Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στις τελευταίες μέρες σε φορείς του Δημοσίου, και στον Δήμο Ιεράπετρας, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phising Attacks).
Ο Δήμος Ιεράπετρας ενημερώνει ότι από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου  πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού
Καλοκαιρινές δράσεις  παραγωγικής  ενασχόλησης και πολιτιστικής δημιουργίας για  παιδιά  από  5-12  ετών από το  Δήμο Ιεράπετρας
Σας προσκαλούμε, σε  τακτική συνεδρίαση, την 17η  Ιουνίου 2024
Χημικές Αναλύσεις Νερού Ύδρευσης

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ν. Π. Δ. Δ. ¨Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας¨                                                                                        Ιεράπετρα 03/06/2020

Δελτίο Τύπου
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

[dropcap]Τ[/dropcap]ο 1972 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο. Η. Ε.), θέσπισε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου κάθε έτους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζει το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη μας.

Για το 2020, ο Ο. Η. Ε. δίνει έμφαση στην βιοποικιλότητα του πλανήτη μας καθώς μέρα με τη μέρα μειώνεται, επηρεάζοντας αρνητικά τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων. Στην Κρήτη υπάρχουν 600 και πλέον ενδημικά είδη όπως η ορχιδέα Cephalanthera cucullata, η ματζουράνα, ο κρητικός βάτραχος, το Κιρκινέζι, ο Φουρόγατος και πολλά άλλα που αν δεν προσέξουμε το οικοσύστημα πολλά από αυτά θα εκλείψουν.

Η ποιότητα του νερού που πίνουμε, τα τρόφιμα που τρώμε και ο αέρας που αναπνέουμε, όλα εξαρτώνται από τη προστασία του περιβάλλοντος

Δυστυχώς το περιβάλλον αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κινδύνους, οι οποίοι προκαλούνται από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση.

Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή (λιώσιμο  των πάγων στους πόλους του πλανήτη μας).

Σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως ο διεθνής οργανισμός Ο. Η. Ε., λαμβάνει μέτρα για τα κράτη μέλη έτσι ώστε να αφήνουν όσο το δυνατό λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σε κρατικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει περιβαλλοντική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έτσι ώστε η νέα γενιά να είναι περιβαλλοντικά  περισσότερο συνειδητοποιημένη.

Από την μεριά των Περιφερειών, των Δήμων καθώς και των Τοπικών Κοινοτήτων είναι επιθυμητό να υπάρχουν περιβαλλοντικές δραστηριότητες, τις οποίες στηρίζουμε και επικροτούμε. Οι δράσεις αυτές πρέπει πάντα να αναδεικνύουν την εθελοντική  συμμετοχή των πολιτών και να γίνεται επιβράβευση αυτών (πολιτών και επιχ/σεων) που είναι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι.

Για αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας.

 

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του
Ν.Π.Δ.Δ. Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας
Παπαδοπετράκης Ανδρέας