Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη Χρυσή στην επιτροπή διαβούλευσης

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Η  Διεύθυνση Ύδρευσης  Άρδευσης  Αποχέτευσης του Δήμου Ιεράπετρας ενημερώνει
Σας προσκαλούμε στις 30/09/2024, ημέρα Δευτέρακαι ώρα 13:00 σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας σας ενημερώνει ότι την  27η  Σεπτεμβρίου 2024 ημέρα Παρασκευή
Σας προσκαλούμε στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30 σε τακτική συνεδρίαση,
Ανοιχτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού

Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη Χρυσή στην επιτροπή διαβούλευσης

Ιεράπετρα 8.10.2015

Δελτίο Τύπου

«Κυρίαρχο ρόλο στην διαχείριση της Χρυσής ο Δήμος Ιεραπετρας» τόνισε κατά την παρουσίαση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης ο Δήμαρχος, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης

Παρουσιάστηκε κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ιεράπετρας, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για τη Νήσο Χρυσή.

Παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας και Προέδρου της Επιτροπής Διαβούλευσης, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη, Αντιδημάρχων, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων της Δημοτικής Κοινότητας, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του προέδρου του Νομικού Προσώπου «Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας», εκπροσώπων του ΚΠΕ, ξενοδόχων, εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, υπηρεσιακών παραγόντων και φίλων του νησιού, ο κ. Δρετάκης, συντονιστής της ομάδας μελέτης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που εκπονήθηκε από το Μουσείο αναφορικά με τη νήσο Χρυσή.

Με απώτερο σκοπό την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, του τοπίου και των φυσικών πόρων μιας περιοχής που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική και γεωμορφολογική αξία, στην εν λόγω μελέτη, όπως αυτή παρουσιάστηκε,χαρακτηρίζονται και οριοθετούνται περιοχές και ζώνες προστασίας, αναφέρονται χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την ίδρυση φορέα Διαχείρισης της Νήσου Χρυσής και της Νησίδας Μικρονήσι.

Με απώτερο στόχο τη διατήρηση και διαχείριση των σπάνιων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση, η θεσμοθέτηση διαδικασιών και μέτρων για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα ύψιστης σημασίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμαρχος για άλλη μια φορά επισήμανε τη σπουδαιότητα της νήσου Χρυσήςκαι την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να μπορέσουν να διαφυλαχθούν όλα εκείνα τα στοιχεία του που την ξεχωρίζουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την ανάγκη δημιουργίας υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και για τη δημιουργίατου Φορέα Διαχείρισης στον οποίο όπως ανέφερε «ο Δήμος θα πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο, ενώ θα πρέπει να επίσης να μετέχουν σύλλογοι και φορείς της περιοχής».

Κατά την τοποθέτησή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαφωνίες που υπάρχουν για σημεία της μελέτης από άλλες υπηρεσίες, όπως π.χ τη Διεύθυνση Δασών, καθώς και στη δυνατότητα φορείς-μέλη της επιτροπής διαβούλευσης να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους, ώστε να καταγραφούν προκειμένου να συζητηθούν και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το εν λόγω θέμα αναμένεται να συζητηθεί από Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος πώς θέλει τη διαχείριση της νήσου Χρυσής.

Γραφείο Τύπου