περιοχές. Σημειώθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο 8 ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς), που προξένησαν από μέτριες μέχρι μεγάλες ζημιές, καθώς επίσης, και 10 σίφωνες θάλασσας. Οι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα εμφανίζονται συχνότερα κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

politiki-prostasia-112

[separator top=”20″ style=”dotted”]

Παράρτημα πληροφοριών & υπερσυνδέσεων

[checklist icon=”arrow” iconcolor=”” circle=”yes”]

[/checklist]

[separator top=”20″ style=”dotted”] Πληροφορίες ανάρτησης

[xyz-ihs snippet=”Politiki-Prostasia”]

[xyz-ihs snippet=”Adminsignature”]